Quantcast

Pažangiausios šveicarų gydymo technologijos taikomos ir Lietuvoje

  • Teksto dydis:

Regeneracinė medicina – nauja klinikinės medicinos sritis, užimanti vis tvirtesnes pozicijas visame pasaulyje. Pagrindinis šių technologijų principas – padėti fiziologiniams pažeistų audinių gijimo ir atsikūrimo mechanizmams. Pasak sporto medicinos gydytojo Dr.Dennis Lox iš JAV, trombocitais papildytos plazmos (PRP) ir kamieninių ląstelių terapija sėkmingai taikoma įvairiose klinikinės praktikos srityse, pvz., po traumų, sporto medicinoje.

Lietuvos ortopedų traumatologų teigimu, regeneracinė - ląstelių - terapija - pastaruoju metu sparčiai tobulėja, faktai apie stulbinantį regeneraciją skatinančių ląstelių poveikį kalba patys už save. Tai ypač svarbu, atliekant sudėtingesnes rekonstrukcines sąnarių operacijas. Pavyzdžiui, susiuvus ar persodinus pažeistą meniską, kryžminį raištį, peties, čiurnos, klubo, alkūnės, riešo ar kitų sąnarių raiščius, jie, deja, ne visada sugyja. Tokių operacijų metu kartu pritaikius ir regeneracinę ląstelių terapiją, tikimybė prigyti rekonstruotam audiniui padidėja beveik dvigubai. Ypač teigiamas poveikis atsiranda sąnarių kremzlei, nes augimo faktoriai kartu su kamieninėmis ląstelėmis skatina anabolinius sąnario kremzlės atsinaujinimo procesus.

Šių metų gruodžio 14-ąją Lietuvoje buvo atlikta unikali operacija - „Ortopedijos technikos“ klinikoje regeneracinė A-PRP (trombocitais praturtintos plazmos) terapija pirmą kartą buvo pritaikyta chirurginės operacijos metu.

Iki šiol Lietuvoje ši terapija buvo taikyta tik ambulatoriškai, suleidžiant ląstelėmis praturtintą plazmą tiesiog į sąnarį, nerekonstruojant pažeistų audinių operaciniu būdu. Dviem vidutinio amžiaus pacientėms operacijų metu buvo rekonstruota pažeista sąnario kremzlė, o siekiant padidinti jos prigijimo tikimybę, kartu buvo panaudota ir regeneracinė A-PRP (trombocitais praturtintos plazmos) terapija. Endoskopinės operacijos metu, tiesiogiai kontroliuojant atstatytą pažeidimo vietą, ląstelės buvo tiesiai suleistos į pažeistą ir jau atstatytą vietą.

Pasak AB „Ortopedijos technika“ ambulatorinės reabilitacijos vadovo Vytenio Trumpicko, „Mokslu grįsti faktai jau įrodė, kad tokiu būdu stimuliuojamas (skatinamas) efektyvesnis, greitesnis ir kokybiškesnis rekonstruotos kremzlės atsinaujinimas. Lyginant su neoperaciniu būdu naudojama ląstelių terapija, šis metodas efektyvesnis, nes vienu metu atstatoma ir pažeista kremzlė, ir tuo pačiu stimuliuojamas jos gijimas“.

V. Trumpickas/DMN nuotr.

A-PRP (trombocitais praturtintos plazmos terapijos) technologija buvo sukurta prieš 20 metų. Tai natūralus gydymo būdas, paspartinantis žaizdų, pažeistų sausgyslių ir kremzlių gijimą bei atsinaujinimą.

Tai Europoje plačiausiai paplitęs būdas įvairioms traumoms gydyti. Lietuvoje šis gydymo būdas jau taikomas keletą metų taikomas ortopedijoje, siekiant sumažinti skausmą, palengvinti judėjimą, esant osteoartritui ir kitiems kremzlės pažeidimams.

A-PRP procedūros metu iš paciento veninio kraujo specialia technologija paruošiamas kraujo plazmos komponentas - trombocitų ir baltųjų kraujo kūnelių koncentratas – nedelsiant suleidžiamas į pažeistus audinius. Šio metodo privalumas yra tas, kad iš koncentrato pašalinami limfocitai, kurie yra sąnario kapsulės uždegimo mediatoriai (tarpininkai), todėl gautos ląstelės išskirtinai atlieka tiktai anabolinius (atkuriamuosius, augimo) kremzlės regeneracijos fiziologinius procesus ir tuo pačiu sustabdo katabolinius (irimo) procesus, nes koncentrate nelieka imuninių ląstelių ir organizmas nereaguoja į šią terapiją uždegimu.

Šveicarų kompanijos „RegenLab“ laboratorija, atlikusi klinikinius tyrimus, nustatė optimalų trombocitų kiekio poreikį efektyviausiam rezultatui išgauti. Šį išradimą užpatentavo savo produkte –A – PRP sistemos gelyje.

Panaudojus šveicarų kompanijos „RegenLab“ A-PRP sistemos mėgintuvėlį, trombocitai aktyvuojasi ir išleidžia (išskiria) augimo faktorius, kurie sužadina natūralius organizmo gijimo procesus, skatina kolageno gamybą kremzlės audinyje, naujų kapiliarų susidarymą pokremzliniame kaule, padeda atsinaujinti ląstelėms, audiniams, kraujagyslėms.

„Remiantis ankstesniais tyrimais, šios technologijos panaudojimas leidžia sulaukti stulbinančių rezultatų – gijimas paspartinamas beveik dvigubai. Ir toliau stengsimės, kad moderniausios medicinos pasaulio naujienos būtų prieinamos Lietuvos pacientams. Mūsų siekis – visada būti laipteliu aukščiau negu buvome vakar“, – teigė AB „Ortopedijos technika“ medicinos direktorė Rasa Petrikienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nina

Nina portretas
O kas gali gauti tokį gydymą ir kur kreiptis,apytiksli kaina -A-PRP-gelio?

Kodėl

Kodėl  portretas
Nerašo operacijos kainą?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių