Quantcast

Siūloma leisti priverstinai gydyti psichikos sutrikimų turinčius žmones

  • Teksto dydis:

Ministrų kabinetas pritarė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) parengtai vyriausybės išvadai, kurioje siūloma pritarti Seimo narės Rimantės Šalaševičiūtės siūlymui suvienodinti teisinį reglamentavimą ir leisti gydyti psichikos sutrikimu sergančius žmones be jų sutikimo.

Siūloma numatyti, kad žmogus, sergantis psichikos sutrikimu ir atsisakęs gydymo, gali būti guldomas į gydymo įstaigą ir gydomas priverstinai tais atvejais, jei yra reali grėsmė, kad jis savo veiksmais ar neveikimu gali padaryti žalą ne tik savo ar aplinkinių sveikatai ir gyvybei, bet ir turtui, rašoma pranešime spaudai. Pavyzdžiui, nuo alkoholio ar narkotinių medžiagų priklausomi žmonės gali sudaryti sandorius dėl nekilnojamojo turto.

SAM specialistų nuomone, psichikos sutrikimų turintys žmonės ne visada gali adekvačiai įvertinti savo situaciją ir priimti sprendimus dėl gydymo būtinybės. Be to, jie gali kelti realią grėsmę tiek sau, tiek aplinkiniams. Siūlomi pakeitimai leistų daugeliu atveju ne tik suteikti savalaikę pagalbą sergančiam žmogui ir jo artimiesiems, bet ir užbėgti už akių galimiems nelaimingiems atsitikimams ar net nusikaltimams.

Taip siekiama suvienodinti dviejų teisės aktų – Psichikos sveikatos priežiūros įstatymo ir Civilinio kodekso – nuostatas, nes pastarajame nustatyta, kad psichikos sutrikimų turinčius žmones priverstinai hospitalizuoti galima tik jų pačių sutikimu ar teismo leidimu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Tai jie taikytų priverstinį gydymą savo nuožiūra. Pvz net šiuo meru yra plačiai naudojama norint užvaldyt ir nusavinti turtą. Priėmus tokį įstatymą, dar labiau atsivers keliai piknaudžiavimu tuo. Pvz pasakys kažkas kad tu psichinis ligonis tokiais pa ias nešvarias būdais kaip ir savinantis turtą, ir inkvizicija, kuri kontroliuoja psichinių ligonių buvimą laiavėje, uždaro tave per prievartą ir šeria taip pat per prievartą psichotropinius prepararus, kad iš tikro taptum tuo, kuom tave vadina. Kita vertus, ar padoru žmogų uždaryt į psichiatrinę per prievartą, žmogų kuris žino kuo taps po jų vadinamo gydymo, ir sprendzia dėl to kūno negalavimus natūraluom priemonėm, ir nrsikreipia pas šarlatanus kurie save vadina gydytojais, nors jie nieko negydo, ir ligų kaip gydytojai civilizuotais būdais nenustato.

Šiaip

Šiaip portretas
O kas spres kas psichiškai nesveikas o kas ne ir ka reikia gydyti o ko dar ne? Pasus i raudonus jau atgal pakeitėme. Nacinalinės valiutos atsisakeme. Registracija turėti vėl privaloma. Emigracija stalinistinius tremimus jau 4 kartus viršyja. Dabar dar neitikusius apskelbt ligoniais ir uždaryt bus galima... Viskas kas nauja tai užmiršta sena ar ne... Ka dar valdžios komunisteliai iš seno prisimins?.

Hm

Hm portretas
Taip tai taip, psichus reikia gydyti priverstinai. Bet va klausimėlis: ar nebus psichais pripažinti tie, kam valdžios psichavojimas nepatinka? Kažkada taip jau buvo, berods...
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių