Quantcast

Pagalba susirgus – gydytojai klounai dalijosi išbandytais receptais

Mes lankome ne ligą, o vaiką. Taip penktadienį naujienų agentūros ELTA konferencijų salėje surengtoje spaudos konferencijoje „Kas slypi už Raudonųjų nosių“, sakė gydytojai klounai.

Vaikus, kurie serga, ir jų artimuosius Raudonosios nosys džiugina jau aštuonerius metus.

„Mūsų tikslas - emocinė pagalba šeimoms tuo sunkiu metu, kai nutinka liga. Niekas nesirenka ligoninės savo noru. Net jei liga - trumpa, kad ir kaulo lūžis, sukelia daug streso pačiam vaikui ir jo artimiesiems, sutrikdo įprastą dienos ritmą, ką ir kalbėti apie lėtines ligas, kurios vaikus į ligoninę paguldo ilgam laikui“, - sakė organizacijos „RAUDONOSIOS NOSYS Gydytojai klounai“ vadovė Viltautė Žemelytė.

Klounai išsikėlė tikslą padėti vaikams sveikti. Jo siekti padeda gera nuotaika ir dosniai dalijama šypsena.

100 tūkst. vaikų - tiek per aštuonerius metus aplankė Raudonosios nosys - gydytojai klounai.

„Reguliariai lankome keturių ligoninių vaikus - Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų, Vilniaus miesto klinikinės ligoninės, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno klinikų ir Klaipėdos vaikų ligoninės“, - vardijo V. Žemelytė.

Taip pat gydytojai klounai važiuoja į rajonų ligonines ir sanatorijas, lanko pabėgėlius Ukrainoje ir Lietuvoje, senelius senjorų globos namuose.

„Raudonųjų nosių veikla - plati, bet šiandien norėtume akcentuoti vaikų ligonines ir pristatyti kampaniją „Šypsenos padeda sveikti“, - sakė V. Žemelytė.

Klounų pagalba - labai reikšminga. Netgi moksliškai įrodyta, kad, procedūrose dalyvaujant klounams, vaikams sumažėja skausmas.

Vilniaus universiteto Vaikų ligoninės direktoriaus pavaduotoja dr. Sigita Burokienė dėkojo klounams už daug energijos reikalaujantį darbą. „Pati asmeniškai jaučiu, kaip medikams reikalinga socialinių klounų pagalba. Nes vaikai į ligoninę nevyksta kaip į šventę ar mokyklą. Susirgusiųjų ūmiai ar turinčių lėtinių ligų laukia nemalonios, kartais sudėtingos procedūros, tad baisu ne tik jiems, bet ir vaikų šeimoms“, - pastebi vaikų ligų daktarė.

Pasak D. Burokienės, kai pacientai įsibaiminę, tėvai neramūs, ir personalui sunkiau dirbti, nes tvyro nerimo atmosfera. „Čia klounų pagalba - labai reikšminga. Netgi moksliškai įrodyta, kad, procedūrose dalyvaujant klounams, vaikams sumažėja skausmas“, - sakė daktarė, pridurdama, kad gydytojai klounai padeda ligoniukus nuraminti prieš kraujo ėmimą, kateterio pastatymą ir kitas skausmingas procedūras.

Gydytoja klounė Bela (aktorė Joana Čižauskaitė-Narvidė) pastebėjo, kad sunkiausia klouno darbe - nieko nedaryti, būti čia ir dabar, kartu su vaiku, o ne jo liga, tam, kad jis pasijustų geriau.

Bela pasakojo, kad su vaikais, kurie patyrę lūžius, galima ne tik žaisti, kalbėtis, bet ir šokti - pirštais, akimis, nosimi ar kitomis kūno dalimis, jei tik nesugipsuotos.

Klounė yra lankiusi net reanimacijoje gulinčius ligoniukus, o neišnešiotų kūdikių skyriuje pastebėjo, kad į Raudonąsias nosis reaguoja patys mažiausieji ligoninių pacientai.

Pasak gydytojo klouno Bronso (aktorius Algirdas Urbonas), raudona nosis atveria netgi tų palatų duris, į kurias šiaip nepatektum.

„Vienas svarbiausių mūsų darbų - pajusti, ar pacientai ir jų artimieji pasiruošę su mumis bendrauti, todėl apie situaciją skyriuje, visų pirma, pasikalbam su skyriaus gydytojais“, - sakė jis.

Gydytojai klounai pirmuoju filtru vadino specialistus, kurių nuomonė svarbiausia, antrasis filtras - kaip, tyliai pasibeldus ir pravėrus duris, į raudonąją nosį reaguoja ligonių artimieji ir jie patys.

Kartais klounams net nieko nereikia daryti. Bronsui įstrigo lankytas 14-metis, kuris norėjo parodyti triukus su kortomis. Klounai buvo atidūs stebėtojai, ir to jaunuoliui buvo gana.

Bela pridūrė, kad klounams labai pasitarnauja astrologijos, biologijos ir visokiausios kitos žinios. Kaip prisiminė klounė, kartą prieš skausmingą procedūrą gulinčiam ir į lubas žiūrinčiam vaikui Bronsas, rodydamas į lubų lemputes, pradėjo pasakoti apie žvaigždynus, juos vardydamas, kol viskas baigėsi.

Kaip sakė organizacijos „RAUDONOSIOS NOSYS Gydytojai klounai“ vadovė V. Žemelytė, šypsenos iš tiesų padeda sveikti, o kad klounai galėtų kasdienybę praskaidrinti ne tik didžiųjų miestų vaikams, pasitarnauja geros valios žmonių parama, kuri nekainuoja, 2 proc. nuo sumokėto gyventojų pajamų mokesčio skyrus organizacijai „RAUDONOSIOS NOSYS Gydytojai klounai“.

Sekmadienį visame pasaulyje minimą Raudonosios nosies dieną švęsti, nusifotografuojant su raudona klouno nosimi ir pasidalijant asmenuke socialiniais tinklais su grotažyme #ŠYPSENOSpadedasveikti, kvietė kampanijos „Šypsenos padeda sveikti“ ambasadorė, dainų autorė ir atlikėja Ieva Narkutė.

Kaip spaudos konferencijoje sakė dainininkė, ji save laiko organizacijos „RAUDONOSIOS NOSYS Gydytojai klounai“ krikštamote ir fane.

„Buvau nuo pat jos pradžios ir visiems, ką tik sutikdavau, pasakodavau apie gydytojus klounus, tačiau visai neseniai pati patyriau, ką reiškia, kai pats atsiduri su vaiku ligoninėje ir sulauki žmogaus, kuris ne drebančiu balsu, kaip dreba tėčio ar mamos, pasako, kad viskas bus gerai“, - kalbėjo I. Narkutė.

Pasak dainininkės, buvo baisus gedulas, kai jų su dukra palatoje negalėjo aplankyti gydytojai klounai, mat į ligoninę pateko per gripo epidemiją, kurios metu net ir klounai negalėjo lankyti ligonių.

„Prieš mėnesį asmeniškai patyriau, kad, net ir labai stengdamiesi išlikti ramūs, susirgus vaikui mama ir tėtis visu savimi transliuoji baimę, nerimą. Kateterio statymas vaikui eina per tave patį ir žodžiai, kad viskas bus gerai, - kaip nuo žąsies vanduo“, - prisiminė I. Narkutė.

Viskas visiškai kitaip nušvinta, kai į palatą įsiveržia šventė. „Kiek teko matyti, gydytojai klounai - tikri profesionalai: seselės, draugai viename. Nes aš, pavyzdžiui, negalėčiau linksminti mažųjų, kuriems atliekamos medicininės procedūros“, - sakė dainininkė.

Kad šypsenos padėtų sveikti ir jų būtų daugiau, I. Narkutė kvietė visus prisijungti prie akcijos - įsidėti į savo paskyras socialiniuose tinkluose asmenukes su raudonomis klouno nosimis ir minėta grotažyme.

Tai padarė, ir, Ieva tikisi, dar padarys daug garsių Lietuvos žmonių, kuriuos ji asmeniškai kvietė prisijungti prie gydytojų klounų garsinimo ir visame pasaulyje minimos Raudonosios nosies dienos.

„Kaip gražu ir stipru, kad klounai ateina pas kenčiantį vaiką pabūti čia ir dabar su juo, be didelių tikslų, planų reorganizuoti, optimizuoti, pakelti“, - sakė „Šypsenos padeda sveikti“ ambasadorė, dainų autorė ir atlikėja I. Narkutė.

ELTA primena, kad Raudonos nosies diena pirmą kartą surengta Didžiojoje Britanijoje 1988 metais. Garsiausi tos šalies komikai parengė programą sergantiems vaikams, kuri sulaukė didžiulio pasisekimo.

Prie iniciatyvos prisijungę Robbie Williamsas, Victoria Beckham, Gordonas Ramzis, Eltonas Johnas, Paulas McCartney, Keira Knightley ir daugybė kitų žvaigždžių.

Lietuvoje gydytojus klounus vienija organizacija „RAUDONOSIOS NOSYS Gydytojai klounai“, kurios tikslas - lankyti sergančius vaikus ligoninėse ir dovanoti jiems šypsenas, padedančias sveikti.

Gydytojai klounai dirba vadovaudamiesi individualiu bendravimu su vaikais per jų fantaziją ir vaizduotę, prisitaikydami prie vaikų kasdienės aplinkos ir poreikių, glaudžiai bendradarbiaudami su ligoninės personalu, į procesą įtraukdami vaikų tėvus ir artimuosius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių