Quantcast

Riebus maistas – prasta astmos kontrolė

Gegužės 2-ąją minėta Pasaulinė astmos diena. Pastebima, kad per pastaruosius tris dešimtmečius šios lėtinės uždegiminės plaučių ligos atvejų gerokai padaugėjo. Mokslininkai tai linkę sieti su mitybos ir aplinkos sąlygų kaita.

Nutukimas didina riziką

Kadangi bronchų astma kol kas yra sunkiai pagydoma, vienas svarbiausių sergančiojo gyvenimo kokybę padedančių užtikrinti dalykų – tinkamų mitybos įpročių laikymasis. Teigiama, kad subalansuota mityba net gali veikti prevenciškai ir padėti išvengti šios ligos.

Specialistai visų pirma pabrėžia nutukimo reikšmę astmai atsirasti. Per didelis svoris siejamas ir su ligos sunkumu. Harvardo universiteto mokslininkai teigia, kad pirmoji nutukimo sąlygojama blogybė – sukeliamas paviršutiniškas kvėpavimas, antroji – riebalinio audinio išskiriamas hormonas leptinas, kuris skatina plaučių uždegiminį procesą.

Taip pat nustatytas astmos ir skrandžio negalavimų ryšys. Varginant gastroezofaginiam refliuksui į stemplę patekęs rūgštus skrandžio turinys gali didinti ir plaučiuose vykstantį uždegimą ir sunkinti ligos eigą.

Sočiųjų ir transriebalų rūgščių žala

Pakanka vos 5 proc. kūno svorio sumažinimo, kad jau būtų jaučiamas teigiamas poveikis astmos kontrolei.

Esama mokslinių tyrimų, kurių metu atrasta sąsaja tarp riebaus maisto vartojimo ir plaučių funkcijos pablogėjimo. Taigi sočiųjų ir transliebalų rūgščių prisotintų produktų vartojimas taip pat siejamas su prasta astmos kontrole.

Ne paslaptis, kad nemažai šių rūgščių esama „greitame“ maiste, todėl jo ypač rekomenduojama vengti. Taip pat reikėtų pasistengti mažinti riebios mėsos, riebių pieno produktų, keptų ar gruzdintų riebaluose gaminių.

Kokį maistą rinktis?

Stenkitės palaikyti optimalią kūno masę. Papildykite mitybą geraisiais riebalais – jų gausu riebiose žuvyse, augaliniuose aliejuose, riešutuose, sėklose, avokaduose.

Remiantis tam tikrų mokslinių tyrimų rezultatais buvo nustatyta, kad žmonės, kurie vartoja daugiau omega 3 riebalų rūgščių, vitamino C, vitamino E, magnio, seleno ir beta karotino mažiau kenčia nuo astmos. Pastarojo elemento daug yra morkose, brokoliuose, moliūguose. Magnio šaltinis – duona, sėlenos, kruopos, žirniai, žalialapiai augalai (petražolės, krapai, rūgštynės, špinatai), cinko – migdolai, graikiniai ir kiti riešutai.

Uždegimą sumažinti padės ir antioksidantų gausus maistas – daržovės, vaisiai, uogos ir riešutai. Ypač daug antioksidantų esama gervuogėse, žemės riešutuose, braškėse.

Vartokite maisto produktus, kurių sudėtyje yra uždegimą veikiančių ir kvėpavimo takų gleivių retinimo savybių – tai svogūnai, česnakai, garstyčios.

Pasistenkite gauti pakankamai vitamino D, kuris reikalingas tinkamai plaučių funkcijai palaikyti. Tam, kad susidarytų pakankamas jo kiekis, saulėje be apsauginių kremų, atidengus bent ketvirtadalį kūno paviršiaus, rekomenduojama pabūti 10–15 minučių per dieną tarp 10 ir 15 val. bent du kartus per savaitę. Vitamino D gauname ir su maistu: žuvų taukais, riebia žuvimi, kiaušinio tryniu, mėsa, pienu ir kt.

Varginant gastroezofaginiam refliuksui venkite alkoholio, šokolado, citrusinių vaisių, kavos, prieskoningų patiekalų, riebaus maisto. Verčiau padidinkite baltymingo (mėsa, žuvis, paukštiena, liesi pieno produktai ir kt.) ir kompleksinių angliavandenių (grūdai, kruopos) praturtinto maisto kiekį.


Verta žinoti

Pakanka vos 5 proc. kūno svorio sumažinimo, kad jau būtų jaučiamas teigiamas poveikis astmos kontrolei.

Praturtinus kasdienį racioną geraisiais omega-3 riebalais, plaučių funkcionalumą galima pagerinti net iki 59 proc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių