Quantcast

Pirmas kartas: moteris, kuriai buvo persodinta mirusios donorės gimda, tapo motina

  • Teksto dydis:

Brazilijoje pasaulio šviesą išvydo kūdikis, kurio motinai buvo persodinta mirusios donorės gimda. Tai yra pirmas toks atvejis pasaulyje. Mažylė prieš metus gimė San Paule, trečiadienį skelbia specializuotas žurnalas „The Lancet“.

Sėkminga gimdos transplantacija, anot straipsnio autorių, suteikia naują viltį daugeliui moterų, kurios negali susilaukti vaikų. „Mūsų rezultatai rodo, kad egzistuoja nauja galimybė moterims, kurios yra nevaisingos dėl gimdos problemų, – sakė Danis Ejzenbergas iš San Paulo universiteto ligoninės. – Skaičius žmonių, kurie pasirengę aukoti savo organus po mirties, yra daug didesnis nei gyvų donorų skaičius“.

Iki šiol jau būta sėkmingų gimdos transplantacijų, kai donorės buvo gyvos moterys. Po tokios transplantacijos pirmą kartą Švedijoje kūdikis išvydo pasaulio šviesą 2014-aisiais. Tačiau yra daug daugiau moterų, kurios viliasi donorių gimdos, nei yra gyvų organo donorių.

Mūsų rezultatai rodo, kad egzistuoja nauja galimybė moterims, kurios yra nevaisingos dėl gimdos problemų.

Todėl mokslininkai ieškojo galimybės paimti gimdą ir iš mirusių moterų ir įsodinti ją moterims, negalinčioms susilaukti vaikų. Atitinkamų bandymų būta ne vienoje šalyje, tačiau jie iki šiol nebuvo sėkmingi. Brazilijoje galiausiai 2016 metų rugsėjį per daugiau kaip dešimt valandų trukusią operaciją 32-ejų moteriai buvo sėkmingai įsodinta 45-erių mirusios moters gimda. Recipientė gimė neturėdama gimdos.

Likus keturiems mėnesiams iki transplantacijos „in vitro“ metodu buvo apvaisinti ir užšaldyti aštuoni kiaušinėliai. Šie buvo įsodinti į gimdą praėjus septyniems mėnesiams po sėkmingos transplantacijos. Moteris pastojo. 36-ąją nėštumo savaitę 2017 metų gruodį po cezario pjūvio operacijos gimė 2,5 kg svorio kūdikis. Per operaciją buvo pašalinta ir transplantuota gimda.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių