Quantcast

Nepaverskite kūdikio vasaros atostogų įkaitu

Saulėkaitoje vežimėlyje paliktam ar žaidžiančiam mažyliui gresia ne tik perkaitimas, bet ir odos nudegimo pavojus. O jei vaiką ryžotės pasiimti prie šiltų kraštų jūros, reikės dar daugiau atsargumo priemonių.

Gali silpninti imunitetą

Saikingai lepintis saulės spinduliais sveika, tačiau mažiems vaikams šios taisyklės negalima taikyti. Pirmiausia reikėtų įsidėmėti, kad iki 6 mėnesių amžiaus kūdikių neturėtų iš viso pasiekti tiesioginiai saulės spinduliai. Tačiau apribojimų yra ir vyresniems vaikams.

„Geriausia, kai vaikai iki 3 metų amžiaus būna pavėsyje. Negalima leisti, kad tiesioginiai saulės spinduliai nudegintų jų odą. Be to, saulė gali susilpninti imunitetą“, – priminė Vilniaus universiteto Santariškių klinikų filialo Vaikų ligoninės Vaikų konsultacijų poliklinikos vyriausioji neonatologė Nijolė Vezbergienė.

Kūdikiai patiria stresą

Tačiau nemažai tėvų neturi tiek kantrybės, kad atsisakytų atostogų prie jūros, kol atžalai sukaks daugiau metukų. Tokiu atveju gydytoja patarė paplūdimyje verčiau nebūti nuo 11 iki 16 val., kai saulė yra „pikčiausia“.

„Dar prieš pusvalandį iki išėjimo į lauką reikėtų vaiko odą ištepti jai tinkamu apsauginiu kremu, ne mažesnio nei SPF 30 stiprumo. Be to, į paplūdimį galima pasiimti saulės skėtį arba įsitaisyti po medžiais, miškelyje“, – sakė ji.

Vaikui geriausia vilkėti lengvus, šviesius, ilgomis rankovėmis iš natūralios medžiagos drabužius, dėvėti veidą ir pečius apsaugantį galvos apdangalą. Atidžiai reikia parinkti ir kokybiškus saulės akinius, kai vaikas gali juos nešioti.

„Tačiau su mažiukais geriau yra neskubėti vykti į pietų kurortus. Kūdikių organizmas adaptuojantis naujoje vietoje patiria didžiulį stresą. O grįžus namo vėl laukia adaptacija“, – pabrėžė N.Vezbergienė.

Kenkia ne tik tiesioginiai spinduliai

Jei vaiko nepavyko apsaugoti nuo saulės ir jo odelė paraudo, tai – pirmojo laipsnio nudegimas. Tuomet galima priglausti prie nudegusios vietos sudrėkintą, vėsų rankšluostį, palaikyti 10–15 minučių, duoti atsigerti skysčių. Po to odą reikėtų patepti drėkinamuoju ar specialiu kremu.

Jei vaiko odą išberia smulkiais spuogeliais, tuomet galima įtarti ir saulės alergiją.

Mažyliams kenkia ne tik tiesioginiai saulės spinduliai. Juos gali ištikti ne tik saulės, bet ir šilumos smūgis. Tėvai privalo atsiminti, kad jokiu būdu negalima saulėkaitoje palikti kūdikių vežimėlyje ar uždarame automobilyje, kur susidaro labai aukšta temperatūra. Tai gali sukelti tragiškas pasekmes. Rimčiau nukentėjus nuo saulės būtina kreiptis į gydytoją.

Verta žinoti

Netepkite apsauginiu kremu nuo saulės kūdikio, kuriam mažiau negu 6 mėnesiai. Vaikų iki 14 metų odai nereikėtų leisti parausti veikiant saulei.

Net apie 80 proc. saulės spinduliuotės sukeltų odos problemų pažeidimų atsiranda iki 18 metų. Stiprūs nudegimai vaikystėje yra vienas iš odos vėžio rizikos veiksnių.

Įdegti galima net debesuotą bei apsiniaukusią dieną. Vanduo praleidžia iki 95 proc. saulės ultravioletinių spindulių, kurie pasiekia net pusės metro gylį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių