Quantcast

Naujiems rūkaliams tektų ilgokai laukti: svarsto, ar leisti rūkyti tik nuo 100 metų

  • Teksto dydis:

Jungtinių Valstijų Havajų valstijos būsimiems rūkaliams gali tekti dar ilgokai palaukti, kol galės teisėtai užtraukti pirmąjį dūmą, vienam įstatymų leidėjui pateikus pasiūlymą uždrausti pardavinėti cigaretes asmenims, jaunesniems nei 100 metų.

Valstijos demokratų atstovo Richardo Creagano (Ričardo Krigano) pateiktas įstatymo projektas galėtų įsigalioti jau nuo 2024 metų.

Havajuose jau dabar galioja vieni griežčiausių prekybą cigaretėmis reguliuojančių įstatymų, tačiau R. Creaganas – ligoninės priimamojo gydytojas – yra įsitikinęs, kad reikia nuveikti dar daugiau, norint uždrausti „mirtiniausią artefaktą žmonijos istorijoje“. 

„Iš esmės turime grupę labai priklausomų žmonių – mano nuomone, pavergtų absurdiškai blogos pramonės, sukūrusios didelę priklausomybę keliančią cigaretę, žinant, kad ji yra mirtinai pavojinga“, – sakė jis Havajų laikraščiui „The Hawaii Tribune-Herald“.

Pagal dabar galiojančius įstatymus, Havajuose cigaretės parduodamos asmenims nuo 21 metų. Kitose valstijose ši riba yra 18 arba 19 metų.

R. Creaganas siūlo kitais metais padidinti legalaus cigarečių įsigijimo amžių iki 30 metų, 2021 metais jis galėtų siekti 40, 2022 metais – 50, o iki 2024 jau 100 metų.

Pasak jo, šis įstatymo projektas yra sukurtas taip, kad atlaikys bet kokią teisinę kritiką.

„Valstija yra įsipareigojusi saugoti visuomenės sveikatą“, – sakė R. Creaganas. Vis dėlto medikas pripažįsta, kad ir pats rūkė medicinos studijų metais.

„Mes juk neleidžiame žmonėms laisvai įsigyti opioidų, ar bet kokių receptinių vaistų, – pridūrė projekto autorius. – O tai kelia dar didesnį mirties pavojų nei bet kokie receptiniai vaistai, prie jų dar labiau priprantama.“

Ligų prevencijos ir kontrolės centrų duomenimis, rūkymas yra vienas pagrindinių ligų, kurių galima būtų išvengti, sukėlėjų JAV. Dėl šio blogo įpročio kasmet šalyje miršta beveik pusė milijono žmonių.


Šiame straipsnyje: rūkymascigaretėsHavajai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
R. Creaganas – ligoninės priimamojo gydytojas? Keista kaip psichinis ligonis gali dirbti gydytoju

Ne visiem padės

Ne visiem padės portretas
Tie kas rūkė ir rūkys, ir žinos iš kur gauti, nes yra pilna tiek Lietuvoje, tiek ir kituose šalyse taškų. Gal kas ir susilaikys nuo to, bet vyresnio amžiaus žmonės prašys jaunesnių nupirkti.. :D Gerai, kad toks įstatymas bus, bet ne visiems tai padės

bet uztat by.......y ciulpt gales

bet  uztat  by.......y  ciulpt gales portretas
nuo pat gimimo ..ne tik abieju bet ir visu triju ONO lyciu padarai
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių