Specialistė įvardijo didžiausius sveikos šypsenos priešus

  • Teksto dydis:

Gerai dantų būklei palaikyti ir sveikai šypsenai užtikrinti svarbi ne tik kasdienė burnos higiena, kruopštus valymas, bet ir viso organizmo stiprumas. Tad, nuskilus danties kampučiui, tikrai ne visada reikėtų kaltinti kietus maisto produktus – gali būti, kad jūsų dantys nusilpo dėl mineralų trūkumo. Neretai prastą būklę dar paaštrina ir netinkamai pasirinktos burnos higienos priemonės ar net maisto kramtymo įpročiai.

Siekiant išlaikyti puikią dantų sveikatą ir džiaugtis gražia šypsena, dažniausiai susikoncentruojame į burnos higieną. Valyti bent dukart per dieną, naudoti siūlą, burnos skalavimo skystį, skaičiuoti minutes – šiuos ir kitus patarimus girdime nuo mažens. Tačiau tai ne vieninteliai veiksmai, kurie svarbūs mūsų dantų sveikatai.

Pasak „Eurovaistinės“ farmacijos specialistės Ilmos Plynytės, verta prisiminti, kad mūsų dantis sudaro kalcis ir fosforas, būtent jie lemia dantų tvirtumą. Todėl norint ilgiau išlaikyti gerą dantų būklę, svarbiausia pasirūpinti, jog šių elementų netrūktų ir dantys iš tiesų būtų tvirti.

„Kalcis geriausiai pasisavinamas iš pieno produktų, kopūstų, žuvies, riešutų, pupelių, žirnių. Jei papildomai vartojate papildus, reikėtų pasirūpinti ir vitamino D atsargomis, jis padeda geriau įsisavinti kalcį“, – sako I. Plynytė.

Paprastas būdas išvengti apnašų – neskubėti ir kruopščiai kramtyti valgomą maistą tol, kol jis pavirs vientisa košele.

Pasak jos, kraujuojančios, sutinusios dantenos ar burnoje atsiveriančios žaizdelės dažnai praneša apie ligas, tačiau būna atvejų, kai jas paskatina ir paprasčiausio vitamino C trūkumas. Šis vitaminas padeda palaikyti tvirtą kraujagyslių ir dantenų būklę ir gali labai padėti rūpinantis burnos sveikata.

Svarbi mitybos taisyklė

Dantų būklei gerinti ir užtikrinti burnos sveikatą nepaprastai svarbi ir tinkama mityba. Patartina vengti lipnaus, prie dantų kimbančio maisto, labai kietų ar rūgščių maisto produktų, apriboti cukraus ir gazuotų gėrimų su saldikliais vartojimą. Tačiau svarbu ne tik tai, ką valgome, bet ir kaip tai darome.

„Paprastas būdas išvengti apnašų – neskubėti ir kruopščiai kramtyti valgomą maistą tol, kol jis pavirs vientisa košele. Kramtant išsiskiria daugiau seilių, o jos padeda pašalinti apnašas bei neutralizuoja rūgščių poveikį", – pažymi vaistininkė.

Ji rekomenduoja kasdien suvalgyti bent vieną žalios spalvos vaisių ar daržovę. Dėl savo maistingųjų medžiagų tai gali būti papildoma apsauga nuo apnašų ir naudingas masažas dantenoms.

Tik saugios priemonės

Pasirūpinus vitaminais bei mityba, ne ką mažiau svarbu tinkamai pasirinkti ir dantų priežiūros priemonės. Farmacijos specialistė pažymi, jog svarbiausia, kad naudojamos priemonės nepažeistų dantų emalio ir dantenų.

„Venkite dantų pastų, kurių sudėtyje yra natrio laurilsulfato. Tai sintetinė putojanti medžiaga, kuri įeina į daugumos buitinės chemijos priemonių sudėtį, tad dantų ir burnos ertmės problemos gali dar labiau paūmėti", – įspėja I. Plynytė ir pataria rinktis kuo minkštesnį dantų šepetėlį.

Vaistininkė primena, jog net pasirinkus saugias priemones, įprastas dantų šepetėlis nepasiekia visų sunkiai prieinamų vietų, todėl burnoje likę maisto likučiai pažeidžia dantis ir ilgainiui dantyse formuojasi ertmės. Tad svarbiausios tinkamo dantų valymo taisyklės – tarpdančių siūlo, vieno danties šepetėlio ir kitų priemonių naudojimas – iš tiesų būtinos norint išsaugoti sveiką šypseną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

  • Skelbimai
  • Pranešk
    naujieną
  • Portalo
    svečias
  • Klausk
    specialisto
  • Diskusijos
  • Orai
  • TV
    programa
  • Pažintys
  • Žaidimai
  • Horoskopai
  • Naujienlaiskis
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter

Galerijos

Daugiau straipsnių