Quantcast

Narkozės procedūra: tai, ką aktualu žinoti

  • Teksto dydis:

Žmonės, kurie vis dar bijo peržengti gydytojo odontologo kabineto slenkstį dėl atsirandančios baimės ar įsitikinimo, kad vizitas bus skausmingas, tikėtina, nežino apie bendrinės nejautros galimybes implantologijos ir estetinės odontologijos klinikoje „Neodenta“.

Šiandien apsilankę klinikoje "Neodenta" ir atsisėdę į gydytojo odontologo kėdę pacientai jaučiasi tarsi SPA procedūros metu, nes baimė ir stresas gali būti lyg ranka nuimti, taikant bendrinę nejautrą. Tai ne tik palengvina gydytojų odontologų darbą, bet ir suteikia pacientams komforto būseną.

"Neodenta" klinikoje, turinčioje specialią šiuolaikišką techninę įrangą bendrinei nejautrai taikyti, kartu su gydytoju odontologu ar burnos ertmės chirurgu dirba anesteziologas – reanimatologas, kad pacientai – ir mažieji, ir jų tėveliai – jaustųsi ramūs viso vizito metu.

– Su kokiomis problemomis dažniausiai susiduriate, prieš pradedant pacientų dantų gydymą?

Didžiausios problemos – pacientų jaučiama įtampa ir skausmo baimė. Dažniausiai tai anksčiau taikyto nekokybiško gydymo padarinys. Pas mus pacientai jaučiasi atsipalaidavę ir pasiruošę bet kokios trukmės ar sudėtingumo procedūroms, o tai yra kuo  geresnių rezultatų sąlyga. Pacientai dažniausiai narkozę renkasi, kai reikia itin sudėtingų ir skausmingų procedūrų, pavyzdžiui, vienu metu šalinant kelis protinius dantis, atliekant implantaciją ar kaulo priauginimo operaciją.

– Kokius bendrinės nejautros privalumus išskirtumėte?

Gyd. anesteziologė reanimatologė Natalija Rudnikevič: Pirmiausia, bendrinė nejautra nenuginčijamai puikus sprendimas, kai pacientas nenori jausti, kas vyksta atliekamos procedūros metu. Bendrinė nejautra mažiesiems pacientams – būdas taisyti ar gydyti vaikų dantis, kai reikalingos sudėtingesnės ar kelios procedūros vieno vizito metu. Tai padeda išvengti nemalonių pojūčių ir prisiminimų, odontologo kabinete lankantis ateityje. Esant poreikiui, narkozė gali būti taikoma tiek vaikams, tiek ir suaugusiesiems, nepriklausomai nuo procedūros sudėtingumo: įprasto dantų plombavimo iki implantacijos ar sudėtingų operacijų.

Esant poreikiui, narkozė gali būti taikoma tiek vaikams, tiek ir suaugusiesiems, nepriklausomai nuo procedūros sudėtingumo: įprasto dantų plombavimo iki implantacijos ar sudėtingų operacijų.

– Kuo skiriasi suaugusių ir mažųjų pacientų dantų gydymas?

Gyd. odontologė Birutė Jankauskienė: Iš esmės, ir vaikams, ir suaugusiems bendrinės nejautros procedūra nesiskiria, nes dažniausiai narkozės tikslas yra tas pats – suteikti kuo malonesnes ir mažiau skausmingas gydytojo odontologo paslaugas.

Suaugę pacientai yra imlesni minimaliam skausmui, todėl dažnai naudojasi daline anestezija (sedacija). Jos metu pacientas nejaučia baimės, nes yra užmigdytas, bet yra lengvai pažadinamas.

Mažiesiems mūsų pacientams dažniausiai taikome pilną bendrinę nejautrą, kurios metu vaikučiai giliai miega. Tuomet vieno seanso metu galima sutaisyti visus ėduonies pažeistus dantukus arba, esant būtinybei, juos pašalinti.

Birutė Jankauskienė

– Ką tėvai turėtų žinoti, prieš pradedant gydyti vaikų dantis su bendrine nejautra?

Gyd. anesteziologė reanimatologė N. Rudnikevič: Bendrinė nejautra dažniausiai taikoma vaikams nuo dvejų metų amžiaus, kai vaikai paniškai bijo odontologo, o jiems būtina atlikti kelias procedūras vienu metu. Pritaikius bendrinę nejautrą vaikai nejaučia skausmo, todėl noriai bendradarbiauja su gydytojais ir nebijo lankytis pakartotinai. Tėvai būsimą vizitą pas gydytoją odontologą turėtų aptarti prieš jį, papasakoti apie dantukų taisymą ar šalinimą, kad ateityje galėtų džiaugtis gražia šypsena. Priminkite, kad procedūros metu jis nejaus skausmo, o po jos dantų gydymo procesą prisimins iš dalies arba visiškai neprisimins.

– Ar bendrinės nejautros (narkozės) taikymas yra saugi procedūra?

Gyd. anesteziologė reanimatologė N. Rudnikevič: Tikrai taip, nes bendrinė nejautra yra planinė atliekamos procedūros dalis. Prieš bet kokią odontologinę procedūrą specialistų komanda kartu su anesteziologais–reanimatologais įvertina paciento sveikatos būklę ir narkozės taikymo galimybes. Klinikoje „Neodenta“ dirbantys anesteziologai–reanimatologai laikosi aukščiausių saugumo standartų ir nerizikuoja suaugusio paciento ar vaiko sveikata. Paciento saugumą užtikrina klinikoje turima techninė įranga, kuri naudojama narkozės metu. Šiuo metu klinikoje gydytojai anesteziologai–reanimatologai turi išskirtinę galimybę naudotis itin saugiu ir funkcionaliu "Philips Siesta i Whispa" narkozės aparatu.

Šiuolaikinė anesteziologija yra labai ištobulėjusi, tai viena iš medicinos sričių, kuri per pastaruosius tris dešimtmečius daliai pacientų tapo išsigelbėjimu nuo skausmingos ir stresą varančios baimės. Šiandien visos odontologinės paslaugos gali tapti maloniu ir ramybe alsuojančiu vizitu. Procedūros, kai pacientai nejaučia baimės ir diskomforto, laikas prabėga greitai, nes klinikoje  "Neodenta" pacientai gali neskubėdami atsigauti specializuotoje pooperacinėje palatoje. Narkozė ne visiems gali būti rekomenduojama, tam reikalinga ir profesionalų komanda, užtikrinanti saugią ir be šalutinio poveikio pasireiškiančią procedūrą. Gydytojai odontologai pataria abiems tėvams atlydėti vaiką, ypač jei vienam iš jų reikia vairuoti automobilį. Suaugusieji taip pat turėtų pasirūpinti lydinčiu asmeniu, nes po anestezijos, kol narkozės poveikis iš lėto dingsta, žmogus jaučiasi šiek tiek mieguistas ir nerangus.


Papildoma informacija

Plačiau apie bendrinės nejautros (narkozės) taikymą implantologijos ir estetinės odontologijos klinikoje „Neodenta“ (odontologinės priežiūros įstaigos licencijos nr.: 0676), vaikų gydytoja odontologė Birutė Jankauskienė (licenzijos nr. OPL-01683; OPL - 02803) bei gydytoja anesteziologė reanimatologė Natalija Rudnikevič (licenzijos nr. MPL-13324).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zaneta

Zaneta portretas
labai nesutinku su straipsnio informacija - narkozė ( bendrinė nejautra) yra pati nesaugiausia procedūra iš visų išvardytų. Su visa pagarba gydytojai Natalijai tikrai su ja nesutinku.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių