Quantcast

Nemokami skiepai suviliojo mažiau klaipėdiečių

Sergamumas peršalimo ligomis uostamiestyje ir Klaipėdos apskrityje po truputį kopia į viršų, tačiau gydytojai iš ilgametės patirties pastebi, kad šventiniu laikotarpiu besikreipiančiųjų į medikus sumažėja.

Skiepijosi vangiau

Pagrindinė gripo profilaktikos priemonė yra skiepai. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamentas informavo, kad rugpjūtį–lapkritį Klaipėdos apskrityje panaudota beveik 90 proc. nemokamos gripo vakcinos.

Gruodžio pradžioje gydymo įstaigose liko nepanaudotos šiek tiek per 1 000 gripo vakcinos dozių: daugiausia – uostamiestyje ir Kretingos rajone, atitinkamai 482 ir 184.

Nors pastaruoju metu Klaipėdos apskrityje virusinės peršalimo ligos ir gripas labiausiai puola būtent kretingiškius. Šis rajonas artėja prie gripo epidemijos pradžios.

Mažiausiai nepanaudotų gripo vakcinos dozių liko Klaipėdos rajone – 70 ir Palangoje – 71.

Iš viso šiemet buvo užsakytos 9 984 gripo vakcinos dozės. Palyginti su pernai, šiemet Klaipėdos apskrities rizikos grupėms priklausantys gyventojai skiepijosi vangiau, nors vakcina sveikatos priežiūros centrus pasiekė beveik mėnesiu anksčiau.

Pernai per tą patį laikotarpį buvo įskiepytos beveik 95 proc. gautos nemokamos sezoninės gripo vakcinos.

Pasisekė ne visiems

Manoma, kad šiųmečiam pasyvesniam skiepijimuisi įtakos galėjo turėti ir rudenio pradžioje viešoje erdvėje sklandžiusi informacija apie mažesnį sezoninės gripo vakcinos, nupirktos už valstybės pinigus, efektyvumą.

Norėjusiems pasiskiepyti už savo pinigus šiemet nelabai pasisekė – gydymo įstaigos pritrūko keturvalentės, didesniu efektyvumu pasižyminčios mokamos gripo vakcinos.

Poreikiai esą pranoko lūkesčius – buvo užsakyta per mažai dozių, o tiekėjai nebeturėjo iš ko papildyti atsargų.

Tiesa, gyventojai už savo pinigus galėjo pasiskiepyti perpus pigiau kainuojančia gripo vakcina, kuri buvo nupirkta ir rizikos grupės asmenims.

Šeimos gydytojai aiškina, kad geriau toks skiepas nei jokio, tačiau patys klaipėdiečiai mano atvirkščiai.

Sergančiųjų sumažėja tarpušvenčiu

Pastarosiomis savaitėmis sergamumas virusinėmis peršalimo ligomis Klaipėdos mieste didėja. Sergamumo rodiklis čia jau perkopė 80 atvejų 10-iai tūkst. gyventojų. Gruodžio pradžioje gripu susirgo 9 klaipėdiečiai, vienas jų – vaikas.

Klaipėdos apskrityje dėl sunkios ligos eigos į ligonines buvo paguldyti trys žmonės, du jų – vaikai.

Panašus sergamumas tuo pačiu laikotarpiu buvo ir pernai, tik gripo atvejų buvo nustatyta kur kas mažiau.

Tačiau gydytojai pastebi, kad prieš šventes arba tarpušvenčiu sergančiųjų sumažėja: galbūt kai kurie jų nesikreipia į gydymo įstaigas arba šventės bent trumpam "užmuša" visus ligų virusus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kauniokas

Kauniokas portretas
Durniukai bandomiėji triušiai tegul skiėpijasi. Gyvenime apsėjau be to. Net priė soviėtu praslydau nuo skiėpu. Ir nesergu !

Jonas

Jonas portretas
Neįmanoma paskiepyti nuo durnumo , nes tokių skiepai nesukurti. Bet anų ir neįmanoma būtų paskiepyti nes nenori skiepytis.

mb

mb portretas
NIEKADA NESISKIEPIJAU,,,,,,IR NESERGU.......VAIKŠTAI PO GRYNA ORA,,,,,VAKARE ANT KEPANCIO AR VERDANCIO PATIEKALO 1 SKILTELE ČESNAKO ......IR JAUTIES KAIP KA TIK GIMES.....p.s...DIRBU NETOLI PALANGOS
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių