- technologijos.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Kai makaronai atšąla, kūnas juos virškina kitaip, pasisavina mažiau kalorijų ir kraujo gliukozės lygis pakyla mažiau. O juos vėl pašildžius, efektas dar didesnis – gliukozės lygio padidėjimas sumažėja 50 proc..
Daugelis žino, kad makaronai nėra labiausiai liekninantis patiekalas, bet jie pernelyg skanūs, kad būtų galima nevalgyti. Atrodo kaip visiška nesąmonė, bet ar leidus makaronams atvėsti ir juos vėl pašildžius, jie gali tapti mažiau tukinantys? Michaelas Mosley'is iš "BBC News" nusprendė tai ištirti.
Makaronai taip eina į kūną, kadangi sudaryti iš angliavandenių, o kai angliavandeniai virškinami skrandyje, jie suskyla ir pasisavinami kaip paprasti cukrūs. Dėl šių cukrų, kraujo gliukozės lygis šauna į dangų, o siekdama jį išlyginti, kasa išskiria insuliną.
Jei insulinas savo darbą atlieka teisingai, staigus gliukozės pakilimas taip pat staigiai ir baigiasi, o kai tai nutinka – jūs vėl alkanas. Būtent todėl dietologai rekomenduoja vietoje baltos duonos naudoti viso grūdo ir skirtingų grūdų juodą duoną, kadangi joje daug maistinių skaidulų, lėčiau ir ne taip staigiai išskiriančių gliukozę į kraują.
Bet ar yra būdų, kurie pakeistų jūsų išsivirtus makaronus taip, kad kūnas juos virškintų labiau kaip skaidulas? Mosley'is peržvelgė neseniai "BBC 2" laidoje „Trust Me, I'm a Doctor“ vykdyto eksperimento rezultatus ir išsiaiškino, kad makaronų išvirimas ir atvėsinimas pakeičia jų struktūrą taip, kad jie tampa „atspariu krakmolu“.
Kitaip, nei angliavandeniai, atsparus krakmolas skrandyje nesuskyla – ir nesukelia gliukozės lygio šuolių ir kritimų, – o keliauja į storąją žarną, kur veikia kaip maistinės skaidulos.
Tai reiškia, kad jei išsivirsite makaronų ir juos atvėsinsite, jūsų kūnas virškins juos labiau kaip skaidulas, o ne angliavandenius, Mosley'iui sakė Denise'as Robertsonas, maitinimosi fiziologijos vyr. lektorius iš Surrey universiteto JK. Taip jis „sukels mažesnį gliukozės pakilimą ir padės maitintis gerosioms žarnyno bakterijoms. Taip pat pasisavinsite mažiau kalorijų, taigi, laimi visi,“ sako Mosley'is.
Na, aišku,šalti makaronai sveikesni, bet juk 99 atvejais iš šimto, šilti makaronai skanesni. Ar atšalusius makaronus pašildžius, situacija pasikeičia?
Chrisas van Tullekenas iš „Trust Me, I'm a Doctor“ ir UCL, surinko keletą savanorių ir atliko eksperimentą. Tris dienas, kas keletą savaičių, jie tuščiu skrandžiu turėjo valgyti šviežiai išvirtus, šaltus ir pašildytus makaronus su česnakais ir pomidorais. Kiekvieną iš tų dienų, dvi valandas po makaronų valgio, kas 15 minučių, jie davė kraujo mėginius, tad van Tullekenas ir jo komanda galėjo stebėti ir lyginti jų kraujo gliukozės lygio pokyčius.
Savo rezultatus Mosley'is praneša per "BBC News": „Kaip ir tikėtasi, šalti makaronai sukėlė mažesnį gliukozės ir insulino padidėjimą kraujyje, nei šviežiai išvirti makaronai. Bet atradome tai, ko niekas nesitikėjo – išvirti, atvėsinti ir vėl pašildyti makaronai darė dar didesnį poveikį. Ar tiksliau, darė dar mažesnį poveikį kraujo gliukozei. Tiesą sakant, jie sumažino kraujo gliukozės lygį 50 proc.. Tai užtikrintai rodo, kad makaronų pašildymas juos pavertė netgi dar „atsparesniu krakmolu“. Tai nepaprasti rezultatai, kurių niekas anksčiau nematavo.“
Robertsonas atlieka „Diabetes UK“ finansuojamą tyrimą, turintį išsiaiškinti, kaip skirtingas maistas gali būti pakeistas, kad taptų panašus į atsparų krakmolą ir sumažintų reakcijas kraujyje, kokios vyksta sergantiems diabetu.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Baltijos šalys bendradarbiaus valdant su sveikata susijusias krizes
Trečiadienį sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys Briuselyje pasirašė memorandumą su kitų Baltijos valstybių – Latvijos ir Estijos – ministrais dėl bendradarbiavimo ir savitarpio pagalbos su sveikata susijusių krizių valdyme, ...
-
PSO: per 50 metų skiepai išgelbėjo mažiausiai 154 mln. gyvybių8
Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) trečiadienį pareiškė, kad per pastaruosius 50 metų skiepai pasaulyje išgelbėjo mažiausiai 154 mln. gyvybių. ...
-
Skelbiamas Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės direktoriaus konkursas1
Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) paskelbė konkursą Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) direktoriaus pareigoms užimti. ...
-
NVSC: rudenį dalis gyventojų nuo erkinio encefalito galės pasiskiepyti nemokamai4
Nuo rugsėjo pirmosios 50–55 metų sulaukę asmenys galės nemokamai pasiskiepyti nuo erkinio encefalito, praneša Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC). ...
-
Nacionalinis vėžio institutas rengs mokymus odontologams, kaip gydyti vėžiu sergančius pacientus
Nacionalinis vėžio institutas (NVI), Odontologų rūmai ir Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacija (POLA) sutarė dėl bendradarbiavimo gydant vėžiu sergančius pacientus. Pasak specialistų, odontologams dažnai trūksta žinių, kaip gydyti onkologin...
-
Medikai ragina įdiegti kūdikių patikrą dėl imunodeficito, pabrėžia šeimos gydytojų svarbą
Medikai ragina kūdikius tikrinti dėl įgimtų imuninės sistemos sutrikimų, nes tai leidžia visiškai išgydyti imunodeficitą, tuo metu diagnozuojant šią genetinę ligą suaugusiesiems pabrėžia šeimos gydytojų vaidmenį. ...
-
Gali tirti pavojingiausias pasaulio infekcijas: žmonės į procesą praktiškai nesikiša
Panevėžio ligoninėje atsirado galimybė diagnozuoti visas, net pačias pavojingiausias, pasaulio infekcijas. Rekonstravus laboratoriją, atsirado moderniausia aparatūra, visi procesai skaitmenizuoti, tyrimų duomenys sujungti su e.sveikata, todėl gydytoja...
-
Iššokęs pėdos kauliukas: deformacija pašalinama be didelių pjūvių4
„Northway“ inf. ...
-
Prezidentūra palaiko „Invega“ idėją ieškoti papildomų priemonių padėti gynybos pramonės įmonėms3
„Investicijų ir verslo garantijos“ („Invega“) vadovas Dainius Vilčinskas su prezidentu Gitanu Nausėda sutarė, kad reikalingos papildomos priemonės paremti gynybos pramonės įmonių plėtrą. ...
-
Sugrįžusi žiema sujaukė lietuvių sveikatą: per anksti išsitraukėme šortus?3
Sugrįžę žiemiški orai atpūtė atgal ir peršalimus. Apie neįprastą peršalimo sezoną LNK žurnalistas kalbėjosi su „Eurovaistinės“ vaistininke Jovita Alekniene. ...