Quantcast

Nutukimas užprogramuojamas jau kūdikystėje

Epideminį lygį pasaulyje pasiekė nutukusių ir antsvorio turinčių vaikų bei paauglių skaičius. Ne taip katastrofiškai, tačiau jų daugėja ir mūsų šalyje. Kada tinkamiausias metas užkirsti kelią šiai problemai?

Netinkamai maitinasi, mažai juda

„Lyginant su kitomis Europos ir pasaulio valstybėmis santykinai nutukusių vaikų ir paauglių mūsų šalyje nėra labai daug. Atsižvelgiant į atitinkamas amžiaus grupes nutukusių vaikų yra maždaug 5–10 proc. Aišku, skaičiai bus didesni, jei kalbėsime ir apie turinčiuosius antsvorio“, – pastebėjo Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų filialo Vaikų ligoninės gydytojas vaikų endokrinologas dr. Robertas Kemežys.

Pasak jo, pasitaiko ir labai ryškių pavienių šio sutrikimo atvejų, dažniau – socialiai sunkiau gyvenančiose, žemesnio išsilavinimo šeimose, kur nėra suformuoti tinkami maitinimosi įgūdžiai. Svarbus yra ir paveldimumo veiksnys, svoris gali augti ir dėl kitų ligų.

„Tačiau taip nutinka rečiau. Dažniausiai, t.y. 90–95 proc. atvejų, nutukimas yra netaisyklingos mitybos bei per mažo fizinio aktyvumo pasekmė“, – sakė gydytojas endokrinologas.

Priklauso ir nuo nėščiosios įpročių

Didžiausios reikšmės vaiko sveikatai turi mityba pirmaisiais dvejais gyvenimo metais. Šiuo laikotarpiu netinkamai maitinantis didinama ne tik nutukimo, bet ir kitų sutrikimų – širdies ir kraujagyslių ligų, diabeto – rizika tiek vaikystėje, tiek gerokai vyresniame amžiuje.

„Tuomet tarsi paklojamas pamatas visai tolesnei vaiko sveikatai. Iki dvejų metų amžiaus vyksta visų organizmo sistemų programavimas – atsparumas ir polinkis sirgti tam tikromis ligomis,“, – aiškino R.Kemežys.

Ši metabolinio programavimo teorija sako, kad svarbus yra ir laikotarpis iki gimimo – minėtųjų ligų riziką didina motinos mityba nėštumo metu, žalingi įpročiai, nutukimas, diabetas.

Kenkia per didelis cukraus kiekis

Kūdikystėje didžiausią įtaką daro vaiko nemaitinimas motinos pienu, vartojami adaptuoti mišiniai. „Juose nėra tinkamai subalansuotas baltymų kiekis, jų būna kiek daugiau. Tai daro įtaką tiek svorio, tiek ūgio didėjimui“, – įspėjo specialistas.

Nutukimą bei antsvorį paskatina, didina riziką susirgti įvairiomis ligomis vyresniame amžiuje ir daug cukraus turinčių produktų – sulčių, sausainių, saldainių – vartojimas, papildomai į maistą dedamas cukrus. Gali pakenkti ir per didelis vaisių kiekis.

R.Kemežys patarė nepiktnaudžiauti pusfabrikačiais, pavyzdžiui, jau paruoštomis košėmis. „Nors jos ir gali būti praturtintos vitaminais, tokio produkto gamyboje neišvengiamai naudojami priedai, jose yra pakankamai daug cukraus, konservuojančių medžiagų. Jos nėra uždraustos, bet gali turėti neigiamos įtakos. Geriausia, kad vaikas gautų namuose ruoštą maistą“, – kalbėjo gydytojas.

Nesvarbu, ar vaikas turi svorio sutrikimų, ar ne, sveikos mitybos principų būtina laikytis ir vyresniame amžiuje. Ypač vengti produktų, kuriuose yra paslėpto cukraus, pavyzdžiui, sausų pusryčių, ledų, jogurtų su priedais, sulčių ir kitų saldžiųjų gėrimų.

Įspėja svorio ir ūgio pokyčiai

Kada tėveliai galėtų įtarti, kad atžalos svoris jau nėra normalus? „Nuo pat gimimo yra nuosekliai stebima vaiko augimo kreivė, stebint jos dinamiką ir atsižvelgiant į vaiko svorį, galima laiku pastebėti nukrypimus.

Matuoti vaiko ūgį ir svorį tėvai gali ir namuose. Tai turėtų būti daroma bent kartą per metus vyresniems vaikams, kūdikiams – kas trys mėnesiai. Svorio ir ūgio pokyčiai padeda įtarti bet kokius endokrinologinius sutrikimus“, – pabrėžė R. Kemežys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių