Quantcast

Pasaulinę dieną be tabako – apie grėsmę sveikatai ir visuomenei

  • Teksto dydis:

Gegužės 31-ąją minėdami Pasaulinę dieną be tabako ekspertai įspėja, kad tabakas kelią grėsmę ne tik žmogaus sveikatai, bet ir darniam šalių vystymuisi. Dėl rūkymo kyla sveikatos, socialinių, aplinkos ir ekonominių problemų bei pasaulis yra priverstas kvėpuoti tabako dūmais užterštu oru.

Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, vyksta šiai dienai skirti renginiai: rūkymo prevencijos akcijos „Gimiau nerūkanti/is“ ir „Obuolys vietoje cigaretės“, sveikos gyvensenos skatinimo šventės, konferencijos.

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, šių metų Pasaulinės dienos be tabako tema susijusi su grėsme plėtrai plačiąja prasme, nes rūkymas sukelia ne tik priklausomybę ir įvairius sveikatos sutrikimus, bet ir daro didžiulę ekonominę žalą tiek sveikatos priežiūrai, tiek visai valstybei.

„Tai patvirtina ir atlikti ekonominiai vertinimai – rūkymo keliama ekonominė žala Lietuvai vien iš prarandamų produktyvumo kaštų dėl pirmalaikės mirties perspektyvos didžiulė. Visgi reikia pasidžiaugti, kad rūkančiųjų skaičiai palaipsniui mažėja, bet didelis dėmesys Lietuvoje turėtų būti skiriamas vaikų, paauglių rūkymo prevencijai. Itin svarbus būsimų mamų, nėščiųjų moterų švietimas, nes rūkymas itin kenkia jaunam organizmui, daro įtaką vaisiaus vystymuisi, kenkia smegenims, pridaro daug žalos būsimo vaiko sveikatai ir gyvybei“, – sako ministras A. Veryga.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) ekspertų teigimu, tabako vartojimas yra vienas pagrindinių labiausiai išvengiamų mirtis ir ligas  lemiančių veiksnių. Apie 16 proc. mirčių nuo neinfekcinių ligų yra dėl tabako. Iš visų PSO regionų, Europos regione yra daugiausiai rūkančių (28 proc. suaugusiųjų; 38 proc. – vyrų, ir 19 proc. – moterų). Nuo rūkymo sukeltų ligų pasaulyje kasmet netenkama 7 mln., o Europoje 1,6 mln. žmonių.

Tabakas kelia grėsmę ne tik žmonių sveikatai ir gerovei, bet ir ekonominei gerovei, ir aplinkai, ir šalių darniam vystymuisi.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) 2014 m. atlikto tyrimo duomenimis, Lietuvoje kasdien rūkė 33 proc. 20-64 m. amžiaus vyrai ir 12 proc. to paties amžiaus moterų.

„Tabakas dažnai tampa mirties priežastimi, jis sukelia sunkias ligas. Daugiau kaip 70 cheminių medžiagų esančių tabako dūmuose sukelia vėžį. Rūkaliai turi maždaug 20 kartų didesnę riziką susirgti plaučių vėžiu nei nerūkantys. Tabako vartojimas – vienas pagrindinių širdies ligų, kvėpavimo sistemos susirgimų, nevaisingumo problemų, komplikuoto nėštumo ir gimdymo, persileidimų ir kitų sveikatos sutrikimų rizikos veiksnių. Tačiau tabakas kelia grėsmę ne tik žmonių sveikatai ir gerovei, bet ir ekonominei gerovei, ir aplinkai, ir šalių darniam vystymuisi“, – teigia PSO biuro Lietuvoje vadovė Ingrida Zurlytė.

Pasak jos, tabako kontrolė yra viena efektyviausių priemonių siekiant darnaus vystymosi tikslų. Šalys kviečiamos stiprinti PSO Tabako kontrolės pagrindų konvencijos įgyvendinimą, teisiškai įpareigojantį dokumentą, kurį ratifikavo 180 šalys. Viena iš siūlomų kompleksinių priemonių yra ir pagalba norintiems mesti rūkyti. Tabako vartojimą iki 2025 m. siekiama sumažinti 30 proc.

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktoriaus pavaduotoja Gražina Belian pažymi, kad vertinant Lietuvos tabako kontrolės priemones, jos yra nuoseklios, įgyvendinančios tiek PSO rekomendacijas, tiek ES teisės aktus. Lietuva viena pirmųjų valstybių, kuri ES pradėjo įgyvendinti 2014 metais priimtą Tabako produktų direktyvą. Pagal ją, siekiant teikti informaciją metantiems rūkyti buvo sukurta interneto svetainė, šios svetainės adresas pateiktas ant kiekvieno tabako gaminio pakelio. Mūsų valstybė deda pastangas, siekdama tinkamai įgyvendinti PSO priimtą Tabako kontrolės pagrindų konvenciją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių