Quantcast

Stiklinėje saldaus gėrimo – paros cukraus norma

  • Teksto dydis:

Vienas sveikos mitybos principų – saikingas saldumynų, pyragų, gėrimų ar kitų maisto gaminių vartojimas, kuriuose, ypač, nestokojama cukrų. Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai primena: jei siekiate sumažinti cukrų kiekį maiste, turite griežtai apriboti daug cukrų turinčių produktų vartojimą, visų pirma – saldintų gaiviųjų gėrimų, kompotų, sulčių ir netgi geriamųjų jogurtų.

Gėrimų porcijos dažniausiai yra didesnės nei maisto ir jų lengva daug suvartoti. Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja per dieną suvartojamų laisvųjų cukrų kiekį sumažinti iki mažiau nei 10 proc. nuo bendrojo per dieną suvartojamo energijos kiekio ir pažymi, kad sumažinus dar 5 proc. arba maždaug iki 25 gramų (6 arbatinių šaukštelių), būtų gauta papildoma nauda sveikatai.

Laisvieji cukrūs – tai monosacharidai (gliukozė, fruktozė) ir disacharidai (sacharozė – cukrus), kuriuos į maistą ir gėrimus deda gamintojai, virėjai ar vartotojai, taip pat natūraliai meduje, sirupuose, vaisių sultyse ir vaisių sulčių koncentratuose esantys cukrūs.

Per gausus cukrų vartojimas nėra palankus sveikatai. Dažnas sudėtyje daug cukrų turinčių maisto produktų vartojimas gali padidinti dantų ėduonies atsiradimo riziką, ypač esant prastai burnos higienai.

Mokslinių tyrimų duomenimis, didelis cukrų suvartojimas gali padidinti kraujo serumo trigliceridų koncentraciją, neigiamai veikti gliukozės ir insulino atsaką. Minėti veiksniai siejami su didesne aterosklerozės, kraujotakos sistemos ligų, antro tipo cukrinio diabeto rizika.

Kai maiste yra daug angliavandenių ir su maistu gaunama energija viršija organizmo energijos poreikius, angliavandeniai paverčiami riebalais, taigi didėja antsvorio ir nutukimo rizika.

Žmogui kasdien reikia išgerti 1,5–2 litrus vandens. Visgi, daug žmonių geria ne vandenį, o saldžius gėrimus. Visus saldžius gėrimus sieja tai, kad cukrų kiekis juose yra 10–12 procentų ir tai reiškia, kad stiklinėje gėrimo yra 25–30 g cukrų. Verta pažymėti, kad dažnai neapsiribojama viena stikline, juk pakuotėje dažnai daugiau nei stiklinė (330 ar 500 ml), o tiek gėrimo nesunkiai galima išsyk suvartoti.

Geriamasis jogurtas – ypač mėgstamas vaikų ir jaunimo. Buvo išanalizuotas visas vienoje prekybos vietoje rastų geriamųjų jogurtų asortimentas (24 pavadinimų geriamieji jogurtai), kuriuose buvo paženklintas cukrų kiekis.

Geriamųjų jogurtų etiketėse nurodytas cukrų kiekis 100 ml produkto svyruoja tarp 5,8 ir 21,5 g. Beje, šie cukrų kiekiai – kraštutiniai, tik viename iš 24 geriamųjų jogurtų buvo 5,8 g, dviejuose (to paties prekių ženklo) – 21,5 g. Vidutinis cukrų kiekis 100 ml geriamojo jogurto – 11 g (mediana – 10,2 g). Atlikus nesudėtingus aritmetikos veiksmus, įsitikinsime, kad stiklinėje jogurto yra per 25 g cukrų, t. y. tiek, kiek per parą rekomenduoja suvartoti Pasaulio sveikatos organizacija.

Visoje Europos Sąjungoje 2016 m. gruodžio 13 d. įsigaliojo reikalavimas maisto produktų etiketėse pateikti maistingumo deklaraciją, o joje nurodyti ir 100 g ar 100 ml produkto esantį cukrų kiekį.

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai pataria: skaitykite maisto produktų etiketes ir rinkitės tuos maisto produktus, kurių sudėtyje yra mažiau cukrų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių