- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
„Esi tai, ką valgai“ – idėja, kuri vis labiau keičia žmonių požiūrį į maistą.
Visame pasaulyje vyraujančios sveikos mitybos tendencijos verčia susimąstyti apie kiekvieno kąsnio įtaką mūsų savijautai, darbo produktyvumui ir gyvenimo kokybei. Nenuostabu, kad žmonės nuolat ieško naujų būdų, kaip pamėgtus produktus pakeisti į sveikesnius mūsų organizmui. Populiariausi tokių – konditerijos gaminiai, kurie šiandien savo sudėtimi tenkina net ir išrankiausius maisto mėgėjus.
Pastaraisiais metais smarkiai populiarėjant sveikos gyvensenos idėjoms, keičiasi ir žmonių mitybos įpročiai. Į savo kasdienį meniu vis dažniau stengiamės įtraukti natūralių produktų, išbandome naujas mitybos praktikas ir kaip niekada anksčiau rūpinamės savo sveikata – renkamės gaminius be cukraus, glitimo ar laktozės.
Nors sveikesnis, tačiau kartu ir išrankesnis vartotojų požiūris gali atrodyti kaip nemenkas iššūkis konditeriams, tačiau prekybos tinklo „Iki“ kepyklų vadovės Nijolios Juchnevič teigimu, svarbiausia – gebėjimas prisitaikyti prie pirkėjų poreikių.
Pirkėjai aktyviai domisi maisto naujovėmis, jų nebedomina gausiai dekoruoti ir kaloringi tortai bei pyragaičiai.
„Pastebime, jog sveikos mitybos vėjai neaplenkė ir Lietuvos. Pirkėjai aktyviai domisi maisto naujovėmis, jų nebedomina gausiai dekoruoti ir kaloringi tortai bei pyragaičiai. Žmonės ieško įdomesnių formų, tačiau natūralių ir sveikesnių konditerijos gaminių. Dėl to nuolat sekame maisto tendencijas, kad pirkėjams galėtume pasiūlyti kuo daugiau sveikesnių, bet ne ką mažiau gardesnių alternatyvų“, – sako N. Juchnevič.
Mėgautis galima visiems
Įvairios mitybos praktikos ar alergijos diktuoja savotiškas taisykles – tai, kas galima visiems – negalima man. Tad norint gyventi sveikai, žmonėms neretai tenka atsisakyti vieno ar kito mėgstamo produkto, o kai kuriais atvejais ir konkrečiai – saldumynų. Tiesa, šiuolaikinės technologijos, platus produktų asortimentas leidžia konditeriams nesunkiai sukurti alternatyvas, kuriomis gali mėgautis visi.
N. Juchnevič sako, kad šiandien kepinių pasirinkimas yra kaip niekada platus, todėl neverta riboti savęs dėl pasirinktos mitybos.
„Konditerijos gaminiais tikrai gali lepintis kiekvienas, tereikia atrasti sau tinkamą produktą. Siekiame, kad kuo daugiau mūsų pirkėjų galėtų gardžiuotis saldumynais, todėl vis papildome išskirtinių konditerijos gaminių asortimentą. Šiuo metu turime dvi naujoves – veganiška šokoladinė tartaletė su kokosų tyre ir juodaisiais serbentais bei medaus tortas su šaltalankių želė be laktozės“, – pasirinkimus vardija moteris.
Natūrali konditerija – tai nauja juoda
Sveiki kepiniai šiandien jau nebe mada, o sėkmingai įsitvirtinusi norma. Natūralių konditerijos gaminių receptai skinasi kelią į cukruotus populiariausių maisto žurnalų ir knygų puslapius, jais vis dažniau dalinasi ir kulinarijos madų šaukliais vadinami maisto tinklaraštininkai. Nuo jų neatsilieka ir savo lentynose gardžius konditerijos šedevrus patiekiančios parduotuvės.
„Pirkėjai didelę reikšmę teikia gaminių šviežumui, vis dažniau renkasi skanėstus be pridėtinio cukraus ir dirbtinių saldiklių. Tad norėdami užtikrinti aukščiausią kokybę, į savo receptus stengiamės įtraukti kuo daugiau natūralių ingredientų. Kepiniams naudojame tik šviežią grietinėlę ir grietinę, o saldumą gaminiuose išgauname naudodami natūralius gamtos sukurtus saldiklius – medų, įvairių vaisių ir uogų tyres. Taip gimė ir viena iš „Pagaminta IKI“ naujovių – tartaletė su bananų tyre, pagaminta nenaudojant pridėtinių cukrų“, – pasakoja kepyklų tinklo vadovė.
Nostalgija mamos kepiniams
Kaip pastebi N. Juchnevič, pirkėjai natūralumo ieško ne tik gaminių sudėtyje, bet ir skonyje. Vadovės teigimu, žmonės iš parduotuvės nori parsinešti tokį pyragą, kurio skonis primintų namus ir rankų darbą.
„Tikriausiai kiekvienam konditeriui frazė „skonis, kaip pagaminto namie“ yra didžiausias komplimentas. Pirkėjai yra pasiilgę paprastų ir natūralių gomuriui skonių, jie ieško tokių gaminių, kurie primintų mamos ar močiutės kadaise keptus sausainius ar pyragaičius. Jausdami šį poreikį, savo kepinių biskvitus kepame kaip namie – iš miltų, kiaušinių ir cukraus, pagardindami tikru šokoladu, natūraliu medumi arba maltais migdolais – kad kiekvienas pyragas sukurtų dalelę namų jaukumo“, – sako N. Juchnevič.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Baltijos šalys bendradarbiaus valdant su sveikata susijusias krizes
Trečiadienį sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys Briuselyje pasirašė memorandumą su kitų Baltijos valstybių – Latvijos ir Estijos – ministrais dėl bendradarbiavimo ir savitarpio pagalbos su sveikata susijusių krizių valdyme, ...
-
PSO: per 50 metų skiepai išgelbėjo mažiausiai 154 mln. gyvybių7
Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) trečiadienį pareiškė, kad per pastaruosius 50 metų skiepai pasaulyje išgelbėjo mažiausiai 154 mln. gyvybių. ...
-
Skelbiamas Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės direktoriaus konkursas
Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) paskelbė konkursą Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) direktoriaus pareigoms užimti. ...
-
NVSC: rudenį dalis gyventojų nuo erkinio encefalito galės pasiskiepyti nemokamai4
Nuo rugsėjo pirmosios 50–55 metų sulaukę asmenys galės nemokamai pasiskiepyti nuo erkinio encefalito, praneša Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC). ...
-
Nacionalinis vėžio institutas rengs mokymus odontologams, kaip gydyti vėžiu sergančius pacientus
Nacionalinis vėžio institutas (NVI), Odontologų rūmai ir Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacija (POLA) sutarė dėl bendradarbiavimo gydant vėžiu sergančius pacientus. Pasak specialistų, odontologams dažnai trūksta žinių, kaip gydyti onkologin...
-
Medikai ragina įdiegti kūdikių patikrą dėl imunodeficito, pabrėžia šeimos gydytojų svarbą
Medikai ragina kūdikius tikrinti dėl įgimtų imuninės sistemos sutrikimų, nes tai leidžia visiškai išgydyti imunodeficitą, tuo metu diagnozuojant šią genetinę ligą suaugusiesiems pabrėžia šeimos gydytojų vaidmenį. ...
-
Gali tirti pavojingiausias pasaulio infekcijas: žmonės į procesą praktiškai nesikiša
Panevėžio ligoninėje atsirado galimybė diagnozuoti visas, net pačias pavojingiausias, pasaulio infekcijas. Rekonstravus laboratoriją, atsirado moderniausia aparatūra, visi procesai skaitmenizuoti, tyrimų duomenys sujungti su e.sveikata, todėl gydytoja...
-
Iššokęs pėdos kauliukas: deformacija pašalinama be didelių pjūvių2
„Northway“ inf. ...
-
Prezidentūra palaiko „Invega“ idėją ieškoti papildomų priemonių padėti gynybos pramonės įmonėms3
„Investicijų ir verslo garantijos“ („Invega“) vadovas Dainius Vilčinskas su prezidentu Gitanu Nausėda sutarė, kad reikalingos papildomos priemonės paremti gynybos pramonės įmonių plėtrą. ...
-
Sugrįžusi žiema sujaukė lietuvių sveikatą: per anksti išsitraukėme šortus?3
Sugrįžę žiemiški orai atpūtė atgal ir peršalimus. Apie neįprastą peršalimo sezoną LNK žurnalistas kalbėjosi su „Eurovaistinės“ vaistininke Jovita Alekniene. ...