Quantcast

Tariamos lygybės ir nemokamo gydymo kaina

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Vyrams, savo iniciatyva norintiems išsitirti dėl prostatos vėžio ir taupantiems pinigus, verta žinoti: vienoje Kauno poliklinikoje tai kainuoja 20 litų, kitoje – beveik 45.

Vyrams, savo iniciatyva norintiems išsitirti dėl prostatos vėžio ir taupantiems pinigus, verta žinoti: vienoje Kauno poliklinikoje tai kainuoja 20 litų, kitoje – beveik 45.

Ilgai nerodo požymių

Sveikatos statistika liudija: priešinės liaukos, arba prostatos, vėžys – dažniausia Lietuvos vyrų onkologinė liga.

Kasmet ji diagnozuojama maždaug 2 tūkst. vyrų. Nepaisant medikų pastangų ir galimybių, prostatos vėžys kasmet pasiglemžia 500 vyrų gyvybę. Šie skaičiai nemažėja, nors jau aštuoneri metai, kai Lietuvoje vykdoma Valstybinė priešinės liaukos vėžio prevencijos programa. Ji finansuojama iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto.

Programos tikslas – kuo anksčiau aptikti ligą. Urologai tvirtina, kad tuomet, kai priešinės liaukos vėžys nustatomas ankstyvųjų stadijų, jo gydymas gali būti efektyvus. Deja, labai ilgai liga nerodo jokių simptomų, todėl dažnai, kas antram vyrui, ji aptinkama per vėlai, kai visiškai išgydyti nebeįmanoma.

Pagal Valstybinę priešinės liaukos vėžio prevencijos programą kasmet reguliariai nemokamai tikrinama vyrų nuo 50 iki 75 metų amžiaus ir vyrų nuo 45 metų, kurių tėvai ar broliai yra sirgę prostatos vėžiu, prostatos specifinio antigeno (PSA) koncentracija kraujyje. Pagal ją galima nustatyti ankstyvosios stadijos prostatos vėžį. Tai leidžia šią ligą efektyviai gydyti ir pasiekti, kad susirgusieji visiškai pasveiktų.

Jei nustatytas PSA kiekis yra 3 ng/ml ar didesnis, šeimos gydytojas pacientą siunčia konsultuotis pas urologą.

Pati mažiausia kaina

Vis daugiau vyrų rūpinasi savo sveikata. Tie, kurie nepatenka į tiriamųjų kategoriją arba nesitenkina vienu valstybės kompensuojamu tyrimu per metus, pasitikrinti gali savo noru, bet už tai reikia mokėti. Tai įteisinta ir kaina nustatyta sveikatos apsaugos ministro įsakymu.

Kaunietis Vilius Meškuotis nusprendė išsitirti dėl prostatos vėžio savo iniciatyva. Žinodamas, kad pirmas žingsnis yra PSA tyrimas, nuėjo į Šilainių šeimos sveikatos centrą, esantį šalia Kauno Šilainių poliklinikos. Buvo pasirengęs už tyrimą sumokėti pats. Registratūroje iš jo už tyrimą paprašė 25 litų, nors vyras žinojo, kad tai kainuoja 5 litais mažiau.

"Bandžiau ieškoti centro vadovų ir išsiaiškinti, kodėl tyrimas pabrango, bet to padaryti nepavyko", – "Kauno dienai" guodėsi V.Meškuotis.

ilainių šeimos sveikatos centras yra UAB "InMedica" padalinys. Bendrovės vadovai dirba Vilniuje. Vis dėlto net ir Kaune, pačiame Šilainių šeimos sveikatos centre, "Kauno dienai" pavyko gauti atsakymą. Centro vyr. slaugos administratorė Erika Šarkuvienė, paklausta apie PSA tyrimų kainas, atsakė, kad jos pastaruoju metu tikrai nekito.
"Kiek kainavo, tiek ir kainuoja, ir tai yra 20 litų", – patvirtino E.Šarkuvienė.

Kodėl V.Meškuočiui registratūros darbuotoja tąsyk nurodė 25 litų kainą? Vyras su ja nesutiko ir nuėjo į greta esančią Šilainių polikliniką. Ten ambicingai sumokėjo dar daugiau – 31 litą.
Šilainių poliklinikos laboratorijoje pasiteiravus PSA tyrimo kainos, darbuotoja pakomentavo, kad 26 litus kainuoja tyrimas ir 5 litus – kraujo paėmimas.

Paėmimas ir ištyrimas

Pradėjus aiškintis, kiek PSA tyrimas kainuoja kitose Kauno ir šalies gydymo įstaigose, paaiškėjo, kad ši kaina – kaip turguje. Gal ir V.Meškuotis galėjo derėtis? Arba ieškoti, kur pigiau, kaip yra su vaistais – jų kaina skirtingose vaistinėse taip pat skirtinga.

Atliekant PSA tyrimo kainų eksperimentą beveik visur buvo pranešamos dvi: kraujo paėmimo ir ištyrimo. Kainas reikia sumuoti. Pirmas įspūdis – skaičiai mažesni. O galbūt nežinant sudedamųjų dalių tai yra jaukas, kai kainos klausi telefonu.

Vien tik Kauno klinikinėje ligoninėje iškart pasakė galutinę sumą: 30,2 lito. Pasitikslinus, ar tai – visa kaina, pasiūlė paskambinti po penkiolikos minučių. Tada paaiškėjo kita suma: 29,80 lito.
Respublikinės Kauno ligoninės laboratorijoje, kur taip pat atliekami mokami tyrimai pacientų pageidavimu, kaina didesnė 3,2 lito.

Arti privačių klinikų

Įdomu tai, kad itin skiriasi kainos Kauno miesto poliklinikose.

Informacija vyrams ir nemokama reklama gydymo įstaigoms: pigiausiai PSA tyrimai atliekami Centro poliklinikoje – 21,10 lito, Kalniečių poliklinikoje kaina pašoka iki 34,70 lito, o brangiausia ji Šančių poliklinikoje – net 44,60 lito. Pastaroji nedaug atsilieka nuo privačios Bendrosios medicinos praktikos klinikos, kur tyrimo kaina siekia 46 litus.

Tačiau neskubėkime piktintis: Vilniaus medicinos diagnostikos ir gydymo centre paimti kraujo PSA tyrimui kainuoja 14 litų, ištirti – 81 litą.

Tai, kad privačiose klinikose viskas daug brangiau, žinome jau seniai. Ten galbūt daugiau paslaugumo, komforto. Galbūt medikai ten šypsosi ir už tai reikia mokėti.

O kodėl taip skiriasi vieno to paties tyrimo kaina valstybinėse gydymo įstaigose? Ir ištyrimas, ir kraujo paėmimas. Pastarasis, arba, kitaip sakant, mediko darbas vienur įkainotas 4,6 lito, kitur – dvigubai daugiau.

Leidžia ministro įsakymas

Kauno Dainavos poliklinikos vyresnioji ekonomistė Raigeda Jankauskaitė, pranešusi, kad šioje poliklinikoje PSA tyrimo kaina yra 30,2 lito, paaiškino: mokamų paslaugų įkainiai apibrėžti sveikatos apsaugos ministro įsakymu.

"Pas mus nustatyta pati mažiausia galima kaina – atsižvelgiame į pacientus. Tai reikalingas tyrimas, o kaina ir taip nemaža. Ją įsakymu aprobuoja direktorius. Pagal ministro įsakymą ją dar galima indeksuoti ir kelti", – aiškino R.Jankauskaitė.

Šančių poliklinikos direktorė Zita Česnavičienė į klausimą, kodėl tokia didelė PSA tyrimo kaina, pirmiausia suabejojo, ar ji tikrai tokia. Tai pripažinusi paaiškino, kad kraujas tyrimui poliklinikoje tik paimamas, o tiriamas Respublikinės Kauno ligoninės laboratorijoje.

"Kai kurių tyrimų poliklinikos laboratorijoje neatliekame dėl mažų apimčių. Reagentai turi nustatytą galiojimo laiką, atidarius jų pakuotę 200 tyrimų, o jų turint tik 100, labai padidėja savikaina", – ekonominius dėsnius aiškino gydytoja Z.Česnavičienė.

Ji sakė, kad mokamų PSA tyrimų Šančių poliklinikoje beveik niekas neprašo. Gal dėl kainos? Direktorės teigimu, jų pakanka pagal programą.

"Jei pacientas nepatenka į tiriamųjų grupę, bet turi problemą, gydytojas paskiria PSA tyrimą nemokamai", – paaiškino  Z.Česnavičienė ir pridūrė, kad dar šiemet, plečiant poliklinikos laboratorijos darbų apimtį, PSA tyrimai bus atliekami vietoje.

Gal tuomet jie atpigs?

Valstybinės ligonių kasos komentaras

Mokamų paslaugų sąrašą, jų kainas ir teikimo tvarką įsakymu yra patvirtinęs sveikatos apsaugos ministras. Pagal šį įsakymą gydymo įstaigos vadovas privalo nustatyti, kaip įstaigoje turi būti teikiamos mokamos paslaugos, tinkamai apie jas informuoti.

Atskirose valstybinėse gydymo įstaigose gali skirtis mokamų paslaugų kainos, nes vadovui leidžiama nustatyta tvarka apskaičiuotu koeficientu jas indeksuoti ir įsakymu tvirtinti. Tai buvo padaryta, siekiant pagerinti sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumą ir kokybę bei atsižvelgiant į didėjančias energetikos, komunalinių paslaugų ir kitų paslaugų kainas.

"Valstybės ir savivaldybių remiamų asmens sveikatos priežiūros paslaugų, teikiamų valstybinėse ir savivaldybių asmens sveikatos priežiūros įstaigose" kainyne Nr. 11-96-2, patvirtintame sveikatos apsaugos ministro 1996 m. kovo 26 d. įsakymu Nr.178, prostatos specifinio antigeno (PSA) tyrimas įvertintas 30,2 lito.


Prostatos vėžio simptomai

  • Kai prostatos vėžys yra ankstyvos stadijos, jokių juntamų simptomų nebūna. Jie atsiranda, kai vėžinis mazgas būna pakankamai didelis, kad galėtų spausti šlaplę ir trikdyti šlapinimąsi.
  • Vyrų, peržengusių 50 metų amžiaus ribą, prostata dažniausiai būna padidėjusi, išvešėjusi ne dėl vėžio, bet dėl daug dažniau pasitaikančios gerybinės prostatos hiperplazijos (GPH).
  • Abiem atvejais, ar prostata būtų padidėjusi dėl vėžio, ar dėl GPH, simptomai panašūs:

šlapinimasis pasunkėja, nes šlapimo srovė, verždamasi per padidėjusios prostatos spaudžiamą šlaplę, susilpnėja, susiaurėja,

šlapinimasis padažnėja, ypač naktį, nes, susiaurėjus šlaplei, šlapimo pūslėje po šlapinimosi nuolat lieka šlapimo,

šlapinimosi metu skauda, šlapimas kraujingas (šis simptomas nėra dažnas).

  • Kadangi vėžinis procesas prostatoje vystosi lėtai, šlapinimosi simptomų gali nebūti daug metų, pačioje prostatoje jau esant vėžio ląstelių. Kartais pirmasis prostatos vėžio simptomas gali pasireikšti kaulų (dubens, šlaunies, klubo ir kt.) skausmais. Tai reiškia, kad vėžio ląstelės iš pirminio židinio prostatoje išplito, susidarė ligos metastazės kauluose.

Rizikos veiksniai

  • Vyrai, kurių artimi giminės (tėvas, brolis, dėdė) serga ar sirgo prostatos vėžiu, turi šiek tiek didesnę šios ligos riziką.
  • Jei kelios šeimos moterys sirgo krūties vėžiu, ypač jei jos susirgo būdamos jaunesnės nei 40 metų, tai gali reikšti, kad šeimos palikuonys paveldi mutavusį geną. Tos šeimos vyrai gali turėti padidėjusią prostatos vėžio riziką.
  • Kai kurių etninių grupių žmonės turi didesnę prostatos vėžio riziką, pavyzdžiui, afroamerikiečiai gerokai dažniau serga šia liga nei baltieji amerikiečiai. Tarp Azijos vyrų prostatos vėžys – reta liga.
  • Gausus riebaus gyvulinės kilmės maisto ir nepakankamas šviežių daržovių ir vaisių vartojimas didina prostatos vėžio riziką. Pomidorai ir iš jų pagaminti produktai, kaip kečupas, apsaugo nuo prostatos vėžio. Taip veikia pomidoruose esanti medžiaga likopenas. Įrodyta, kad maisto papildai, turintys mikroelemento seleno, mažina prostatos vėžio riziką.
  • Mokslininkai tęsia prostatos vėžio rizikos veiksnių paieškas.

Šaltinis: Vėžio informacijos centras



NAUJAUSI KOMENTARAI

w

w portretas
Amzinai ta pati nesamone - per mazas vaisiu ir darzoviu vartojimas... Tie gydytojai patys nezino priezasciu,nuo ko pradeda vystytis prostatos vezys ir viska suvercia mitybai. Atrodo,kad visi vyrai tik riebiqai valgo ir nevartoja vaisiu ir darzoviu. Nerasinekite kvailysciu su savo tom darzovem ir vaisiais. Niekas nera apsaugotas nuo sios ligos,gali isvis misti tik vaisiais ir darzovemis. Jei nezinote ligos priezasties,geriau patylekite.

kad

kad portretas
beviltiskai ilgai tesia
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių