Quantcast

Peršalimo ligas įžymybės gydosi skirtingai

Česnakai, imbierai, žolelių arbata, ozono terapija ar antibiotikai? Žinomi žmonės su  gripu, peršalimu ar kitų virusinių ligų simptomais kovoja skirtingai.

Česnakai, imbierai, žolelių arbata, ozono terapija ar antibiotikai? Žinomi žmonės su  gripu, peršalimu ar kitų virusinių ligų simptomais kovoja skirtingai.

S.Povilaitis: česnakas, vilna ir obuolys

Maestro Stasys Povilaitis paskutinį kartą gripu sirgo prieš aštuonerius metus.

"Stengiuosi nesirgti, – tikina Palangoje gyvenantis dainininkas. – Daug vaikštau pėsčiomis gryname ore, kiekvieną dieną prie sriubos su duona ir sviestu suvalgau skiltelę česnako, taip pat – po obuolį, nes reikia vitaminų, stiprinti imuninę sistemą."

S.Povilaitis kuo dažniau stengiasi dėvėti drabužius iš natūralių audinių, ypač iš vilnos.

Ką Stasys daro, kai jau kabina gerklę ir pajunta pirmuosius peršalimo simptomus? Jei nemalonūs pirmieji pojūčiai – tik gerklėje, S.Povilaitis turi "stebuklingų" prancūziškų ledinukų. Jei rimčiau – geria daug karštos arbatžolių arbatos.

"Ir tik jei labai labai reikia, išgeriu vaistų, – prisipažino maestro. – Nors peršalti nesudėtinga. Ypač kai iš šilto automobilio išlipi į šaltą orą arba gali perpūsti pro pradarytą langą."

Paklaustas apie skiepus nuo gripo, S.Povilaitis pripažino: "Nesu jų priešininkas, bet nesiskiepiju."

Garsi farmacininkė gydosi natūraliai

"Gydausi be chemijos, tačiau chemiją kaip mokslą labai myliu", – šyptelėjo Kauno medicinos institutą (dabar Lietuvos sveikatos mokslų universitetas) baigusi žinoma vaistininkė farmakognostė Jadvyga Balvočiūtė.

Ji pabrėžia, kad organizmą, imuninę sistemą reikia stiprinti. Sveikos turi būti kepenys, kasa, inkstai ir kiti organai.

"Todėl geriu žolelių arbatą, – paklausta apie peršalimus, gripą, kitas virusines ligas, kalbėjo J.Balvočiūtė. – Vasarą prisirenku pelkinių vingiorykščių ir geriu jų arbatą, nes ji šalina virusinius susirgimus. Kol nejaučiate jokių požymių, gerai išgerti gervuogių, bruknių, žemuogių lapų arbatos. Profilaktiškai tinka debesylų šaknų arbata."

Pajutus peršalimo ligų simptomus tinka debesylų, bruknių lapų, viržių, šliaužiančių tramažolių, šeivamedžių arbata.

"Vakare galima išgerti ir karštos ežiuolių arbatos, ypač tai gerai vyresnio amžiaus žmonėms, – patarė J.Balvočiūtė. – Siekiant išprakaituoti, į vakare geriamą arbatą dar galima įdėti ir vingiorykščių, raudonėlių, juozažolių, paskaninti medumi. Kai kyla temperatūra, skauda gerklę, kamuoja kiti virusiniai susirgimai, dar galima pridėti ir žemuogių lapų."
Nesiskiepija ir nežada
Net pakilus temperatūrai J.Balvočiūtė neskuba pirkti tablečių. Priklausomai nuo būklės, ji vartoja ugniažoles ar žvirbliarūtes.

"Tačiau šių abiejų žolių negalima vartoti nepasitarus su specialistu. Ugniažolės gali padėti net ir nuo vėžinių ligų, bet, vartojant netinkamai, gali pakenkti, virsti nuodu, – perspėjo J.Balvočiūtė. – Kai aukštesnė temperatūra, visada išgeriu šventagaršvių arbatos ir einu pagulėti."

Skaudamą gerklę gerai praskalauti druska su vandeniu, šalavijais. Arba gerti šalavijų, jonažolių arbatos.

"Dar labai geri augalai – kanadinės rykštenės, kurios pastaruoju metu okupavo lietuviškąsias rykštenes, – pastebėjo J.Balvočiūtė ir papasakojo, kaip prieš kelerius metus susirgusi gripu pasveiko be cheminių vaistų, organizmą stiprindama vaistažolių arbatomis.

Paklausta apie skiepus nuo gripo, žinoma farmacininkė papurtė galvą: "Nesiskiepijau ir nežadu skiepytis. Gyvenu gana uždarai. Po skiepų nuo gripo būna alerginių reakcijų, pablogėja sveikata – lankėsi pas mane taip sunegalavusių žmonių, – pripažino J.Balvočiūtė. – Būna, suaktyvėja kitos ligos ir vaikai net suserga cerebriniu paralyžiumi. Todėl šį klausimą būtinai turi spręsti kompetentingi žmonės."

V.Genytė antibiotikų nebijo

"Gal ir nemąstau, gal darau labai blogai, bet turiu begalę darbų, o laiko sirgti – ne, – tikino dainininkė Vaida Genytė. – Todėl, pajutusi peršalimo simptomus, naudoju neteisingą, nepopuliarų būdą – einu pas gydytoją ir prašau antibiotikų recepto."

Taip, Vaida žino, kad geriau valgyti natūralų imbierą, citrinas, medų, gerti vaistažolių arbatas.

Vienintelis dalykas, ką daro vilnietė, norėdama išvengti ligų, kasmet rugsėjį profilaktiškai išgeria vitamino C ir multivitaminų kursą.

"Negalvoju, kad labai blogai išgerti antibiotikų. Mes sau kenkiame kiekvieną dieną, kvėpuodami užterštą orą ir valgydami duoną, keptą iš chemikalais nupurkštų grūdų. Jei galvočiau, kad viskas negerai, tai ir pagalvė netiktų", – įsitikinusi dainininkė.

Tiesa, V.Genytė niekada nesiskiepijo nuo gripo. Bet silpnesnę širdį turintiems, ypač vyresnio amžiaus žmonėms, ji rekomenduotų tai padaryti.\

"Vaikams, jaunimui – ne, o dėl savo širdies kol kas kas esu rami", – teigė Vaida.

J.Šeduikytė: pozityvios mintys ir grynas oras

Jurga Šeduikytė taip pat neturi laiko sirgti. Tačiau, priešingai nei Vaida, ji antibiotikų nevartoja.

"Stengiuosi nelaukti paskutiniosios ir išgeriu stipresnių vaistų, bet tik ne antibiotikų! Dauguma žmonių juos keistai vertina – suserga, ir iškart geria. Bet jei paprašytum paaiškinti, kas yra antibiotikai, vargu ar sugebėtų, – teigė Jurga. – Jie naikina bakterijas, bet ne virusą. Nebent virusas jus taip sunaikino, kad jumyse – bakterijos. Tada gali tekti vartoti antibiotikus."

Dar prieš gerdama vaistus, Jurga, kaip ir vaikystėje, pirmiausia gydosi karšta liepžiedžių, aviečių, čiobrelių arbata.

Ir, žinoma, profilaktiškai vartoja imbierą su citrina ir medumi. Stengiasi neleisti sau sirgti.

"Dažniausiai serga tie žmonės, kurie neturi pagrindo po kojomis, labai nepatenkinti savo darbu, veikla, – pastebėjo J.Šeduikytė. – Jei eini į darbą sukandęs dantis, anksčiau ar vėliau susirgsi. Neigiamos mintys turi didelės įtakos."

Jurga išskiria dar vieną grupę žmonių, galinčią greičiau susirgti peršalimo ligomis. Tai gyvenantieji bendrabučiuose, daugiabučiuose.

"Ten daugiau kontaktų, todėl didesnė galimybė susirgti. Ir reikia grūdintis, dažniau būti gryname ore. Puiki priemonė grūdintis – išvesti į lauką šunį, – įsitikinusi J.Šeduikytė. – Miškas, geros emocijos – puikus vaistas. Bet lėkimas sukandus dantis į troleibusą nėra pasivaikščiojimas gryname ore."

Nuo to laiko, kai prieš dvejus metus ji persikėlė gyventi į namą, tolėliau už miesto, kur grynas oras, J.Šeduikytė nesirgo nė karto. Dainininkė pastebėjo, kad kartais sumažindama krūvį, bet dirbdama mylimą darbą, ligai leidžia tarsi išnykti.

Jurga nėra kategoriškai nusiteikusi prieš skiepus nuo gripo: "Jei nuolat sergi gripu, negali keisti gyvenimo būdo, gal nėra blogai? Juolab kad kai kurios ligos sukelia sunkių komplikacijų. Bet lygiai taip pat puikiai suprantu žmones, kurie gydosi natūraliai. Aš nuo gripo nesiskiepijau ir nesirengiu to daryti. Juolab nepamenu, kada sirgau gripu."
I.Kazlauskaitės "taip" ozono terapijai

Dainininkė ir šokėja Ingrida Kazlauskaitė virusinių ligų stengiasi išvengti naudodamasi ozono terapija.

"Ja naudojuosi jau kelerius metus, vasaros pabaigoje, artėjant rudens sezonui, arba pavasarį, – Ingrida pasirenka 10 procedūrų kursą. – Mano kraujas prisotinamas ozono. Tai sustiprina imuninę sistemą, reguliuoja miegą."

Šį būdą I.Kazlauskaitė pirmą kartą išbandė prieš kelerius metus, kai turėjo labai anksti keltis, vėlai guldavo miegoti ir nuo darbų, šokių projekto pervargo, pradėjo sirguliuoti.
"Po procedūrų nebekankino angina, širdies permušimai, – džiūgavo Ingrida, bet po akimirkos apsiniaukė: – Dabar persidirbus praleidau ozono terapijos kursą ir iškart – bronchitas, peršalimas, net ištino dalis veido. Padėjo akupunktūra ir adata prie ausies."

Tačiau I.Kazlauskaitė vartoja ir imbierą, medų, citrinas, geria vaistažolių arbatą.

"Pajutusi maudimą gerklėje, naminuke įtrinu pėdas, delnus, pasidarau kompresą ir apsivynioju kaklą, – pasakojo Ingrida. – Susirgusi stengiuosi tablečių nevartoti. Tik blogiausiu atveju išgeriu "Theraflu" ar kažką panašaus. O apie antibiotikus net negalvoju, nes jie pagydo, bet kartu pažeidžia kitus organus. Gaila organizmo, nes pavartojus antibiotikų nueina šuniui ant uodegos tavo sveika mityba ir gyvenimo būdas."

Ingrida girdėjo daug neigiamų atsiliepimų apie skiepus nuo gripo, šalutinį jų poveikį.

"Sako, niekada nesakyk niekada, bet dabar skiepytis nuo gripo nė negalvoju", – tikino I.Kazlauskaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ri

Ri portretas
Bebalse daininyke...

maikalas dzordanas

maikalas dzordanas portretas
tavo skono tik apsvilusi ant laužo džordža :D

jurga seduikyte

jurga seduikyte portretas
grazi moteris-tik dainuoja visiska suda
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių