Quantcast

Nenorėjo gydytis jaunesnė – operuota senatvėje

Garbingo amžiaus sulaukusi kaunietė Olga niekada nebūtų patikėjusi, kad liga, kuria sirgdama ji gyveno ne vienus metus, baigsis būtent taip.

Ligonių amžius chirurgams – ne kliūtis: 93 metų moteriai jie pašalino tulžies pūslę, 92 metų vyrą operavo dėl kraujuojančios skrandžio opos. Ligoniai greitai pasveiko.

Pilve plyšo auglys

Garbingo amžiaus sulaukusi kaunietė Olga niekada nebūtų patikėjusi, kad liga, kuria sirgdama ji gyveno ne vienus metus, baigsis būtent taip.

Pavasarį, gegužės mėnesį, 82-ąjį gimtadienį švęsianti moteris sunegalavusi gydytojų pagalbos ieškoti neskubėjo.

"Maniau, jei neskauda, tai ir gydytojų nereikia. Tikėjausi, kad su liga ramiai gyvensiu, kol numirsiu", – taip savo likimą prognozavo Olga.

Deja, liga nebuvo tokia draugiška ir vieną savaitgalį apie save priminė su trenksmu. Į Respublikinės Kauno ligoninės Priėmimo-skubios pagalbos skyrių Olga pateko jau šoko būsenos. Tai sukėlė neištveriamas pilvo skausmas.

Gydytojai nustatė, kad skausmą sukėlė plyšęs auglys pilvo ertmėje. Situaciją ypač sunkino prasidėjęs vidinis kraujavimas.

Meldėsi dėl kitų

Apie darinį pilve, kurį tektų operuoti, Olga teigia sužinojusi prieš porą metų, kai lūžus kojai jai teko kreiptis pagalbos į medikus.

"Prieš dvejus metus man lūžo kojos kaulas ir jau tada gydytojai sakė, kad, kojai sugijus, reikės nueiti pasitikrinti pas vidaus ligų daktarą. Bet maniau, kam man to reikia, jei neskauda", – tada pasiteisino Olga.

Dviejų dukrų mama ir šešių anūkų močiutė sakė nesitikėjusi sulaukti tokio garbaus amžiaus, todėl senatvėje atsiradusias ligas paprasčiausiai ignoravo.

"Prašiau Dievo, kad man leistų užauginti dukras. Leido. Prašiau, kad leistų anūkus užauginti. Užauginau ir juos. O dabar jau nebėra ko prašyti", – pasakojo Olga, kuriai dirbti teko jau nuo trylikos metų.

Bėgo ir pargriuvo

Kas atsitiko, kad senolė vis dėlto ryžosi važiuoti pas gydytojus? Moteris pasakojo, kad viskas prasidėjo vieną rytą, kai beskubėdama į autobusą pargriuvo.

"Tą dieną jaučiausi gerai, kaip visada. Sugalvojau nuvažiuoti į bažnyčią užsakyti mišias už mirusius artimuosius. Atėjusi į autobusų stotelę pamačiau, kad autobuso reikės laukti daugiau nei pusvalandį. Nusprendžiau eiti iki kitos stotelės ir netoli jos pamačiau atvažiuojantį autobusą. Pradėjau bėgti, kad suspėčiau, ir už kažko užkliuvusi griuvau ant pilvo", – išsamiai pasakojo Olga.

Pargriuvusi ji nebeįstengė atsistoti. Praeiviai iškvietė greitąją medicinos pagalbą.

"Oi, kaip man skaudėjo, kaip skaudėjo, – atsiduso kaunietė, prisiminusi tą nelaimingą šeštadienį. – Reikėjo neskubėti, nebūčiau pargriuvusi, gal ir ligoninėje nebūčiau atsidūrusi."

Atvežta į Respublikinę Kauno ligoninę moteris išgirdo gydytojų  žodžius: skubiai į operacinę!

Šiandien Olga jaučiasi gerai, tik apetitą yra praradusi. Jėgas tikisi atgauti per reabilitacijos procedūras.

Auksinė kiekviena minutė

"Ne vienus metus augęs ir laiku nepašalintas auglys per minutę gali pražudyti žmogų", – žino Olgą operavęs Respublikinės Kauno ligoninės Chirurgijos klinikos vadovas Zigmantas Urniežius.

Priėmimo-skubios pagalbos skyriuje pacientei, skubos tvarka atlikus echoskopiją, pilve buvo aptiktas auglys, daug skysčio. Įtarta, kad prasidėjo vidinis kraujavimas. Tai patvirtino nedelsiant pradėta operacija. Paaiškėjo, kad ligonė jau buvo netekusi maždaug trijų litrų kraujo. Kiekviena minutė buvo aukso vertės.

"Moteris buvo netekusi pusės kiekio kraujo. Tai labai komplikuoja operaciją, be to, po nukraujavimo gali paūmėti ir kitos lėtinėmis ligos. Neretai žmonės ilgai rengiasi operacijoms, o liga, kuri atrodo visai nebaisi, nes nesukelia skausmo, gali labai greitai pražudyti", – perspėjo gydytojas Z.Urniežius.

Operuodama nukraujavusį ligonį gydytojų komanda turi veikti labai operatyviai ir tiksliai: atkurti gyvybines funkcijas, užtikrinti kvėpavimą ir pakankamą audinių aprūpinimą deguonimi, papildyti netekto kraujo kiekį ir kuo greičiau atlikti operaciją.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gal geriau, bet ramiau

Gal geriau, bet ramiau portretas
Senatvėje operuotis nebaisu, gal?Nu neatsigaus po narkozės.Tai gi juk 92.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių