Quantcast

Sergamumas gripu auga: kam jis ypač pavojingas?

Sergamumas gripu ir peršalimo ligomis, palyginti su praėjusių metų rodikliais, šiuo metu didesnis, LRT radijui sako Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro vadovas Saulius Čaplinskas.

Anot jo, žmonės, priklausantys dvigubos rizikos grupei, gali būti nemokamai paskiepyti ne tik nuo gripo, bet ir meningokokinės infekcijos.

– Kokia šių metų peršalimo ligų statistika?

– Statistika rodo, kad po truputį sergamumas peršalimo ligomis ir gripu auga. Tačiau, palyginus šių ir praėjusių metų tą patį laikotarpį, šiuo metu matome didesnį rodiklį. Kalbant apie hospitalizuotus, sunkia forma sergančius asmenis, didžiausias sergamumas vyrauja sostinės administracinėje teritorijoje, o mažiausias – Šiauliuose.

– Ar jau žinoma, kokia gripo forma bus šiais metais? Ar vakcina nuo jo – jau Lietuvoje?

– Visa valstybės įsigyta vakcina jau ne tik Lietuvoje, bet ir paskirstyta asmens sveikatos priežiūros įstaigoms. Pats laikas suskubi ir kreiptis į gydytoją, į skiepų kabinetą, pasinaudoti šia galimybe pasiskiepyti nuo gripo. Reikia atkreipti dėmesį, kad žmonės, priklausantys rizikos grupėms, gali būti paskiepyti valstybės lėšomis, t. y. nemokamai.

Taip pat noriu atkreipti dėmesį į galimybę, kurią turi dvigubai rizikos grupei priklausantys asmenys. Tai – sergantys sunkiomis lėtinėmis ligomis, ypač imunodeficitinėmis, komplikacijomis po vėžio gydymo ir pan., chroniškomis širdies ir kraujagyslių ligomis, diabetu ir t. t. Šie žmonės, pasitarę su gydytoju, kartu su gripo vakcina gali būti nemokamai paskiepyti nuo meningokokinės infekcijos.

Gripas pavojingas tuo, kad gali būti klastingas ir turėti sunkių komplikacijų. Jos pavojingos mano minėtiems žmonėms, turintiems rimtų sveikatos problemų, taip pat vyresnio amžiaus asmenims, vaikams, nėščiosioms.

– Ar šių metų gripo vakcina kažkuo ypatinga?

– Ji nėra kažkuo labai ypatinga, bet viskas nuolat tobulėja. Šios vakcinos gamintojas tas pats, kaip ir praėjusiais metais, sudėtis ta pati, pakeisti tik du antigenai. Vakcinos ypatingos tuo, kad negali sukelti ligos, nes tai tik antigenai, o ne pats virusas.

Yra daug naujų tyrimo duomenų apie vakcinos saugumą nėščiosioms. Kai kas, ypač vyresnio amžiaus medikai nuogąstauja, kad nėščių moterų skiepyti nereikėtų. Tačiau yra priešingai – vien jau aukšta temperatūra kenkia vaisiui. Taigi labai noriu atkreipti dėmesį į šį faktą – svarbu, kad mūsų medikai daugiau domėtųsi ir patys išsklaidytų tuos mitus, kurie kartais sklando.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių