Quantcast

Sėklidės vėžys neatima vaisingumo

Kaunietis Audrius P. (36 m.) – tikras kovotojas: jis išgyveno inkstų transplantaciją ir įveikė sėklidės vėžį. Pacientas prieš kelerius metus jau buvo susitaikęs su mirtimi, tačiau dabar jis yra laimingas tėtis, auginantis du vaikus ir besimėgaujantis gyvenimu.

Retas ligų komplektas

Audriaus gyvenime ligų netrūko. Dar vaikystėje jis susirgo inkstų uždegimu, jo pasekmė – suaugus vyrui prireikė transplantuoti inkstą. Po operacijos, kad organizmas neatmestų transplantuoto organo, jis vartojo imunitetą slopinančius vaistus. Nežinia, ar dėl to, bet netrukus vyras susirgo onkologine liga – sėklidės vėžiu.

„Dar mokykloje dėl inkstų problemų vartojau hormoninius vaistus, nuo kurių tiesiog išsipūčiau – priaugau svorio. Išvykęs studijuoti mažiau tikrinausi sveikatą, nes nebuvo poreikio. O po studijų pradėjo vis dažniau kamuoti stiprūs galvos skausmai, turimi vaistai nepadėjo, todėl kreipiausi į polikliniką.

Nieko nelaukę medikai mane nusiuntė pas nefrologus, kurie po krūvos tyrimų pareiškė, kad mano inkstas praktiškai nebefunkcionuoja, todėl reikės transplantacijos. Jos laukiau metus, o per tą laiką man darė dializes. Praėjus maždaug dvejiems metams po operacijos netikėtai padidėjo viena sėklidė, iš karto nuvykau pasitikrinti. Paaiškėjo, kad onkologiniai žymenys kelis šimtus kartus viršijo normą. Taip prasidėjo dar vienos ligos įveikimo kelias“, – pasakojo pacientas.

Tai bene trečias tokių ligų komplekto, kai žmogus, kuriam persodintas inkstas, susirgo sėklidžių vėžiu, atvejis pasaulyje ir pirmasis Lietuvoje.

Audriui sėklidėje buvo aptiktas navikas, todėl teko ją nupjauti ir pradėti chemoterapijos kursą. Vėžys aptiktas bene paskutinės stadijos, todėl metastazės jau buvo pasklidusios po visą kūną: plaučiuose, pilve, net ant persodinto inksto. Gydymas pavyko sėkmingai, kadangi vyras dėl persodinto inksto ilgą laiką vartojo imunitetą slopinančius vaistus, todėl agresyvi chemoterapija greitai įveikė vėžio židinius. Tuomet chirurginiu būdu naviko židiniai buvo pašalinti galutinai.

Šiuo metu vyras pas medikus lankosi kas kelis mėnesius pasitikrinti onkologinius žymenis, kad neatsinaujintų vėžys. „Vis pagalvoju, ar man nuo pat pradžių toks ligų scenarijus buvo surežisuotas ar tai tik sutapimas. Viena problema po kitos.

Netgi galvojau, kam man ta transplantacija. Kiek pamenu save prieš kelerius metus, maniau, kad man nebedaug beliko, kaip dažniausiai ir būna, sergant panašiomis ligomis. Buvau įsitikinęs, kad gyvenimas baigėsi, todėl į viską ėmiau žiūrėti ramiai, nes nežinojau, kuri diena gali būti paskutinė. Galvojau apie blogiausią variantą, bet tikėjausi geriausio. Buvau viskam pasiruošęs“, – tuometinę emocinę būseną prisimena kaunietis.

Pasirodo, tai bene trečias tokių ligų komplekto, kai žmogus, kuriam persodintas inkstas, susirgo sėklidžių vėžiu, atvejis pasaulyje ir pirmasis Lietuvoje.

Audrius šiuo metu yra sveikas ir laimingas, turi šeimą ir gali dirbti. Tik negali sunkiai kilnoti, nes vienoje rankoje pacientas turi veikiančią fistulę, kuri skirta dializei, kad didesniu greičiu būtų galima valyti kraują. Šiuo metu dializės Audriui nereikia, tačiau transplantuotas inkstas nėra amžinas, todėl fistulės jam dar gali reikėti. Be to, dėl chemoterapijos susiaurėjo kraujagyslės, o tai apsunkina kateterio įvedimą į veną.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių