Quantcast

Nauja vaistų vertinimo sistema: pacientai lieka nuskriausti?

Inovatyvios farmacijos pramonės asociacijos direktorė Agnė Gaižauskienė kritikuoja naująjį Sveikatos apsaugos ministerijos parengtą sveikatos technologijų vertinimo modelį. Pasak ekspertės, neigiama užsienio šalių patirtis rodo, kad, vertinant vaisto finansinę naudą, kartais lieka nuskriausti pacientai.

„Kadangi yra kalbama apie finansinę naudą, norėtųsi išskirti Švedijos, Didžiosios Britanijos ir mūsų kaimyninių šalių patirtis, nes jos jau yra išbandžiusios griežtą ekonominį vertinimo kriterijų, – kuomet didelę reikšmę vertinime turi vaisto kaina. Norisi tikėti, kad SAM pareikšta pozicija, jog bus atsižvelgta į ekspertų siūlymus ir užsienio patirtį, reiškia, kad mes pasimokysime ir iš jų klaidų“, – viliasi A. Gaižauskienė.

Pasak jos, griežto ekonominio vertinimo kriterijaus patirtis užsienyje parodė, kad vaistai, kurie skiriami onkologiniams pacientams arba itin retomis ligomis sergantiems žmonėms, dažniausiai neatitikdavo nustatyto kriterijaus, ir gydymas jais nebūdavo kompensuojamas.

Sausio 16 d. Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) Seimui pateikė svarstyti Farmacijos įstatymo pataisas, kuriose siūloma įdiegti naują vaistų vertinimo sistemą, leisiančią užtikrinti, kad kompensuojami būtų patys efektyviausi ir pacientams reikalingiausi vaistai.

Turime stengtis, kad ir mūsų šalies pacientams būtų lengviau prieinami naujausi gydymo metodai.

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, naujas vertinimas skirsis nuo dabar atliekamo tuo, kad bus įvertinama ne tik tai, ar vaistas veiksmingas medicininiu požiūriu, bet ir finansinė nauda, kurią atneš siūlomas kompensuoti vaistas. Tai reiškia, kad siekiama įvesti farmakoekonominio poveikio vertinimą, kurio anksčiau Lietuvoje nebuvo.

A. Gaižauskienės teigimu, kai kalbame apie mūsų šalies pacientus, jų sveikatą ir gerovę, negalime remtis vien kainos aspektu. Tie patys užsienio ekspertai esą kartoja, kad būtina akcentuoti naudą pacientams.

„Pavyzdžiui, jeigu vieno gamintojo vaistas kainuoja daugiau už kito, reikėtų atkreipti dėmesį, kad galbūt tas vaistas turi daugiau pranašumų, pavyzdžiui, pagerina paciento gyvenimo kokybę, – galbūt jį paprasčiau vartoti, nereikia dažnų injekcijų, sumažėja vizitai į gydymo įstaigą“, – sako A. Gaižauskienė.

Pasak jos, kol kas projekte yra numatytas labai griežtas vertinimo slenkstis, kurio nesugebės įveikti inovatyvūs ir brangūs vaistai, t. y. dažniausiai onkologinėms ir retoms ligoms gydyti skirti vaistai. A. Gaižauskienė tikisi, kad Seimas, svarstydamas siūlomas Farmacijos įstatymo pataisas, atkreips dėmesį į ekspertų nuomonę, jog vaistų vertinimo sistema turi išlaikyti lankstumą, nes tik lankstesnė sistema leis užtikrinti inovatyvių vaistų prieinamumą kuo didesniam Lietuvos pacientų skaičiui ir padės suvaldyti jų ligas.

„Visame pasaulyje inovatyvūs vaistai padėjo pasiekti pažangą gydant sudėtingas ligas, kurių gydymas kainuoja itin brangiai. Turime stengtis, kad ir mūsų šalies pacientams būtų lengviau prieinami naujausi gydymo metodai, kurie gali sumažinti jų kančias, pailginti jų gyvenimą ir pagerinti jo kokybę“, – pabrėžė A. Gaižauskienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pensininke

Pensininke portretas
Svarbiausia, kad pacientui butu PROFESIONALIAI ir SAZININGAI paaiskinama kuris vaistas jam geriausiai tinka ir pacientas galetu pats ta vaista nusipirkti be kompensacijos. Dabar slepiami efektyvesni nors ir brangesni vaistai, o kisami pigus tipo "KONKURENCINGI".
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių