Quantcast

Neišnešiotas kūdikis nėra diagnozė

Neišnešiotas naujagimis – iššūkis medikams, nerimas ir tam tikras vargas tėvams. Tai ne tik medicininė, bet ir socialinė problema. Tam, kad per anksti pasaulį išvydusieji pasivytų išnešiotus kūdikius, Klaipėdos universitetinės ligoninės Neonatologijos centre suburta profesionali ir patyrusi medikų komanda. Specialistai ne tik rūpinasi mažylių sveikata, bet ir padeda neretai pasimetusiems tėvams.

Neišnešiotas naujagimis – iššūkis medikams, nerimas ir tam tikras vargas tėvams. Tai ne tik medicininė, bet ir socialinė problema. Tam, kad per anksti pasaulį išvydusieji pasivytų išnešiotus kūdikius, Klaipėdos universitetinės ligoninės Neonatologijos centre suburta profesionali ir patyrusi medikų komanda. Specialistai ne tik rūpinasi mažylių sveikata, bet ir padeda neretai pasimetusiems tėvams.

Veikia du skyriai

Klaipėdos universitetinė ligoninė patenka tarp keturių didžiausių šalies medicinos įstaigų, kuriose vyksta daugiausia gimdymų.

Kaip teigė Klaipėdos universitetinės ligoninės Neonatologijos centro vadovė gydytoja neonatologė Albina Bulaukienė, į centrą, kuriam priklauso Naujagimių reanimacijos ir intensyvios terapijos bei Naujagimių patologijos ir neišnešiotų naujagimių skyriai, pakliūva įvairių sveikatos sutrikimų turintys kūdikiai. Tarp jų – ir delnuose telpantys mažyliai. Sveiki ar tik nedidelių problemų turintys naujagimiai su mamomis prižiūrimi ligoninės Pogimdyminiame skyriuje.

Anot A.Bulaukienės, Lietuvoje apie 5–6 proc. visų naujagimių gimsta neišnešioti. Per metus šalyje jų skaičius siekia 2 000, o visame pasaulyje – net 15 mln.

„Klaipėdos universitetinėje ligoninėje per metus gimsta apie 3 100 naujagimių, iš jų apie 180 – neišnešioti. Daugiausia pastarųjų pagal subrendimą pasaulį išvysta, būdami 34–36 nėštumo savaičių. Jų skaičius kasmet būna apie 130. 32–33 nėštumo savaičių gimsta apie 30, 28–31 nėštumo savaičių – apie 10, o mažiau nei 28 nėštumo savaičių – apie 5 naujagimiai“, – skaičius vardijo gydytoja neonatologė A.Bulaukienė.

Naujagimių patologijos ir neišnešiotų naujagimių skyriuje mažylius prižiūri specializuotos slaugytojos. Jos mamas išmoko elgtis su gležna ir daug dėmesio reikalaujančia gyvybe.

„Dažnai mamos bijo paimti kūdikį, jį sužeisti, kažką padaryti ne taip. Skyriuje suteikiama pagalba, kad pasimetusiems tėvams būtų drąsiau. Gerų emocijų suteikia ir šviesios, jaukios, modernios palatos, kuriose sustiprėję mažieji guli kartu su savo mamomis“, – teigė A.Bulaukienė.

Padeda užaugti

Gydytojos neonatologės teigimu, neišnešiotas naujagimis vienas kitam nelygus. Bet jei vaikas auga sveikas ir be komplikacijų, jis pasiveja tuos, kurie gimė laiku. Specialistai teigia, jog neišnešiotas kūdikis nėra diagnozė, o tik būsena, kurią reikia išaugti.

„Tuoj po gimimo neišnešiotas naujagimis susiduria su didesnėmis kvėpavimo, neurologinėmis, pilvo organų sistemos problemomis. Kol jis pasiveja savo bendraamžius, reikia laiko ir daug daugiau gydytojų bei slaugytojų priežiūros“, – pabrėžė Neonatologijos centro vadovė.

Anot jos, neišnešioti naujagimiai neturi išsivysčiusių atitinkamų refleksų – čiulpimo ir rijimo, tad jie negali patys valgyti ar gauti maisto pro burną. Tokiems vaikams skiriamos lašinės infuzijos, o jų kvėpavimas palaikomas aparatais.

Kadangi neišnešiotas kūdikis neturi pakankamo poodinio sluoksnio, jis neapsisaugo nuo šalčio streso, tad mažyliams reikalingi specialūs šilumą palaikantys inkubatoriai.

„Pirma laiko gimę kūdikiai dėl nesubrendusio imuniteto yra linkę sirgti infekcinėmis ligomis. Toks naujagimis iš ligoninės namo išleidžiamas tik tada, kai pats valgo ir jam nebereikia papildomo šilumos šaltinio“, – kalbėjo A.Bulaukienė.

Pašnekovė pridūrė, kad gimus neišnešiotam naujagimiui, mama su savo vaiku ligoninėje praleidžia apie 4–5 mėnesius.

Aukščiausio lygio pagalba

Ji pabrėžė, kad neišnešiotų naujagimių priežiūra nuolat tobulėja. Pasak gydytojos neonatologės, tai lemia medicinos mokslo pažanga, medicinos personalo tobulėjimas, jo kvalifikacija bei darbo patirtis, naujausia medicininė įranga ir medikamentai, taip pat taikomi naujagimio slaugos metodai.

Šiuo metu Neonatologijos centro skyriai yra aprūpinti pačia naujausia naujagimių priežiūros įranga, kuri leidžia suteikti aukščiausio lygio pagalbą.

Neišnešiotais naujagimiais besirūpinantys medikai džiaugiasi moderniais inkubatoriais, skirtais sunkiai sergančiųjų gydymui ir slaugai, taip pat kardiomonitoriais, kuriais stebimi širdies ir kvėpavimo veiklos rodikliai, deguonies ventiliavimo, deguonies tiekimo aparatais, fototerapijos lempomis, apšildomais stalais, transportiniu inkubatoriumi su deguonies tiekimo aparatu, kuriuo naujagimis saugiai perkeliamas į reanimobilį, ir daug kitos reikalingos įrangos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Piliete

Piliete portretas
Si diena musu seimai labai skausminga, musu vaikelis irgi gime neisnesiotas 1,200 svorio, bet is ligonines israse po 2 savaiciu kaip sveika. Nes pasak gydytojos jai vedeja galva nusuks, jei ilgiau laikys. Paskui prasidejo problemos ir mes vaikelio netekome. Gydytojai kaip visada ir visur savo kaltes nepripazino... Gaila, kad tuo laiku nepakovojome uz savo vaikeli, aklau pasiklioveme gydytojais.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių