Quantcast

Nacionaliniame vėžio institute – dar vienas prostatos vėžio gydymo būdas

  • Teksto dydis:

Gruodžio 19 d. Nacionalinio vėžio instituto onkourologai ir branduolinės medicinos specialistai pirmą kartą Lietuvoje pradėjo patį naujausią  į kaulus metastazavusio prostatos vėžio gydymo būdą – gydymą radionuklidu radžiu-223.

NVI Branduolinės medicinos skyriuje 72 m. pacientui infuziniu būdu suleista pirmoji gydymo radžiu-223 kurso dozė.

“Džiaugiamės galėdami pranešti savo pacientams, kad Lietuvoje esame pradininkai dar vieno išplitusio prostatos vėžio gydymo būdo,  – sako Nacionalinio vėžio instituto direktorius prof. Narimantas Evaldas Samalavičius.  –  Metodas  teikia nemažai vilčių padėti tiems pacientams, kuriems po visų taikytų gydymo būdų liga atsinaujina kauluose ir nebelieka jokių kitų gydymo alternatyvų.”

Radis-223, visas pavadinimas – radžio-223 chloridas, patentinis pavadinimas – Xofigo, yra radioaktyvus preparatas, skirtas kastracijai atspariam, į kaulus išplitusiam prostatos vėžiui gydyti. 2013 m. gegužės mėn. preparatas patvirtintas naudoti klinikoje  JAV,  2013 m. lapkričio mėn. – ES šalyse.  Nuo šiol Nacionaliniame vėžio institute gydymas šiuo preparatu gali būti taikomas ir Lietuvos pacientams.

„Nacionalinis vėžio institutas yra vienintelė Lietuvos gydymo įstaiga, kurioje sukaupta kelių dešimtmečių metastazių kauluose gydymo radionuklidais patirtis, – pasakė po atliktos procedūros NVI Branduolinės medicinos skyriaus vedėjas gydytojas radiologas Sigitas Tiškevičius. – Taip pat turime visą reikalingą infrastruktūrą gydymui radžiu-223 taikyti.“

“Radis-223 savo cheminėmis savybėmis yra artimas kalciui, t.y. didžioji į organizmą patekusio radžio-223 dalis susikaupia kauliniame audinyje, – sako gydytojas radiologas  S. Tiškevičius. – Radis-223 yra alfa daleles spinduliuojantis radionuklidas. Būtent ši spinduliuotė ir lemia gydomąjį radžio-223 efektą:  susikaupęs metastazėse kauluose radis-223 selektyviai jas apšvitina. Dėl trumpo alfa dalelių sklidimo atstumo sveikas kaulinis audinys, kiti organai yra apšvitinami gerokai mažiau. Radis-223 yra pirmasis alfa daleles skleidžiantis preparatas, patvirtintas klinikiniam naudojimui onkologijoje.“

Pasak gydytojo radiologo S. Tiškevičiaus, iki šiol metastazių kauluose gydymui naudoti panašaus veikimo radioaktyvūs preparatai išgyvenamumo reikšmingai neprailgina ir yra taikomi paliatyviojo gydymo tikslais.

Šiuo metu  gydymas radžiu-223 yra patvirtintas tik sergantiems išplitusiu į kaulus prostatos vėžiu. Kol kas dar trūksta klinikiniais tyrimais paremtų įrodymų apie radžio-223 efektyvumą gydant kitų lokalizacijų navikų metastazes kauluose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių