Quantcast

Pasitikrinti dėl krūties vėžio – į Respublikinę Kauno ligoninę

  • Teksto dydis:

Krūties vėžio prevencinės patikros gelbsti gyvybę, tausoja sveikatą ir taupo laiką. Anksčiau diagnozavus ligą dažniausiai pakaks švelnesnio ir trumpesnio gydymo. Pasinaudokime proga: Respublikinėje Kauno ligoninėje diagnostikos paslaugos – patogesnės ir prieinamesnės. Rūpinkimės savimi, nes esame reikalingos šeimai ir visuomenei.

Neapsaugota nė viena

Krūties vėžys – dažniausia moterų onkologinė liga, ja susirgti rizikuoja kiekviena. Respublikinė Kauno ligoninė kviečia nedelsti ir pasinaudoti Krūties vėžio ankstyvosios diagnostikos programa, leidžiančia moterims greičiau ir patogiau pasitikrinti.

„Pagal šią programą kartą per dvejus metus 50–69 metų moterys turi galimybę nemokamai pasitikrinti, ar neserga krūties vėžiu. Į gydytojus būtinai turėtų kreiptis ir kito amžiaus moterys, jei krūtyse yra pakitimų ar apčiuopė mazgelių. Turinčioms gydytojo specialisto siuntimą moterims, pagal amžių nepatenkančioms į programą, diagnostiniai tyrimai taip pat atliekami nemokamai“, – kalbėjo Respublikinės Kauno ligoninės Radiologijos skyriaus vedėja Jolanta Vitkienė.

Moterys, kurios nejaučia jokių simptomų, nėra apčiuopusios sukietėjimų, bet jų giminėje yra buvę krūties vėžio atvejų, profilaktinių tyrimų pas gydytojus turėtų užsukti gerokai anksčiau, nei rekomenduoja programos autoriai.

„Liga daugeliu atvejų nepasireiškia jokiais simptomais. Jeigu nieko nejauti, dar nereiškia, kad nesiformuoja jokie nepageidaujami dariniai“, – pasakojo Respublikinės Kauno ligoninės gydytoja radiologė Dalia Bartuškaitė, turinti daugiau kaip 20 metų darbo atliekant tyrimus ir vertinant tyrimų rezultatus patirtį, stažavusis Suomijoje, Olandijoje, Italijoje, Austrijoje.

Jei krūtyse nebuvo rasta pakitimų, profilaktinio tyrimo rekomenduojama sugrįžti ne vėliau kaip po dvejų metų, nes standartinis vėžys išsivysto vidutiniškai per dvejus trejus metus. Kaip nutinka, kad, pavyzdžiui, vos po metų nuo patikros randamas jau išplitęs navikas? Tai agresyvios formos vėžys, pasakojo D.Bartuškaitė, kuris vystosi itin sparčiai.

 

Tiriama ir šeštadieniais

Profilaktinio tyrimo metu pacientei atliekamas krūtų rentgenologinis tyrimas – mamografija. Atlikus mamografiją ir įvertinus gautus rezultatus gali būti atliekamas ir ultragarso tyrimas (echoskopija). Kalbintos medikės akcentavo, kad šie tyrimai vienas kitą papildo, o ne pakeičia.

Jaunai moteriai, kol jos krūties audinys tankus, atliekant mamografijos tyrimą naviko galima ir nepastebėti, todėl pasitelkiama echoskopija, pasakojo gydytoja radiologė D.Bartuškaitė. Krūties pieno liaukų audiniui nykstant ir vis daugiau jo pakeitus riebaliniam audiniui, efektyvesnis tampa mamografijos tyrimas.

Norint išsiaiškinti, ar rasti pakitimai tikrai nėra vėžinės ligos, kartais būtina atlikti papildomus tyrimus, kurie Respublikinėje Kauno ligoninėje taip pat atliekami.

Krūties vėžys – dažniausia moterų onkologinė liga, ja susirgti rizikuoja kiekviena moteris.

Technologijoms vis labiau tobulėjant, jomis užfiksuojami vis mažesni dariniai ir taip iš anksto užkertamas kelias ligai plisti. „Galime pamatyti ankstyvos stadijos vėžį, neinvazinį, kuris dar yra tik latake ir nėra išplitęs į pačią liauką“, – kalbėjo D.Bartuškaitė.

Pacientams itin aktualu, todėl siekiama trumpinti atsakymų laukimo laiką, kuris daugelyje gydymo įstaigų užsitęsia apie mėnesį.

„Mūsų gydytojų radiologų tikslas – atidžiai atlikus tyrimus juos įvertinti ir pateikti atsakymus per vieną ar dvi savaites“, – teigė Radiologijos skyriaus vedėja J.Vitkienė. Ji pabrėžė aukštą ir plačią ligoninės medikų kvalifikaciją. Pavyzdžiui, visi radiologai yra patyrę ir moka tirti echoskopais, mamografais ir vertinti jais gautas nuotraukas.

Pacienčių patogumui ligoninėje įrengtos kelios persirengimo kabinos, jose pacientės gali užtrukti tiek, kiek joms reikia. Be to, tyrimai atliekami ir kai kuriais mėnesio šeštadieniais. Įvertinus poreikį bus sprendžiama, ar pacientams tyrimus atlikti ir sekmadieniais.

Respublikinėje Kauno ligoninėje profilaktiniai krūtų patikrinimai atliekami ne tik Kauno miesto, bet ir kitų Lietuvos vietovių gyventojoms. Svarbu, kad pastarosios turėtų šeimos gydytojo siuntimą.

Hormonų kaitos įtaka

„Vyrų ir moterų vienos dažniausių onkologinių ligų yra susijusios su reprodukcine sistema (vyrai dažniausiai serga prostatos vėžiu, moterys – krūties). Hormoninio tipo liaukos, susijusios su žmogaus reprodukcija, keičiasi visą gyvenimą, greitai reaguoja į visą hormoninį foną, tad yra labai imlios onkologiniams susirgimams“, – dėstė gydytoja D.Bartuškaitė.

Prostatos ir krūties onkologinių ligų profilaktinės patikros programos taikomos nuo 50 metų būtent todėl, kad maždaug tuomet prasideda didžiulė hormonų kaita – menopauzė moterims ir andropauzė vyrams.

Gydytoja primena, kad moterims, turinčioms bėdų dėl krūtų, derėtų dažniau lankytis pas ginekologą, nes hormoninės liaukos yra glaudžiai susijusios su krūtimis. Vertėtų atkreipti dėmesį ir į skydliaukės būklę, nes kartais jos veiklos sutrikimai yra krūties audinio pakitimų priežastis.

Laiko tik sutaupysite

Vienas dažniausių moterų pasiteisinimų, kodėl vengia profilaktinių patikrų – nėra laiko. Tačiau reguliariai tikrindamiesi sveikatą laiko tik sutaupysite. Ir ne tik laiko. Kuo anksčiau randama pakitimų, tuo liga ne taip toli pažengusi, tuo mažiau agresyvus gydymas būtinas. Jis mažiau išsekina organizmą, gydymas trunka trumpiau.

Klausiame gydytojos, per kiek laiko padaromas krūtų rentgenologinis tyrimas, kaip ilgai trunka pati procedūra, į kurią įeina ir nusirengimas iki pusės? Sužinome, kad apie 15 min., o tas momentas, kai mamografu šiek tiek suspaudžiama krūtis – keletą sekundžių. Krūties suspaudimas, kuris kai kurioms pacientėms sukelia nedidelį diskomfortą, būtinas tam, kad pavyktų gauti aiškesnį vaizdą, kuris lemia tikslesnį tyrimo rezultatų vertinimą.

D.Bartuškaitė sakė, kad apsauginiai mamografų mechanizmai kontroliuoja krūties suspaudimą, tad ji tikrai nebus suspausta per daug. Radiacinė apšvita taip pat yra minimali.

Svarbu domėtis savimi

D.Bartuškaitė pabrėžė domėjimosi savo sveikata, kūnu naudą ir svarbą. Suvokianti vykstančius procesus, žinanti rastų pakitimų reikšmę ir perspektyvas moteris yra ramesnė, optimistiškesnė, nes nežinia neretai sukelia daugiau streso ir žalos nei rasti pakitimai, kurie daugeliu atvejų, kaip minėjo gydytoja, yra gerybiniai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonė

Jonė portretas
Kada pagaliau patvarkys ligoninių pavadinimus, negalima susigaudyti, gal vardus duokiim. Tiltams tai davė, kurie buvo ir taip aiškūs

Anonimui

Anonimui portretas
Sanciai,buvusi 3-cia ligonine

Anonimas

Anonimas portretas
paskelbkit sarasa visos respublikines.anksciau klinikos buvo respublik.dabar ir 2ligonine ir3vienodi pavadinimai.kaip suprast tada adresa rasykit kuri sanciuose kuri vilijampoleje
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių