Quantcast

Nemokami skiepai nuo gripo – jau Kaune

  • Teksto dydis:

Gripas yra pavojinga liga ir nuo jos reikia saugotis visais įmanomais būdais. Tai iš savo karčios asmeninės patirties patartų ir Rimvydas Vekerotas, kuriam dėl gripo komplikacijų teko persodinti širdį, ir daugybė kitų šio virusų aukų bei jų artimųjų. Efektyviausia apsaugos priemonė – skiepai.

Negalavimų nesureikšmino

Gripas ilgam paguldo į lovą, sujaukia planus, bjauri savijauta varo iš proto. Kai kuriais atvejais pažeidžia gyvybines organizmo sistemas. Dėl sunkios sveikatos būklės, sukeltos gripo komplikacijų, pacientai atsiduria ir intensyviosios terapijos skyriuose. Deja, užfiksuojama net ir mirčių. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) skelbia, kad gripas yra viena rimčiausių visuomenės sveikatos problemų daugumoje valstybių.

Paradoksalu, kad iki lemtingojo gripo R. Vekerotas nė karto net nebuvo rimčiau sirgęs, kad į virusą iš pradžių rimtai nereagavo. Deja, šis sukėlė nepagydomas širdies komplikacijas. Varginantys donorinės širdies laukimo metai, ilgas ir sunkus gijimas po transplantacijos.

Gripas – nenuspėjamas. Negali žinoti, kokia jo atmaina vyriaus šiemet. Būtent todėl vakcina būna sudaroma iš kelių tipų komponentų.

Tai dar vienas įrodymas, kad pavojingų komplikacijų gali susiformuoti ir jauniems, stipriems žmonėms.

Tarp gripo komplikacijų – virusinės arba bakterinės kilmės plaučių uždegimas, galvos smegenų ir galvos smegenų dangalų uždegimas, širdies raumens uždegimas, sinusitas, inkstų uždegimas, virusinis žarnyno uždegimas, virusinis akių uždegimas. Sergant gripu, paūmėja visos lėtinės ligos.

O viso to galima išvengti pasikliaujant savo imunitetu, prevencinėmis priemonėmis, kurių efektyviausia – skiepai, ir atidžiai vykdant gydytojo paskirtą gydymosi režimą.

Tad ne veltui vis daugėja skubančiųjų pasiskiepyti nuo gripo, juolab kad į rizikos grupes patenkantys gyventojai skiepijami nemokamai.

Vakcinos – jau poliklinikose

2017–2018 m. gripo sezonui skirta vakcina "Influvac", įsigyta už valstybės lėšas, rizikos grupėms skiepyti jau pristatyta į Lietuvą.

Nemažai kauniečių, užsukę pas savo šeimos gydytojus, šia proga jau pasinaudojo.

"Vakcinacija pradėta rugsėjo 25 d. Žmonių antplūdis – didžiausias. Labai džiugu, kad žmonės rūpinasi savo sveikata ir yra tokie aktyvūs. Trečiadienį nuo 8 iki 14 val. paskiepyta 70 pacientų", – skaičiavo Dainavos poliklinikos Vaikų ligų skyriaus vyresnioji ordinatorė Aldona Tamulevičienė.

Ji atkreipė dėmesį, kad pacientai skiepijami tik tuomet, kai prieš tai jų būklę įvertina šeimos gydytojas. Po vizito pas jį norintieji skiepytis, jeigu nėra kontraindikacijų, iš karto nukreipiami į vakcinacijos kabinetą, kur gauna injekciją. Sugalvojus skiepytis kitą dieną teks iš naujo apsilankyti pas šeimos gydytoją.

Dainavos poliklinikos gydytoja infektologė Estela Tamašauskienė atkreipė dėmesį, kad ypač rekomenduojama pasiskiepyti šiems rizikos grupių asmenims: 65 metų ir vyresniems asmenims; nėščiosioms; gyvenantiems socialinės globos ir slaugos įstaigose; asmenims, sergantiems lėtinėmis ligomis (suaugę ir vaikai), tokiomis kaip: širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo takų, inkstų ligomis, lėtinėmis ligomis, susijusiomis su imuniniais mechanizmais, piktybiniais navikais; sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojams (įskaitant ir odontologus).

Vaikai, kurių imunitetas dar tik formuojasi, ar suaugusieji, kurių imunitetas silpsta, yra pažeistas, lengviau pažeidžiami šios ūminės virusinės kvėpavimo takų infekcijos, kuriai būdinga staigi ligos pradžia, karščiavimas, sausas kosulys, gerklės, galvos ir raumenų skausmas, nuovargis ir silpnumas. Simptomai pasireiškia priklausomai nuo viruso atmainos. A tipas yra pavojingiausias gripo patogenas.

Ar nemokamų skiepų užteks visiems norintiems? Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos 2017–2018 m. gripo sezonui nupirko 123 470 vakcinos "Influvac" dozių.

Skiepytis reikia kasmet

Sergamumo gripu pikas – gruodį ir sausį, bet kiekvienais metais jo pradžia kinta. "Jau dabar daug žmonių, susirgusių ūminėmis kvėpavimo takų ligomis, tonzilitų, bronchitų. Tad ir gripas jau ne už kalnų", – vertino situaciją A.Tamulevičienė.

Nustatyta, kad imunitetas gripo virusui po skiepo susiformuoja vidutiniškai per dvi savaites. Antikūnų gamyba organizme vyksta pamažu, tad skiepų geriau neatidėlioti.

Skiepytis rekomenduojama kiekvienais metais prieš prasidedant gripo sezonui. "Pernykštė gripo vakcina gali neapsaugoti nuo šiemet plintančio gripo viruso, nes virusas greitai mutuoja ir pernykštis skiepas tampa nebeefektyvus", – pasakojo medikai.

Gripo vakcinos kiekvienais metais kuriamos iš naujo. Jos apsaugo nuo gripo virusų, kurie kaip numato mokslininkai, cirkuliuos aplinkoje artėjantį gripo sezoną. Šiuo metu Užkrečiamų ligų ir AIDS centro žiniomis, aplinkoje tarp žmonių yra šie trijų tipų gripo virusai: A(H1N1), A(H3N2) ir B tipo.

"Gripas – nenuspėjamas. Negali žinoti, kokia jo atmaina vyriaus šiemet. Būtent todėl vakcina būna sudaroma iš kelių tipų komponentų", – aiškino A.Tamulevičienė.

Jeigu vis dėlto susirgote, nereikia vaizduoti didvyrio ir vaikščioti į darbą. Taip tik pakenksite ir sau, ir kitiems – užkrėsite aplinkinius.

Kas yra skiepas? "Procedūra – visiškai nebaisi, lyg įgeltų uodas" – pasakojo gydytoja. Vakcinacijos metu suleidžiama tikro viruso dalelė, kurią mūsų organizmas turi įsiminti ir pagaminti antikūnų, kurie padėtų suformuoti imunitetą ligai.

O kaip dėl šalutinio skiepų poveikio? Gydytoja teigė, kad ši vakcina labai gerai toleruojama, tačiau kartais gali pakilti temperatūra, parausti dūrio vieta, laikinai atsirasti menkų bendrų negalavimų.

Susirgus – greičiau pasveikstama

Nustatyta, kad vakcinos sumažina sergamumą gripu 70–90 proc., komplikacijų galimybę iki 60 proc. ir mirštamumą – 80 proc. Gripo sukeltos komplikacijos priklauso nuo gripo viruso štamo.

Imuniteto susiformavimas po skiepo – individualus kiekvieno organizmo atsakas. Tad susirgti galima ir pasiskiepijus, bet bus sergama lengvesne forma ir trumpiau.

A.Tamulevičienė ir jos kolegos epidemijos metu pataria dažnai plauti rankas, o čiaudant dengtis burną bei nosį, bet ne delnais, o alkūne. Susirgus geriausia likti namie.

"Jeigu vis dėlto susirgote, nereikia vaizduoti didvyrio ir vaikščioti į darbą. Taip tik pakenksite ir sau, ir kitiems – užkrėsite aplinkinius. Kiekvienas gripu susirgęs žmogus tampa infekcijos šaltiniu. Reikia saugoti ir save, ir kitus", – prašė A.Tamulevičienė.

Gripas greitai plinta mokyklose, vaikų darželiuose, globos namuose, viešajame transporte, kitose žmonių susibūrimo vietose.

Virusas plinta kartu su seilių dalelėmis čiaudint, kosint. Seilių dalelės pasklinda ore, nusėda ant paviršių. Į kito žmogaus organizmą jos patenka įkvėpus arba užterštomis rankomis palietus akių, nosies, burnos gleivinę.

Epidemijos metu taip pat rekomenduoja gerai vėdinti patalpas, pakankamai ilsėtis, būtina visavertė mityba, susirgus neužsiimti savigyda, o kreiptis į asmens sveikatos priežiūros įstaigą, kurioje skirs atitinkamą gydymą, gerti daug skysčių ir likus namuose laikytis gydytojo nurodyto režimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ai

Ai portretas
Slėpkitės su savo tais skiepais nuo gripo, iš jų jokios naudos. Verčiau pagaminkit vakciną nuo kiaulių maro. Ale kad nepelninga, a ne?

valgykit

valgykit portretas
valgykit cesnaka ir nesirgsit tris skilteles vasarinio cesnako smulkiai supiaustot i valgoma sauksta nuryjat nekramtant ir uzgeriant saltu vandeniu ir jokio kvapo jokio gripo viena diena geriat viena ne paprasta ir sveika tik nevartokit kinietisku cesnaku jie uztersti

padraika

padraika portretas
Kažkaip nekelia pasitikėjimo toks dosnumas.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių