Quantcast

Smėlio dėžės: kada vaikams uždrausti žaisti?

Prasidėjus ilgai lauktam žaidimų lauke sezonui vaikų laukia ne tik džiaugsmai, bet ir tyko pavojai. Smėlio dėžės, kuriose taip mėgsta leisti laiką mažyliai, – atviras pavojingų infekcijų užkrato šaltinis. Ar įmanoma nuo to apsisaugoti?

Platina pavojingas ligas

Smėlio dėžės dažnai tampa ne tik vaikų žaidimo, bet gyvūnų gamtinių reikalų atlikimo vieta. Tad mažamečiui, kuris smalsiai tyrinėja aplinką, o vėliau nenusiplovęs rankų liečia veidą, kiša pirštukus į burną, užsikrėsti gyvūnų platinamomis parazitinėmis ligomis gana paprasta.

Jautriausia grupė – vaikai iki 5 metų, nes tuomet jų imunitetas dar nėra pakankamai susiformavęs. Be to, jie dar neturi tinkamos higienos įgūdžių.

Dažniausios kačių ir šunų platinamos ligos – toksikorozė bei toksoplazmozė. Smėlyje gali būti ir kitų žmogui pavojingų parazitų – askaridžių, plaukagalvių ir kt. – kiaušinių.

Šunų ir kačių organizme parazitai gali gyventi nesukeldami jokių infekcinės ligų požymių. Tačiau subrendę kirmėlių kiaušinėliai, per nešvarias rankas patekę į žmogaus organizmą, sukelia rimtų pažeidimų: įvairių organų ir audinių uždegimą, retais atvejais vaikas gali net apakti, o lervoms migravus į smegenis – sutrikti mažylio vystymasis.

Dėžes reikia uždengti

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėjo pavaduotoja gydytoja parazitologė Biruta Zdanevičienė pabrėžė, kad visos kaltės šunims ir katėms versti nereikėtų.

„Visų pirma patys žmonės neprižiūri augintinių, nenuveža pas veterinarą, negydo nuo kirmėlinių ligų. Jeigu visi augintiniai būtų prižiūrėti, registruoti, nebūtų valkataujančių gyvūnų, problema stipriai sumažėtų. Bet ką kalbėti apie gyvūnus, jei pačių vaikų dažnai nesužiūrime“, – sakė specialistė.

Pasak jos, jeigu jau negalime prižiūrėti, kad gyvūnai smėlio dėžėse nedergtų, reikėtų jas uždengti.

„Ikimokyklinio amžiaus įstaigose, kai kuriose privačioje teritorijose smėlio dėžės laikomos uždengtos. Tuo stengiasi pasirūpinti visi, kurie yra suinteresuoti vaikų sveikata. Apie viešas miesto erdves kalbėti yra sunkiau: pasitaiko daug vandalizmo atvejų. Jeigu jau sugebama naujai įrengtas autobusų stoteles sudaužyti, ką kalbėti apie smėlio dėžių dangčius“, – pastebėjo B.Zdanevičienė.

Specialistės manymu, siūlymai keisti smėlį taip pat atrodo neracionalūs. Pavyzdžiui, su šunų fekalijomis į smėlio dėžę patekę askaridžių ar toksikorozės sukėlėjai žmogų užkrėsti gali po 2–3 savaičių, tačiau toksoplazmozės kiaušinėliams subręsti užtenka 2–4 parų.

„Ar įmanoma kas dvi dienas keisti smėlį?“, – retoriškai klausė gydytoja parazitologė. Šiaip ikimokyklinio ugdymo įstaigos smėlį privalo keisti kasmet ar dažniau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ilona

Ilona portretas
Pavadinčiau tai labai paprastai,-tai misija neįmanoma.Vaikai žaidžia visur ,kur tik jiems patinka. Net pleže,kuriame visi kapstomės irgi vaikšto pilna šunų ir kačių,tai kaip siūlote ten viską uždengti...Šis reikalavimas tik dėl akių mulkinimo.Po mūsų langais -darželis.Tai ten per dieną reikėtų uždengti ir atidengti tas smėliadėžes,bent keliatą kartų.Juokinga.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių