Quantcast

Negausiai prakaituojantys tai turėtų specialiai paskatinti

  • Teksto dydis:

Jeigu žmogaus organizmas prakaituoja nepakankamai, jo sveikatai iškyla pavojus. Taip sako gydytojas Alvydas Unikauskas ir paaiškina, kodėl ir kaip paskatinti prakaitavimą, jei jis negausus.

Gydytojas aiškina, kad žmogus gimsta su prakaito liaukomis, kurių skaičius gali svyruoti nuo 2 mln. iki 4 mln. Odos plotas kilogramui kūno svorio ir kiti fiziologiniai veiksniai lemia 95 proc. prakaitavimo priežasčių.

Tarptautinė hiperhidrozės asociacija teigia, kad prakaitas yra būtinas žmonių išlikimui: jis padeda aušinti organizmą, atsikratyti perteklinės šilumos, kuri pagaminama medžiagų apykaitos metu ir dirbant raumenims.

„Pradedant didėti kūno temperatūrai, autonominė nervų sistema, kurios negalime valingai valdyti, stimuliuoja ekrinines liaukas“, – aiškina gydytojas.

Tokių liaukų žmogus turi vidutiniškai apie 2.6 mln. Jos išskiria skystį į odos paviršių. Kai tas skystis garuoja, kūnas vėsta.

„Esant normalioms aplinkybėms, vieno žirnio dydžio prakaito liaukų plotelis gali atvėsinti trečdalį litro kraujo vienu laipsniu“, – tikina A. Unikauskas.

Žmonės, turintys daugiau kūno paviršiaus ploto, prakaituoja mažiau. Tad prakaito gausumas nesusijęs su lytimi, o tik su kūno dydžiu. 

Tačiau tiesa ta, kad fizinio krūvio metu vyrai pradeda prakaituoti greičiau nei moterys. Tokiu būdu taupomi organizmo skysčiai, o tai gali būti gyvybiškai svarbu, ir moterys išlikti gamtoje yra prisitaikiusios geriau. 

Tačiau prakaitavimą iš dalies galime kontroliuoti ir patys. Jį lemia antsvoris: daugiau kūno – daugiau prakaitavimo, taip pat – stresas ir nerimas.

„Streso metu į prakaito liaukas siunčiami normaliai organizmo būsenai nebūdingi signalai. Kai prakaitas išsiskiria patiriant stresą, kartu su vandeniu ir druska iš orgnizmo pašalinamos ir riebalinės bei baltyminės medžiagos, o tai – puota bakterijoms“, – sako specialistas. Prakaitavimą skatina ir rūkymas, alkoholis bei kofeinas.

Jeigu organizmas neišskiria pakankamai prakaito, atsiranda pavojus organizmui perkaisti. „Jeigu žmogaus organizme yra prakaitavimo funkcija, vadinasi, ji organizmui reikalinga“, – dėmesį atkreipia A. Unikauskas.

Žinoma, kad prakaitas padeda pašalinti toksiškas medžiagas: arseną, šviną, gyvsidabrį, todėl negausiai prakaituojantys turėtų periodiškai paskatinti prakaitavimą dėl anksčiau minėtų priežasčių.

„Tai galima daryti aktyvių treniruočių metu, saunoje, tam ypač naudinga infraraudonųjų spindulių sauna, nes ji prakaito išsiskyrimą skatina iš giliųjų audinių“, – pataria A. Unikauskas.

Prakaito kontroliavimui gydytojas siūlo naudoti paprastą muilą su vandeniu, be to – vengti stresą, pyktį, baimę ir nerimą sukeliančių situacijų, taip pat svarbu reguliariai mankštintis.

Plačiau – LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių