Quantcast

Praradote dantis? Jūs nusipelnėte galimybės ir vėl šypsotis

  • Teksto dydis:

Dantų netekusių žmonių mūsų šalyje – begalė.

Vieni dangsto savo šypseną ranka, nes paslaptyje laiko trūkstamą priekinį dantį, o kiti kasdien tvirtai klijuoja išimamus protezus, nes nuosavų dantų – vos keli. Dantų netekimo priežastys – pačios įvairiausios: nuo netikėtų traumų, iki genetinio ar fiziologinio polinkio į periodonto ligas. Tačiau nepriklausomai nuo to, kaip buvo prarasti dantys ir kiek jų trūksta, visi su šia bėda susidūrę žmonės gali patvirtinti, kad dantų netekimas – skaudi ir įvairias gyvenimo sritis paliečianti tragedija.

Dantys – daugiau nei šypsena

Šių dienų pasaulyje graži ir sveika šypsena – būtina kokybiško gyvenimo sąlyga, rašoma pranešime spaudai. Su tuo sutinka ir Vilniuje įsikūrusios odontologijos klinikos gydytojas odontologas Justinas Gaidys: „Jeigu žmogaus kasdienė veikla yra tiesiogiai susijusi su buvimu tarp žmonių, netekus vieno ar kelių dantų patiriamas diskomfortas. Ypatingai didelius gyvenimo pokyčius jaučia tie, kurie neteko priekinių dantų, nes tai – itin pastebimas išvaizdos trūkumas. Dantų netekimas paveikia ne tik estetiką, bet ir sutrikdo gebėjimą aiškiai tarti garsus, o tai sukelia daug problemų žmonėms, kurių darbas susijęs su viešuoju kalbėjimu ar klientų aptarnavimu“.

Specialistas pastebi, kad tie, kurių burnos ertmėje yra likę vos keli nuosavi dantys, susiduria su dar didesnėmis bėdomis: „Tokie žmonės dažniausiai nešioja išimamus protezus, tačiau beveik visi pacientai, kuriems yra pritaikytos prarastų dantų funkciją atkuriančios restauracijos, anksčiau ar vėliau ima jausti diskomfortą. Jie dažnai mini, kad patiria įvairius nepatogumus tiek namuose, tiek viešoje vietoje: protezai tvirtai nesilaiko burnos ertmėje, nepakankamai atkuria kramtymo funkciją, sukelia skausmą, nemalonų burnos kvapą ir žaloja dantenas“, – pasakoja J. Gaidys.

Skirtingos problemos – skirtingi sprendimo būdai

Dantų netekimo atvejai – įvairūs: nuo jaunų žmonių, netikėtai netekusių vieno danties, iki senolių, kurie neturi daugumos ar visų dantų ir gelbėjasi nepatogiais išimamaisiais protezais. Vienas inovatyviausių dantų atkūrimo būdų, leidžiančių paversti savo gyvenimą kur kas patogesniu ir pamiršti visus su dantų trūkumu susijusius rūpesčius, – dantų implantai. Anot specialisto, tai – reikšmingas šiuolaikinės odontologijos laimėjimas, gelbstintis tiek tuos, kuriems trūksta vieno ar kelių dantų, tiek ir pacientus, kurie ilgus metus po išimamaisiais dantų protezais slepia visų dantų trūkumą.

Sužinojus, kad dėl nepataisomų gedimų teks šalinti vieną ar keletą dantų, galima pritaikyti Šveicarijoje sukurtą gydymo metodą – vienmomentę implantaciją. Šis būdas leidžia dantį atkurti iš karto po nekokybiško danties pašalinimo ir ypač tinka pacientams, kurie dėl savo darbinės veiklos ar socialinio gyvenimo ypatumų paprasčiausiai negali sau leisti ilgą laiką būti be danties. Vienas didžiausių šio metodo privalumų – ženkliai trumpesnė gydymo trukmė. „Pacientui paskiriamas vizitas, kurio metu atliekamos dvi pagrindinės procedūros – atraumatinis nekokybiško danties šalinimas ir implanto sriegimas pašalinto danties vietoje. Aplink implantą esančios tuščios ertmės, kuriose buvo dantų šaknys, užpildomos kaulo pakaitalu. Tai leidžia maksimaliai atstatyti kaulinį audinį ir sumažinti galimų komplikacijų riziką. Netrukus pacientui uždedama laikinojo danties karūnėlė – kai kuriais atvejais tai padaryti galima netgi tą pačią dieną. Po kurio laiko ši karūnėlė pakeičiama tvirtu, funkcionaliu ir natūraliai atrodančiu nuolatiniu dantimi“, – teigia specialistas.

Sudėtingesniais atvejais, pavyzdžiui, netekus daugumos ar visų dantų, galima pritaikyti gydymo metodiką, leidžiančią vieno žandikaulio dantis fiksuoti ant 4 implantų. „Ši procedūra turi 2 pagrindinius etapus – chirurginį ir protezavimo. Chirurginis etapas, jeigu reikia, apima likusių nekokybiškų dantų šalinimą, ir iš karto po to atliekamą implantų sriegimą. Jau tą pačią arba kitą dieną yra fiksuojami laikini dantys, tad pacientas iš karto gali naudotis įsriegtais implantais ir džiaugtis naująja šypsena“, – teigia „Albodent“ gydytojas odontologas J. Gaidys, kviečiantis į atvirų durų dienas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SKAITYTOJA

SKAITYTOJA portretas
PARAŠYKIT KAINAS TŲ PROCEDŪRŲ, O NE REKLAMA UŽSIIMKIT.

Anonimas

Anonimas portretas
idomu kodel niekas neparašo kiek metu lietuvėlėj dirbt reikės norint tokius dantis tureti

apie implanto kaina

apie  implanto  kaina portretas
odontologas Gaidys kukliai nuleides akis y grindis --nutyli....
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių