Quantcast

R. Širvinskas-Makalius: pilnavertė mityba keliaujant – būtinybė

  • Teksto dydis:

Prisiekęs keliautojas ir kelionių organizatorius Rimvydas Širvinskas-Makalius sako, kad tiek vasarą išsiruošusiems į ilgesnę kelionę, tiek nuolat daug keliaujantiems žmonėms iškyla ta pati dilema – kaip, kur, ką ir kada valgyti.

Kelionės išderina

„Ilgą laiką į savo mitybos įpročius nekreipiau dėmesio. Kelionių metu valgydavau bet kaip, bet ką ir bet kada, tad natūralu, kad užsiauginau didžiulį pilvą, o aplinkiniai atvirai sakė, kad turėčiau susirūpinti savo išvaizda,“ – prisipažįsta Makalius.

Tiesa, labiau nei išvaizdos pokyčiai, vaikiną neramino sveikatos sutrikimai, dėl kurių jis net kreipėsi į gydytojus.

„Keliauju tikrai dažnai, o kelionių metu dažnai nerasdavau laiko tinkamai pavalgyti. Ramiai prisėsti restorane pavykdavo nebent per vakarienę, pusryčiams paskubomis sukimšdavau sumuštinį, pietus valgydavau spontaniškai, dažnai greito maisto restorane, o kartais jų iš viso atsisakydavau. Taip prasidėjo nuolatinės skrandžio problemos, skausmai, sunkumo jausmas ar pilvo pūtimas. O kai kreipiausi į gydytojus išgirdau, kad taip jaučiuosi dėl visiškai netvarkingos ir nereguliarios mitybos“, – pasakoja keliautojas.

Pasak jo, kelionėse labai dažnai rūpinamės viskuo, pradedant bilietais ir baigiant pramogomis, bet neskiriame dėmesio tam, ką ir kada valgysime. Ypač mitybos ritmą išderina ilgos, tolimos kelionės.

Makaliui antrina ir sveiką gyvenimo būdą propaguojantis, darbo reikalais daug keliaujantis reperis Ironvytas. „Mano darbas toks, kad daug laiko tenka praleisti kelyje, gastrolėse, o gyvenimo būdas įpareigoja maitintis sveikai ir disciplinuotai. Ne visada spėju pasigaminti maisto, tad sveiki užkandžiai – tikras išsigelbėjimas“ – sako Ironvytas.

Teko susitaikyti, kad kaip namie, taip ir kelionėje

„Iš tiesų rūpintis tuo, kaip valgau ir kuo užkandžiauju, pradėjau prieš pusę metų – sausio mėnesį, kai pradėjau sportuoti. Treneris sudarė specialią programą ir liepė ne tik valgyti tris kartus per dieną, bet ir būtinai užkandžiauti – tarp pusryčių ir pietų rekomendavo suvalgyti vaisių, o tarp pietų ir vakarienės, kad neperalkčiau ir neprisišveisčiau vakare, patarė rinktis riešutus ir džiovintus vaisius. Nuo to laiko jie visada su manimi, kad ir kur keliaučiau“, – apie pasikeitusius mitybos įpročius pasakoja Makalius.

Šiuo metu stropiai mitybos režimo besilaikantis vaikinas prisipažįsta, kad naujiems įpročiams išsiugdyti reikėjo laiko.

„Iš pradžių turėjau tam specialiai skirti šiek tiek laiko ir dėmesio, bet viskas susitvarkė, kai suvokiau, kad tiesiog negaliu skaidyti savo laiko į buvimą Lietuvoje ir buvimą kelionėse. Nesvarbu, kur būčiau, turiu maitintis tvarkingai, ir režimas bei teisingai pasirinkti užkandžiai tam labai padeda“, – sako kelionių organizatorius.

Reperio Ironvyto teigimu, viskas priklauso nuo požiūrio ir mitybai skiriamo dėmesio. Juk net ir degalinėse galima rasti sveiko maisto –  džiovintų vaisių ir riešutų mišinių. „Svarbiausia, kad maistas suteiktų pakankamai energijos, o riešutai ir džiovinti vaisiai tam puikiai tinka. Galėčiau valgyti ir šokoladą ar kitą daug cukraus turintį užkandį, bet naudos iš to nedaug, o valgyti norisi jau po valandos“, – apie mitybos įpročius pasakoja reperis.

„Keliaujančių žmonių mitybos pokyčius palyginčiau su patirtimi, kaip išmokti susikrauti lagaminą. Pradedantysis keliautojas į pirmąsias keliones visada prisikrauna daiktų, kurių jam taip ir neprireikia. Po kurio laiko daugėja patirties ir išmokstama atskirti, kas tikrai reikalinga, o kas – ne. Ir ilgainiui kuprinės krovimasis tampa visai papildomo dėmesio nebereikalaujančiu, tarsi savaime suprantamu dalyku. Taip pat yra ir su maistu bei užkandžiais – nebesvarstai, kad turi į kuprinę įsimesti sveikų užkandžių“, – patirtimi dalinasi Makalius.

Pasigenda gardėsių iš Azijos

Pasak keliautojo, dar vienas svarbus pokytis – tai ne tik geresnė savijauta, dailesnės kūno formos, bet ir tai, kad keliaujant nebestinga energijos.

„Keliaudami daug vaikštome, tyrinėjame unikalias vietas, kartais laiką leidžiame itin aktyviai, o tam reikia energijos. Neseniai keliavau į Filipinus, o visus savo daiktus nuolat nešiojausi ant pečių, bet tikrai nei džiovinti vaisiai, nei riešutai, nei jų mišiniai daug nesvėrė, o energijos visada buvo pakankamai“, – pasakoja vaikinas.

Paklaustas, kokių užkandžių pasigenda Lietuvoje, Makalius atviravo: „Iš mėgstamų užkandžių išskirčiau džiovintus mangus. Šių skanėstų randu Azijos šalyse: Tailande, Filipinuose. Ir nors abi šalys konkuruoja, kurios mangai skanesni, aš negaliu atsispirti nė vieniems iš jų“. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių