Quantcast

Pasaulinę inkstų dieną – dėmesys ligų prevencijai

  • Teksto dydis:

Pasaulinės inkstų dienos tikslas – atkreipti visuomenės dėmesį į lėtinę inkstų ligą (LIL), didinant žmonių žinias apie inkstų ligas ir jų prevenciją.

Remiantis tyrimų duomenimis, vidutiniškai 5-11 proc. suaugusiųjų populiacijos serga lėtine inkstų liga, iš kurių apie 195 mln. yra moterys.

Ar žinojote?

Gali nebūti jokių simptomų, kol žmogaus inkstai netenka iki 70 - 80 proc.  savo funkcijos. Dėl šios priežasties LIL yra klastinga, tad būtina žinoti rizikos faktorius, kurie didina tikimybę susirgti LIL. Esant rizikos faktoriams, rekomenduojama dažniau atlikti tyrimus.

Ar esate padidintos rizikos grupėje?

· Ar Jūsų arterinis kraujo spaudimas yra padidėjęs?

· Ar Jūs sergate diabetu?

· Ar Jūsų šeimoje buvo/yra sergančių LIL?

· Ar turite viršsvorį?

· Ar Jūs rūkote?

· Ar Jūsų amžius virš 50 m?

Jeigu jūs atsakėte "taip" į daugiau negu vieną klausimą, pasitarkite su savo gydytoju, ar jums nereikėtų pasitikrinti dėl LIL, kuri gali progresuoti tyliai ir galiausiai sukelti inkstų nepakankamumą. LIL diagnozuoti reikia atlikti bendrą kraujo, bei šlapimo ir biocheminį kraujo tyrimus. Šiuolaikinės medicinos dėka lėtinis inkstų nepakankamumas gali būti sėkmingai gydomas atitolinant hemodializę – pakaitinę inkstų terapiją.

Kodėl moterims reikia rūpintis savo inkstų sveikata?

Kai kurios inkstų ligos moterų inkstus pažeidžia labiau. Šlapimo takų ir inkstų uždegimais mergaitės ir moterys serga net penkis kartus dažniau negu vyrai.

Sisteminė raudonoji vilkligė, kuri yra polietiologinė, autoimuninė reumatinė liga, pakenkianti daugelį organų, įskaitant inkstus, moterims diagnozuojama 10 kartų dažniau nei vyrams. Moterims, sergančiomis LIL, žymiai padidėja nėštumo komplikacijų rizika bei priešlaikinio gimdymo tikimybė. Norint išvengti komplikacijų, labai svarbu ligą diagnozuoti laiku ir užtikrinti tinkamą gydymą.

Kaip išsaugoti sveikus inkstus?

· Gerkite pakankamai vandens;

· Sveikai maitinkitės ir palaikykite normalų kūno svorį;

· Reguliariai mankštinkitės ir palaikykite fizinį aktyvumą;

· Kontroliuokite gliukozės (cukraus), cholesterolio ir hemoglobino kiekį kraujyje;

· Sumažinkite suvartojamos druskos kiekį;

· Stebėkite ir kontroliuokite arterinį kraujospūdį;

· Nerūkykite;

· Saikingai vartokite nereceptinius vaistus.

Ką turėtumėte žinoti?

· Kokie yra sveikos mitybos principai;

· Koks Jūsų arterinis kraujo spaudimas;

· Koks Jūsų kūno masės indeksas (KMI);

· Koks Jūsų gliukozės kiekis kraujuje;

· Ar Jūsų šlapime yra baltymo;

· Ar Jūs pakankamai fiziškai aktyvus /aktyvi.

Sėkmės istorijos

LIL galutinė ligos stadija šiandien jau nėra nuosprendis. Žmonės, padedami pažangios medicinos, turi galimybę su šia liga gyventi. Rūpestingi medikai, reguliariai atlikdami hemodializės procedūras, kasdien siekia pagerinti žmonių gyvenimo kokybę ir džiaugiasi sėkmės istorijomis. Daugiau informacijos  internetinėje svetainėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių