Quantcast

Plaukimas – vaistas nuo moksleiviško suolo ligų

  • Teksto dydis:

Išleisdami vaiką į mokyklą turite žinoti – nuo šiol jis judės kur kas mažiau, bet dažniau sėdės įsmeigęs akis į kompiuterį ar knygas bei sąsiuvinius. Nesistebėkite, jog dėl to jis taps irzlesnis, neturės apetito, pradės skųstis nugaros skausmais. Visuomenės sveikatos biuro duomenys rodo, kad tik kas dešimtas moksleivis yra visiškai sveikas, o didžioji dalis skundžiasi netgi tokiomis „suaugusiųjų“ problemoms kaip kraujotakos sutrikimai ar prastas regėjimas. Baseinas nėra vaistas nuo visų ligų, tačiau gali padėti vaikams išvengti mokyklos suole gresiančių sveikatos problemų.

Anot specialistų, plaukimas yra vienas geriausių būdų stiprinti sveikatą. Kai kuriose šalyse plaukimo pamokos moksleiviams yra privalomos dėl sveikatos ir saugaus elgesio vandenyje. Apie tai buvo galvojama ir Lietuvoje.

„Plaukimas stiprina fizines vaikų savybes. Tokio tipo treniruotės padeda tolygiai vystytis ir tvirtėti raumenims. Teisingas plaukimas padeda širdžiai, dėl vandens savybių suaktyvėja kraujo apytaka, gerinama koordinacija ir ištvermė, didinamas plaučių tūris. Beveik nėra traumų tikimybės“, – teigia sporto ir sveikatingumo klubų „Impuls“ vyriausiasis plaukimo treneris Kęstutis Steponavičius.

Pasak šeimos gydytojos Dovilės Nakvosienės plaukimo metu sumažėja krūvis stuburui. Jis atpalaiduojamas tarsi nesvarumo būsenoje. „Atliekant judesius raumenys dirba, tačiau slanksteliai negniuždomi, nes plaukiant neįmanoma sukurti didelio krūvio stuburui ir, juo labiau, netaisyklingos laikysenos, sukeliančios nugaros skausmus“, – teigia gydytoja D. Nakvosienės. 
Anot D. Nakvosienės, sutvirtėję raumenys apsaugo stuburą, nes kūno svoris pasiskirsto ne tik ant kaulinio skeleto, bet jį palaiko ir raumenynas. Dėl to vėliau aktyviai judant mažiau traumuojami stuburo slanksteliai.

Remiantis statistika, viena pagrindinių vaikų traumų ir mirčių priežasčių – nelaimės vandenyje. Mokytis plaukti vaikai turėtų baseine, o ne ežere ar jūroje – atviras vandens telkinys gali išgąsdinti. Nors tėvai ir gali išmokyti savo atžalas plaukimo pradmenų, tačiau pamokos baseine ugdo vaikų pasitikėjimą savimi.

„Būtent plaukimo pamokos baseine išmoko įveikti vandens baimę, o pagrindiniai plaukimo stiliai padeda lavinti visas raumenų grupes. Plaukimas – tai unikali veikla tiek suaugusiems, tiek vaikams, suderinanti pramogą, sveikatą ir sportą. Būtent vaikams, tai yra puikus būdas išlieti per kraštus trykštančią energiją jiems saugioje aplinkoje – baseine, prižiūrimiems trenerių. Dar vaikystėje pradėti pratinti prie sveikos gyvensenos, vaikai bus dėkingi savo tėvams visą gyvenimą“, – pataria „Impuls“ treneris K. Steponavičius.

Plaukimo treniruotes vaikams reikėtų parinkti pagal jų lygį. Jei vaikas – tik pradedantysis plaukikas, patariama bent mėnesį ar kelis lankyti individualias treniruotes, kad jis greičiau išmoktų taisyklingų plaukimo judesių. Vyresnio amžiaus ar jau išmokusiems taisyklingai plaukti vaikams siūloma jungtis į plaukimo grupes – būryje treniruotis visada smagiau, atsiranda konkurencija, galima mokytis vieniems iš kitų bei susirasti draugų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių