Quantcast

Sviestas ar margarinas: kurį pasirinkti?

"Žinau, kad būtų naudingiau nevartoti nei sviesto, nei margarino. Tačiau kartais taip norisi. Kas geriau ir sveikiau mano organizmui?" – teiraujasi 54 metų Zita.

Užsienio spaudoje pasirodęs komentaras apie sviestą ir margariną

Dietologė Lisa Moscovitz:

- Kai kalbama apie sviestą ir margariną, vienintelis klausimas: kuris mažiau kenkia? Tiek sviestas, tiek margarinas turi panašiai kalorijų ir riebalų: apie šimtą kalorijų ir apie dvylika gramų riebalų arbatiniame šaukštelyje. Vienintelis skirtumas – riebalų tipas.

Margarinas turi daugiau sveikų mono ir polinesočiųjų riebalų, o sviestas yra gausesnis sočiųjų riebalų. Pastarieji susiję su neigiamu poveikiu širdžiai ir cholesterolio kiekio kraujyje didėjimu.

Tačiau margarinas turi kitą blogybę. Daugelyje jo rūšių yra trans-riebalų. Tai pakitę riebalai, kuriuose yra trans-riebalų rūgščių. Jie susidaro gaminant sukietintus riebalus. Šie didina širdies ir kraujagyslių ligų, cukrinio diabeto, nutukimo atsiradimo riziką. Manoma, kad gali skatinti sisteminius uždegiminius procesus, kurie turi įtakos aterosklerozės formavimuisi. Dideli jų kiekiai gali veikti kancerogeniškai. Be to, kraujo riebalus veikia blogiau už bet kuriuos kitus riebalus: didina „blogojo“ cholesterolio koncentraciją ir naikina širdį saugojantį „gerąjį“ cholesterolį. Šio tipo riebalai yra labiausiai kenksmingi širdžiai.

Nors sviestas yra mažesnė blogybė už margariną. Nei vienas jų nėra idealus pasirinkimas. Verčiau ant savo rytinės duonos skrebučio rinkitės sveikesnius variantus: graikišką jogurtą ar avokadą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

R

R portretas
Valgykit sviesta i sveikata!!! Lyginti sviesta ir margarina, tai tas pats kai lyginti raudona mesa ir balta...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių