Quantcast

Nepasiskiepijus net sode pavojinga

  • Teksto dydis:

Kasmet atėjus pavasariui ir prasidėjus darbymečiui soduose Kauno visuomenės sveikatos centro specialistai primena, kad net menkas susižeidimas nešvariu, žemėmis užterštu, aštriu įrankiu ar kitu daiktu, gali tapti skausmingos ir sunkios ligos – stabligės – priežastimi. Negydoma ji gali baigtis ir žmogaus mirtimi.

Kasmet atėjus pavasariui ir prasidėjus darbymečiui soduose Kauno visuomenės sveikatos centro specialistai primena, kad net menkas susižeidimas nešvariu, žemėmis užterštu, aštriu įrankiu ar kitu daiktu, gali tapti skausmingos ir sunkios ligos – stabligės – priežastimi. Negydoma ji gali baigtis ir žmogaus mirtimi.

Kasmet Kauno apskrityje registruojama po vieną stabligės atvejį

Pastaruosius ketverius metus Lietuvoje kasmet registruojama po du susirgimus stablige, iš jų kasmet po vieną Kauno apskrityje. Kauno mieste paskutiniai susirgimai stablige buvo nustatyti 2010 m. – kuomet susirgo 79 m. moteris, susižeidusi sode, ir 2012 m. – kai susirgo 61 m. vyras susižeidęs pėdą šaka. Kauno rajone stabligės mirties atvejis registruotas 2011 m., kai bedirbdama namie ir įsidūrusi į augalą, susirgo 82 m. moteris, o pernai metais stabligės mirties atvejis buvo užregistruotas Kėdainių rajone – susirgo 76 m. vyras, stablige galimai užsikrėtė užlipęs darže ant surūdijusio vinies ir susižeidęs pėdą. Visi ketverių metų laikotarpyje Kauno apskrityje stablige susirgę asmenys, nuo šios ligos per paskutinius 10 m. iki susižeidimo skiepyti nebuvo.

Stablige užsikrečiama per užterštą žemėmis žaizdą

Kaip primena Kauno visuomenės sveikatos centras, stabligė – tai ūmi infekcinė liga, kurią sukelia stabligės sukėlėjo Clostridium tetani, augančio anaerobinėmis (be deguonies) sąlygomis žaizdoje, išskiriamas toksinas, pažeidžiantis nervų sistemą ir sukelianti raumenų traukulius. Stabligės infekcijos šaltinis – įvairūs gyvūnai (arkliai, galvijai, avys, šunys, katės ir kt.), kurių žarnyne anaerobinėmis sąlygomis gyvena stabligės sukėlėjai. Su išmatomis sukėlėjai išsiskiria į aplinką ir virtę sporomis ilgai išlieka dirvožemyje. Stablige užsikrečiama per pažeistą odą, žaizdas, ypač užterštas žemėmis.

Asmuo gali užsikrėsti net neišėjęs iš namų – įsipjovęs nešvariu peiliu skusdamas bulves, susižeidęs aštriu įrankiu dirbdamas žemės ūkio darbus ar užsiimdamas remonto darbais. Užsikrėsti stablige galima ir tada, kai žmogų sužaloja gyvūnai. Didelė rizika susirgti stablige kyla naujagimiams, kai gimdoma ne asmens sveikatos priežiūros įstaigoje, antisanitarinėmis sąlygomis. Kartais stablige susergama nušalus galūnes, esant pragulų, ilgai negyjančių žaizdų ir pan. Taučiau žmogus nuo žmogaus neužsikrečia.

Ligos slaptasis periodas, nuo susižeidimo ir žaizdos užteršimo iki pirmųjų ligos požymių, gali trukti 2-21 dieną, dažniausiai 7-14 dienų. Periodo trukmė priklauso nuo užkrato dozės ir patekimo vietos. Pirmieji ligos požymiai gali būti trumpalaikiai raumenų trūkčiojimai užkrato patekimo vietoje. Vėliau, toksinui pasiekus centrinę nervų sistemą raumenų spazmais išplinta po visą kūną, apima liemens ir galūnių raumenis, išryškėja kramtomųjų raumenų, veido, nugaros, pilvo raumenų spazmai. Šie spazmai būna labai skausmingi, jų trukmė yra nuo kelių sekundžių iki kelių minučių, o ligai progresuojant jie gali būti tokie stiprūs, kad priepuolio metu gali lūžti ilgieji kaulai, dantys. Mirtis ištinka dėl asfiksijos (uždusimas), atsiradus kvėpuojamųjų raumenų spazmams.

Stablige įprastai sergama pavasarį-vasarą ir rudens pradžioje, kai dažniausiai dirbant žemės ūkio darbus ir susižeidus į gilias durtines žaizdas patenka C. tetani sporomis užteršto dirvožemio.

Iki 1956 m. pradėto planuojamo vaikų skiepijimo, stablige dažniau sirgo 7-14 m. amžiaus vaikai ir naujagimiai. Naujagimių stabligė iki šiol yra nacionalinė Afrikos, Azijos ir Pietų Amerikos šalių problema. Lietuvoje pradėjus skiepyti vaikus pagal Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių, sergančių asmenų tendencijos pakito, šiuo metu dažniau serga vyresnio amžiaus žmonės, kurie daugelį metų nebuvo skiepyti sustiprinamąja stabligės vakcinos doze.

Efektyviausia specifinė apsaugos nuo stabligės priemonė – skiepai

Persirgus stablige ir pasveikus natūralus imunitetas nesusidaro, todėl svarbu atminti, kad efektyviausia priemonė, padedanti apsisaugoti nuo šios pavojingos ligos yra skiepai. Kūdikiai ir vaikai skiepijami nuo stabligės valstybės biudžeto lėšomis pagal LR vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių: 2, 4, 6 ir 18 mėnesių amžiaus kombinuota penkiavalente vakcina, kurią įskiepijus vaikai apsaugomi ne tik nuo stabligės, bet ir nuo kokliušo, difterijos, poliomielito ir B tipo Haemophilus influenzae infekcijos. Vėliau imunitetą sustiprinančia, kombinuota keturvalente vakcina nuo kokliušo, difterijos, stabligės ir poliomielito paskiepijami 6-7 m. amžiaus vaikai ir difterijos, stabligės vakcina – 15-16 metų amžiaus paaugliai. Siekiant palaikyti imuninį atsaką, pasiskiepyti nuo stabligės būtina reguliariai kas 10 metų.

Primename, kad visi asmenys, patyrę traumą ir nuo 2009 m. visi vyresni nei 26 metų asmenys kas 10 metų nuo difterijos ir stabligės tai pat skiepijami valstybės lėšomis, t.y. – nemokamai. Norintieji pasiskiepyti ir apsisaugoti nuo minėtos ligos, turėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mociute

mociute portretas
skiepinaisi nuo stabliges pries 10 metu, bet manau, kad nebesusirgsiu.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių