Quantcast

Rytinį odos niežulį gali sukelti skalbiamieji milteliai

"Nusiprausus po dušu mane kamuoja niežulys, tačiau taip yra tik rytais, prausiantis iš vakaro tokių bėdų išvengiu. Kas tai galėtų būti, kas padėtų išspręsti problemą?" – klaisia Kęstutis.

Atsako specialistė

Klaipėdos Odos ir venerinių ligų poliklinikos vedėja, gydytoja dermatovenerologė Aldona Kajutytė:

- Jeigu padidėjęs odos jautrumas ir niežulys kamuoja iš ryto, po nakties, viena galimų priežasčių – odos reagavimas į naudojamas skalbiamąsias priemones. Kokie bebūtų milteliai, vis tiek nemažas jų kiekis visada lieka audinyje, medžiagoje. Kai miegame, sušylame, vyrai linkę dar ir gausiau paprakaituoti, patalynėje esantys mikroskopinio dydžio milteliai patenka ant odos, yra įtrinami į ją ir sugeriami. Taigi naktį taip sudirginta oda gali atitinkamai reaguoti ryte ant jos patekus vandeniui: gali parausti, pradėti perštėti. Nusiprausus dirgiklis pašalinamas.

Tokiu atveju žmogui reikėtų patarti pasirinkti kitokias skalbiamąsias priemones – keisti jas į neutralias arba skirtas jautriai odai. Reikia turėti omeny, kad praeis nemažai laiko, kol išsiskalaus senųjų miltelių pėdsakai. Jie stipriai lieka, ypač jei buvo skalbta su agresyvesniais plovikliais. Nesvarbu, kokios formos – miltelių, skysčio ar tablečių – skalbiamoji priemonė naudojama: viskas vis tiek įsigeria į audinį. Norint, kad jame nereikalingų medžiagų liktų kuo mažiau, patalynę reikėtų išskalauti bene 20 kartų. Aišku, retas kuris tuo užsiima, taigi mes nuolat kvėpuojame tomis dirginančiomis mikrodalelėmis. Jos mums judant dulka ir gali sukelti ne tik niežulį, bėrimus, bet ir slogą.

Jeigu problemos priežastis yra mano įvardinta, žmogus gali pats susitvarkyti. Galima apsilankyti ir pas dermatologą, tačiau jei tuo metu nėra jokių konkrečių išbėrimų, jis nelabai ką galės patarti.

Apskritai dažnu atveju odos niežulys po prausimosi, nesvarbu, ryte ar vakare, atsiranda dėl netinkamų priemonių (šampūno, dušo želė, muilo) naudojimo, jautrumo vandeniui, taip pat – dėl maudynių po perdėm karštu vandeniu, stipraus brūžinimo kempine ir pan. Dažnai odą nuriebalina ir labai išsausina paprastas skystas muilas. Tad nuo to, jei nepasitepama kremu, gali kilti niežėjimas. Kad tokia problema nekamuotų, rekomenduoju rinktis švelnias priemones, kurios nusiprausus suteikia pojūtį lyg kartu pasiteptum ir kremu.

Derėtų nepamiršti, kad daug problemų ima rastis ir dėl per daug švarios odos. 

Svarbu

Išskyrus tam tikras gausiau prakaituojančias vietas, nėra gerai prausiantis kasdien naudoti dušo želė, smarkiai trinti kempine. Per dažnos maudynės nuplauna apsauginę odos plėvelę, per dieną oda nebespėja atstatyti natūralios apsaugos, atsiranda palanki terpė ne tik niežuliui, bet ir įvairiems mikrobams rastis bei daugintis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių