Quantcast

Tenka ilgai sėdėti? Šie pratimai kaip tik jums!

  • Teksto dydis:

Kiekvienas iš mūsų žino, ką reiškia nuovargis, atsirandantis ilgai sėdint. Nuo jo kenčiame tiek darbe, tiek keliaudami lėktuvu, automobiliu, traukiniu ar autobusu. Pasak stuburo ir sveikatingumo centro „Sveikatos sala“ kineziterapeutės Ievos Adomėnienės, daugelis žmonių gali labai paprastu būdu pagerinti savo savijautą ir išvengti nemalonių pojūčių tokiose situacijose.

„Nors atrodo, kad mankštintis sėdint yra neįmanoma, iš tikrųjų net ir statiškoje padėtyje galime daryti tam tikrus pratimus. Jie labai paprasti, o jų efektas – puikus, nes net ir po ilgesnės kelionės ar sėdėjimo mažiau jaučiamas nuovargis,“ – pasakojo specialistė.

Visiems vertėtų įsidėmėti keturis pratimus, kuriuos galima praktikuoti tiek darbovietėje, tiek vasaros atostogų kelionių metu. Atkreipkite dėmesį, kad jų atlikimo metu reikia sėdėti tiesiai ir išlaikyti taisyklingą laikyseną. Taip pat svarbu kvėpuoti lygiai ir ramiai, jokiu būdu nesulaikant kvėpavimo, kad nepadidėtų kraujospūdis. „Kaip dažnai rekomenduočiau atlikti šiuos pratimus? Bent kartą per valandą! O jei dažniau, jūsų savijauta nuo to tik pagerės,“ – sakė I. Adomėnienė.

Žemiau pateikiame keturių pratimų iliustracijas ir paaiškinimus, kaip jie turi būti atliekami.

1. Šlaunų raumenų įtempimai

Įtempkite šlaunų raumenis, spausdami pėdas į grindis. 3-5 sekundes išlaikykite juos įtempę, tada 5-10 sekundžių atpalaiduokite. Pakartokite tai 3-5 kartus.

2. Sėdmenų įtempimai

Įtempkite sėdmenų raumenis. 3-5 sekundes išlaikykite juos įtempę, tada 5-10 sekundžių atpalaiduokite. Pakartokite tai 3-5 kartus.

3. Pilvo preso įtempimai

Įtraukite ir įtempkite pilvo raumenis. 3-5 sekundes išlaikykite juos įtempę, tada 5-10 sekundžių atpalaiduokite. Pakartokite tai 3-5 kartus.

4. Pečių juostos atpalaidavimas

Laikykite alkūnes prie šonų, sulenktas 90˚ kampu. Pakelkite pečius, suveskite mentes ir tada neskubėdami sukite pečius pagal laikrodžio rodyklę (3-5 kartus), po to pakartokite tą patį, sukdami pečius prieš laikrodžio rodyklę (3-5 kartus). Nepamirškite, kad, sukdami pečius, alkūnes turite laikyti prie šonų.

„Manau, kad kelionėse ar situacijose, kai tenka ilgai sėdėti, kiekvienas žmogus gali rasti laiko tokių pratimų atlikimui. Kai pasidaro nuobodu, kai jaučiate, kad sustingo sąnariai ar raumenys, prisiminkite, kad galite imti ir nesudėtingu būdu pagerinti savo savijautą. Tikiuosi, kad šie pratimai bus naudingi daugeliui žmonių,“ – pridūrė kineziterapeutė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių