Quantcast

Proveržis vakcinos nuo Ebolos viruso ieškojimuose – gautas ypač efektyvus serumas

  • Teksto dydis:

Bandomoji Ebolos vakcina užtikrino visišką apsaugą nuo viruso per vadinamuosius bandymus lauko sąlygomis Gvinėjoje, paskelbė penktadienį mokslininkai. Tikėtina, kad jau galbūt galima skelbti niokojančios, tūkstančius gyvybių nusinešusios epidemijos Vakarų Afrikoje „galo pradžią“.

Serumas yra 100 procentų efektyvus – nustatyta praėjus savaitei nuo daugiau kaip 7600 asmenų paskiepijimo, rodo žurnale „The Lancet“ paskelbti duomenys, kuriais kaip „itin daug žadančios“ pasidžiaugė Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) vadovė Margaret Chan (Margaret Čan).

Pasaulis atsidūrė prie „efektyvios vakcinos nuo Ebolos viruso slenksčio“, – sakoma JT sveikatos agentūros pranešime.

„Pradiniai tyrimo rezultatai rodo, kad ši vakcina gali efektyviai sustabdyti Ebolos viruso plitimą“, – nurodė prie šio tyrimo prisidėję Berno universiteto mokslininkai.

Nors ir daug žadantys, gautieji rezultatai kol kas yra „tarpiniai“, vakcinos dar nėra tiek, kad ją galima būtų skirti masiškai kuriai nors bendruomenei apsaugoti, perspėjo ekspertai.

Gvinėjoje, Siera Leonėje ir Liberijoje nuo 2013-ųjų pabaigos, pasak PSO, šiuo virusu užsikrėtė apie 28 tūkst. žmonių. Beveik pusė jų mirė, bet manoma, kad iš tikrųjų tiek užsikrėtimų, tiek mirčių skaičiai yra didesni.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių