Quantcast

Pieno produktas, kurį vartoti reikia saikingai

Pasirodo, lietuviai nuo sūrių gurmanų prancūzų atsilieka ne tiek ir daug. Skaičiuojama, kad esame 8 pasaulyje pagal sūrio suvartojimo kiekį vienam žmogui.

Taip LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako gydytojas Alvydas Unikauskas. Jis teigia, kad, valgydami riebų sūrį, žmonės gauna daug naudos, tačiau šį produktą reikia vartoti saikingai

„Lietuvis vidutiniškai per metus suvalgo po 20 kg sūrio. Sūris buvo smerkiamas dėl jame esančių sočiųjų riebiųjų rūgščių, tačiau, tyrimai rodo, kad jis turi daug privalumų, įskaitant ir geresnę širdies ir kraujagyslių [sistemos veiklą] ir mažesnę nutukimo bei cukrinio diabeto riziką“, – sako A. Unikauskas.

Sūrio sudėtyje yra iki 30 procentų riebalų – svarbiausios organizmui energinės medžiagos, kuri taip pat reguliuoja ir medžiagų apykaitą. Taip pat šio produkto sudėtyje yra vitaminų A, D, K2 ir B grupės vitaminų bei mikroelementų. Nustatyta, kad dėl savo skonio ir aromato sūris žadina apetitą, skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą, tačiau svarbu įsitikinti, kad valgote tikrą sūrį, o ne sūrio gaminį.

Sūriai ir sūrio gaminiai labai skiriasi savo sudėtimi ir poveikiu organizmui. Natūralus sūris yra fermentuotas pieno produktas, pagamintas viso labo iš kelių ingredientų: pieno, bakterijų, druskos ir fermento, taip pat gali būti įdėta ingredientų, skirtų suteikti spalvą. Sūrio gaminiuose rasite labai daug papildomų priedų, kurie gali būti mums kenksmingi.

„Jeigu skaitydami sudėtį matote, kad ten prirašyta įvairių papildomų priedų, skonio stipriklių, tai yra netinkamas produktas, kuris duos ne tiek naudos, kiek žalos“, – sako A. Unikauskas.

Gydytojas pasakoja apie neseniai Danijos mokslinių tyrimų grupės gautą išvadą, kad natūralaus, labai riebaus sūrio vartojimas padidina gerojo cholesterolio kiekį organizme.

Šiame tyrime dalyvavo trys grupės: vienai grupei davė valgyti tikrą, bet riebų sūrį, antrai – liesą sūrį, trečioji grupė valgė duoną su uogiene. Tyrimo dalyviai buvo sekami ilgą laiką, buvo tiriamas jų kraujas.

„Gautas įdomus rezultatas: pasirodo, kad visose trijose grupėse blogojo cholesterolio nesumažėjo, bet ir nepadaugėjo. Įdomiausia, kad žmonių, valgiusių riebų sūrį, kraujyje gerojo cholesterolio, teikiančio daug naudos, padaugėjo. Taigi, valgydami riebų sūrį, žmonės gavo naudos“, – sako A. Unikauskas.

Tačiau riebų sūrį vis tiek būtina vartoti saikingai.

„Visų pirma yra vienas kabliukas, kuris mus gali paversti sūrio vergais. Labai įdomus dalykas, sūryje yra gausu kazeino, baltymo, kuriam skaidantis išsiskiria opioidinė medžiaga, panaši į morfijų, tai – kazomorfinas. Jis, beje, kaip ir cukrus, veikia tas pačias smegenų dalis, kurias veikia narkotikai. Šis baltymas yra sunkiai virškinamas, vadinasi, piktnaudžiaujant sūriu papildomai yra apkraunami kepenys ir inkstai“, – sako A. Unikauskas.

Viena iš priežasčių, kodėl sūris turi būti ribojamas vaikams, yra tai, kad jame gausu pieno baltymo, o karvės pienas yra vienas iš pagrindinių alergenų ir gali sukelti ar sustiprinti alergines reakcijas.

Daugiau apie sūrio naudą ir žalą organizmui – vaizdo įraše.


Šiame straipsnyje: sūrisRiebalaicholesterolis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių