Quantcast

Nevaisingumo tyrimą siūloma pradėti nuo vyro

  • Teksto dydis:

Tyrimus dėl nevaisingumo dažniausiai inicijuoja moteris, tačiau specialistai vis dažniau pirmiausia atsigręžia į vyrą ir priežasties paieškas siūlo pradėti būtent nuo jo. Taip sutaupoma nemažai laiko ir energijos bei tausojama moters sveikata.

Daugėja nevaisingų vyrų

Dar visai neseniai, kalbant apie poros nevaisingumą, svarstyklės krypdavo moters nenaudai, tačiau situacija keičiasi ir abiejų lyčių atstovai atsiduria panašiose pozicijose – nevaisingų vyrų daugėja.

Naujausia statistika rodo, kad kai pora negali susilaukti vaikų, iki 30 proc. lemia vyrų nevaisingumas. 30 proc. sudaro moterų nevaisingumas ir apie 20 – 30 proc. atitenka bendram poros nevaisingumui. 10 – 20 proc. atvejų priežastys lieka nežinomos.

„Tokiais atvejais, kai nevaisingumo kilmė lieka neaiški, būna sunkiausia. Tai gali būti vienas iš tų retų atvejų, kai sudėtinga padėti ir per pagalbinį apvaisinimą“, – pastebi „Northway“ Vaisingumo centro Klaipėdoje gydytojas akušeris ginekologas Tomas Lūža.

Nepaisant šito, negalinčios susilaukti vaikų poros skatinamos nenuleisti rankų ir ieškoti priežasčių, nes medicinos technologijos sparčiai tobulėja ir šiandien galima padėti net tiems, kurie anksčiau nesulaukdavo pagalbos.

Kaip pavyzdį T. Lūža paminėjo vyrus, kuriems dar visai neseniai dėl prastos spermos kokybės trokštamo rezultato neduodavo ir pagalbinis apvaisinimas. Šiandien, nepaisant to, kad vyrų spermos kokybė nuolat blogėja, profesionalūs gydytojai gali pagelbėti net anksčiau beviltiškais laikytais atvejais.

Tikimybė mažėja su metais

„Per 50 metų Europoje spermos kokybės rodiklis sumažėjo du kartus. Viena iš problemų yra amžius – poros vis vyresniame amžiuje susilaukia vaikų. Nuo 35 metų spermos ir judrių spermatozoidų kiekis pradeda mažėti, nuo 40 metų kinta tipinė spermatozoidų morfologija, o nuo 55 metų vyrams daugėja DNR struktūrinių pokyčių, tuo pačiu ir anomalinių spermatozoidų. Sulaukus 60 metų spermatozoidų gamyba sumažėja beveik per pusę“, – aiškino „Northway“ Vaisingumo centro gydytojas urologas Marius Jasėnas.

Geriausias reprodukcinis amžius moteriai yra apie 18 – 25 gyvenimo metus, vyrui – iki 30 metų. 25 metų poros tikimybė pastoti vidutiniškai siekia apie 5 mėnesius, jei vyras vyresnis nei 40 metų – norint prisikviesti gandrus, gali prireikti ir dvejų metų.

Požiūris: „Nevaisingumas yra ne vyro ar moters, o poros problema“, – sako ginekologas T.Lūža / „Northway“ nuotr.

Gydytojas urologas atkreipia dėmesį, kad įtakos vyrų vaisingumui gali turėti daugelis faktorių: persirgtos vaikiškos ligos (kiaulytė), nenusileidusios sėklidės, sėklidžių ar sėklatakių traumos, persirgtos lytinių takų infekcijos (chlamidija, gonorėja, mikoplazma), būklė po onkologinės ligos (taikyta chemoterapija, spindulinis gydymas), žalingas gyvenimo būdas.

Susilaukti atžalų gali sutrukdyti varikocelė – išsiplėtusios sėklidžių venos. M. Jasėnas paminėjo, kad įprastai ši liga nustatoma apie 10 – 15 proc. vyrų, tačiau šis skaičius gerokai šokteli, kai kalbama apie vyrų nevaisingumą. Beveik pusė (iki 40 proc.) vyrų, sergančių varikocele, susiduria su sunkumais susilaukti vaikų.

Pirtis ir drabužiai

Madingas gyvenimo būdas taip pat gali pakišti koją. Įsigalėjus gražaus kūno kultui, vartojami anaboliniai steroidai, kurie galimai neigiamai veikia vaisingumą.

Įtakos gali turėti ir drabužiai. Svajojantiems apie vaikus gydytojas patarė vengti mūvėti sintetines, odines, aptemptas kelnes, kurios sukuria šilumos efektą arba žiemą traukia šaltį – tai neigiamai veikia spermos kokybę.

Planuojantys vaikus turėtų pamiršti dažną lankymąsi pirtyje ar saunoje. Suomijoje atliktas tyrimas parodė, kad dažnas lankymasis pirtyje turi įtakos vyro spermos kokybei.

„Spermatozoido kūrimasis nuo užuomazgos iki galutinio produkto užtrunka tris mėnesius, todėl vyrui svarbu be savaitgalinių išimčių „palaikyti formą“. Laikantis sveiko gyvenimo būdo rekomendacijų: mityba, fizinis aktyvumas, ankstyvas šeimos planavimas, reguliarūs lytiniai santykiai, – galima greičiau susilaukti palikuonių“, – patarė gydytojas M. Jasėnas.

Deja, bet 1/3 porų, net ir taikant šiuolaikines dirbtinio apvaisinimo metodikas, vaikų nesusilaukia.

Siūlo sutrumpinti kelią

Abu gydytojai sutiko, kad dažniausiai tyrimus dėl nevaisingumo inicijuoja moteris, tačiau ši tendencija po truputį keičiasi.

„Nevaisingumas yra ne vyro ar moters, o poros problema. Vyro ištyrimas gerokai paprastesnis ir greitesnis. Moteriai kartais prireikia ir intervencijos, kad būtų nustatyta tikroji nevaisingumo priežastis. Gal kartais vyrui sudėtingiau psichologiškai priimti tikimybę, kad galbūt jis turi bėdų dėl vaisingumo, tačiau turint spermos tyrimą gerokai susiaurėja tolimesnis ištyrimo planas“, – aiškino T. Lūža.

„Nevaisingumo tyrimą geriausia pradėti nuo spermos tyrimo – spermogramos. Tai gana elementarus tyrimas, kuris užtrunka 1 – 2 valandas ir jau galima išsiaiškinti ne mažiau kaip 30 proc. priežasčių“, – antrino urologas.

Tad gydytojai ir atsakingos Pasaulio, Europos sveikatos organizacijos nevaisingumo ištyrimą rekomenduoja pradėti būtent nuo vyro.

Kam lengviau: vyrams ar moterims?

M. Jasėnas atkreipė dėmesį, kad normali spermograma dar nereiškia, kad nevaisingumo priežastis atsiranda tik dėl moters sveikatos būklės. Kartais viena iš negalėjimo pastoti priežasčių būna partnerių nesuderinamumas. Pasitaiko, kad moters organizmas atmeta kokybės reikalavimus atitinkančius vyro spermatozoidus, arba atvirkščiai.

Kartais manoma, kad geriau pirma išsitirti moteriai dėl paprastesnio jos gydymo.

„Nemanau, kad moterų nevaisingumas gydomas lengviau – dažniausiai moterų nevaisingumo problema būna kiaušialąsčių brendimo, ovuliacijos, kiaušintakių nepraeinamumo problemos, dubens uždegiminės ligos, kurias galima gydyti įvairiais medikamentais ar chirurgine intervencija. Vyrų nevaisingumo geriausia prevencija yra žalingų faktorių vengimas ir aktyvus gyvenimo būdas“, – sakė urologas M. Jasėnas.

Pasak gydytojo, vyrui retai kada prireikia stimuliuoti spermogenezę ir gydyti jį hormoniniais preparatais, turinčiais nemažai šalutinių poveikių, dažniau pakanka skirti specialių vaistų su mikroelementais, atstatančių bei gerinančių spermatozoidų gamybą.

Tuo tarpu moters organizmui gydant nevaisingumą neretai tenka kur kas didesnis krūvis, skiriami šalutinį poveikį turintys medikamentai ir panašiai.

Svarbiausia – ieškoti priežasčių

Jei atlikus spermogramą, paaiškėja, kad spermatozoidai neatitinka kriterijų, neskubama skelbti nuosprendžio. Prireikus tyrimas kartojamas kelis kartus, atliekama diagnostinė sėklidžių biopsija.

„Vyrui susilaukti palikuonių yra tarsi vyriškumo simbolis, tad būna smūgis, kai po pakartotinės spermogramos ir sėklidžių biopsijos neaptinkama gyvybingų spermatozoidų. Gydytojui sunku pranešti tokią diagnozę, o vyrui ją išgirsti. Bet nereikėtų nuleisti rankų. Dabar viltį susilaukti vaikų turi net tie, kuriems nevaisingumas buvo nustatytas prieš 10 metų ar daugiau. Technologijos tobulėja ir galimybių susilaukti palikuonių vis daugėja. Svarbiausia eiti ir ieškoti priežasčių“, – tikino gydytojas M. Jasėnas.

25 metų poros tikimybė pastoti vidutiniškai siekia apie 5 mėnesius, jei vyras vyresnis nei 40 metų – norint prisikviesti gandrus, gali prireikti ir dvejų metų



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių