Quantcast

Ranka pasiekiami vitaminai: ką valgyti šį sezoną?

  • Teksto dydis:

Šiandien daržovių, vaisių ir iš jų pagamintų sulčių ar glotnučių asortimentas gausus visais metų laikais, todėl sezonų kaitos beveik nejaučiame. Vis dėlto, sezoninių maisto produktų privalumus išnaudoti verta.

„Ne veltui tradicinė lietuvių virtuvė taip pat buvo sezoninė – nors kokybiški, tinkamai paruošti vaisiai ir daržovės visus metus yra naudingi sveikatai, švieži produktai turi savų privalumų”, – pastebi gydytoja-dietologė Laura Romeraitė-Kuklierienė .

Svarbus ne tik sezonas

Šviežiuose sezoniniuose vaisiuose ir daržovėse bei iš jų pagamintose sultyse ar glotnučiuose yra daugiausia vertingų medžiagų, tačiau svarbu, kad jie būtų kokybiški.   „Renkantis   sezoninius vaisius ir daržoves, visų pirma, reikia atkreipti dėmesį į jų išvaizdą: įvertinti, ar nėra supuvę, įtrūkę,   apipeliję . Beje, kuo labiau sunokęs vaisius ir kuo intensyvesnė jo spalva, tuo jame daugiau vertingų maistinių medžiagų“, – sako gydytoja-dietologė.

Šviežios daržovės,  žalumynai  bei vaisiai ir iš jų pagamintos sultys ar glotnučiai yra puikus vitaminų, mineralų, biologiškai veiklių medžiagų šaltinis. Be to, juose didelis kiekis skaidulų, kurios mažina cholesterolio kiekį organizme, teigiamai veikia virškinimo sistemą, saugo nuo vidurių užkietėjimo. Daržovės ir žalumynai  yra puikus valgis norintiems sulieknėti, nes yra visai nekaloringi, bet suteikia sotumo pojūtį, todėl tai labai geras pasirinkimas vakarienei ar užkandžiui.

Pirmenybę patariama teikti mūsų krašte užaugintiems sezoniniams vaisiams ir daržovėms, pavyzdžiui, sultingiems obuoliams, morkoms ar uogoms, nes juos geriau pasisavina organizmas. Renkantis sultis ir glotnučius, pagamintus iš vietinės produkcijos, taip pat galima būti tikriems, kad šie produktai atitinka visus kokybės reikalavimus, o svarbiausia, kad jų šviežumui išsaugoti naudojama mažiau cheminių medžiagų, nes iki prekystalių šie keliauja trumpesnį laiką.

Vitaminai – ir ant palangės

Atšilus orams, prekyboje pasirodė pirmieji žalumynai, daržovės. Dažnas jų užsiaugina ir pats, pavyzdžiui – tiesiog ant palangės. Kai kurios daržo gėrybės, tokios kaip česnakai, petražolės, kalendros ar mėtos turi itin daug vitaminų.

Jei neturime namuose lysvės daržovių ar vaismedžių, kaip alternatyvą galima rinktis 100 proc. vaisių sultis arba vaisių ir daržovių glotnučius, kurie gaminami iš šviežių prinokusių vaisių ir daržovių, todėl yra greitas ir naudingas užkandis. Sultys ir glotnučiai gaminami tik iš vaisių ar daržovių, todėl jie turi daug skaidulų, reikalingų geram virškinimui, suteikiančių sotumo jausmą, taip pat natūralaus vaisių cukraus – fruktozės, aprūpinančios organizmą energija. Reikėtų pažymėti, kad 100 proc. sultyse ir glotnučiuose nėra konservantų, dažiklių ar saldiklių.


Šiame straipsnyje: vitaminaidaržovėsvaisiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių