Quantcast

O. Osbourne'o dukrą išsekino Laimo liga

Po dešimties metų kovos su klastinga erkių platinama infekcija vos nemirusi garsiojo rokerio Ozzy Osbourne dukra dainininkė, aktorė, TV laidų vedėja bei drabužių dizainerė Kelly Osbourne (32) šiandien nori apie Laimo ligą įspėti kuo daugiau žmonių.

Paskendo tarp vaistų

Kelly prisimena, kad erkė jai įkandusi dar prieš trylika metų. Tuo metu tėtis pašalino gyvį pincetu ir manyta, kad tuo viskas baigsis. Tačiau tai buvo tik visų merginos kančių pradžia – ją ėmė varginti nuolatiniai kūno, ypač galvos ir pilvo, skausmai, miego sutrikimai.

Tokie negalavimai galbūt ir galėjo likti paslaptyje, jei ne 2013-aisias Kelly šou „Mados policija“ filmavimo metu merginą užklupę traukuliai. „Ligoninėje atlikę tyrimus gydytojai nustatė, kad būta daug randų smegenų žievėje, todėl padarė prielaidą, kad tokių priepuolių turėjau anksčiau man net ir nežinant“, – pasakojo Kelly.

Paskendusi tarp gausybės vaistų (net ir medikamentų nuo skausmo, nors nuo jų Kelly anksčiau buvo priklausoma) receptų moteris prisimena buvusi visiškai be energijos. „Atrodžiau kaip tuose filmuose, kur psichikos ligonė sėdi įsisupus į džemperį supamojoje kėdėje ir bukai žiūri į sieną kiaurą dieną“, – sakė ji.

Gydėsi kamieninėmis ląstelėmis

Atrodo, žmogus niekuo nesiskundžia, o po metų kitų atsiranda sąnarių skausmai, širdies problemos, nemiga, pažinimo sutrikimai.

Norėdama išsiaiškinti savo negalavimų priežastį Kelly kaip paskutinio šiaudo griebėsi alternatyvios medicinos specialisto konsultacijos. Patikrinus įtarimą dėl Laimo ligos atsakymas buvo teigiamas – trečia neurologinė ligos stadija. Dainininkė nedelsdama išvyko į Vokietiją, kad gautų kamieninių ląstelių terapiją. Ilgą laiką Kelly slėpusi ligą, nes bijojo, kad atsivys praeities šešėlis ir dėl jos neįprastos elgsenos žmonės pirmiausia ims kaltinti narkotikus. „Kai pamačiau, kad ne aš viena kenčiu nuo šios ligos, nusiraminau ir supratau, kokia tai didžiulė problema. Tai – itin sekinanti liga, kuri ilgą laiką gali nebūti diagnozuota“, – kalbėjo Kelly.

Sudėtinga istorija

Ne mažiau paini ir sudėtinga yra pačios Laimo ligos istorija Jungtinėse Amerikos Valstijose. 1975 m. kažkas neįprasto ėmė darytis su Konektikuto valstijos Lyme miestelio gyventojais. Vaikai ir suaugusieji ėmė skųstis odos bėrimais, sąnarių patinimu, sunkiu nuovargiu, net daliniu paralyžiumi. Iš pradžių sveikatos specialistai įtarę, kad tokią reakciją sukėlė vabzdžių įkandimai, kurių smarkūs išpuoliai pasitaikydavo vasarą.

Tačiau daugiau atvejų ėmus fiksuoti tarp gyvenančiųjų labiau miškingose teritorijose, imta ieškoti kitų priežasčių. Nepaisant to, pirmojo Laimo ligos protrūkio aukos ne vienerius metus gyveno be konkrečių atsakymų, kas jiems nutiko. Tik 1981 metais atrasta, kad Laimo ligą sukėlė pelių ir elnių pernešamos bakterijos, kurias perduoda erkės.

Prognozuoja infekcijos šuolį

Nors žinoma dešimtmečius, pastaruosius penkerius metus Laimo liga išgyvena tam tikrą „pakilimą“ ir sulaukia vis daugiau visuomenės dėmesio. Daug užsienio įžymybių atvirai prakalbo apie susidūrimą su liga, dažniausiai – minėtąja lėtine jos forma.

Dalindamiesi savo patirtimi žymūs žmonės ne tik padeda didinti sąmoningumą, bet ir surinkti daugiau lėšų, kurios būtų skirtos moksliniams tyrimams plėtoti, švietimo iniciatyvoms.

Deja, kol kas tai neduoda apčiuopiamų rezultatų – anksčiau išaiškintų ligos atvejų nepadaugėjo. JAV Laimo liga pagal paplitimą yra antra liga po ŽIV infekcijos. Per metus nustatoma maždaug 329 tūkst. naujų Laimo ligos atvejų, o šiemet mokslininkai prognozuoja didžiausią infekcijos šuolį šalyje.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, 2017 m. sergamumas Laimo liga (LL) Lietuvoje išlieka panašus į praėjusių metų: sausio–gegužės mėnesiais registruoti 294 LL atvejai. 2015 m. – 283 atvejai.


Komentaras

Gydytojas infektologas Alvydas Laiškonis:

– Po erkės įkandimo atsiradęs migruojantis raudonis odoje – pagrindinis Laimo ligos požymis. Tuomet žmogui kelioms savaitėms paskiriamas antibiotikas ir pasveikstama. Tačiau minėtasis raudonis gali atsirasti ne visada, juo labiau erkės galima net nepastebėti. Atrodo, žmogus niekuo nesiskundžia, o po metų kitų atsiranda sąnarių skausmai, širdies problemos, nemiga, pažinimo sutrikimai. Tada pradėjus ieškoti ligos randami tik vėlyvieji antikūnai, vadinamieji imunoglobulinai G.

Tačiau nustatyti, kada įkando erkė, tuomet sudėtinga. Ir dažnai šeimos gydytojai skiria gydymą neįvertindami lėtinės ligos formos, kuri nepasiduoda įprastam gydymui. Tada liga pereina į antrą, trečią stadiją, žmogus kankinasi ir ilgainiui yra invalidizuojamas. Laiku nepastebėjus Laimo ligos išgydyti praktiškai neįmanoma. Taigi, rekomenduojama vien esant įtarimui, kad erkė galėjo įsisegti, praėjus ne mažiau kaip keturioms-penkioms savaitėms atlikti specialų tyrimą. Nuo kitos erkių platinamos ligos – erkinio encefalito – efektyviausiai apsaugo vakcina.


Kova su Laimo liga

Krisas Kristoffersonas

Nors garsiam aktoriui, dainų autoriui ir atlikėjui Krisui Kristoffersonui įtarta Alzheimerio liga, pasirodo, atminties sutrikimų ir kitų negalavimų priežastimi buvo Laimo liga. Įtariama, kad dar būnant dvylikos aktoriui diagnozuota fibromialgija irgi galėjo būti pirmasis Laimo ligos požymis.

Avril Lavigne

Prieš porą metų 32-iejų dainininkė Avril Lavigne dėl Laimo ligos prie lovos buvo prikaustyta penkis mėnesius ir manė, jog miršta. „Buvo laikas, kai visą savaitę negalėjau praustis po dušu, nes vos pastovėjau ant kojų, – prisimena atlikėja. – Atrodė, kad kažkas iš manęs išsunkė visą gyvybę.“

Kathleen Hanna

Lėtinė Laimo ligos forma amerikiečių dainininkei ir aktyvistei Kathleen Hanna buvo diagnozuota 2005 m. Ligai nustatyti gydytojams prireikė šešerių metų. Daug sudėtingų šio laiko momentų parodyta dokumentiniame filme „The Punk Singer“.

Shania Twain

Garsiai kanadiečių dainininkei Shania Twain erkė įkando 2000 m. per patį koncertinio turo įkarštį. Stipriai pasirodymus apsunkinę simptomai atsirado greitai. Labiausiai infekcija pakenkė moters balsui – kurį laiką ji net negalėjo dainuoti, teko pradėti intensyvią kalbos terapiją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių