Quantcast

Mokykloje tyko tuberkuliozės užkratas


 

Ketvirtadienį iš Klaipėdos tuberkuliozės ligoninės keturios ašarojančios skuodiškės į namus išsigabeno savo vaikus. Tačiau dar nėra aišku, ar tarp tos pačios mokyklos vaikų nėra daugiau sergančiųjų šia klastinga liga. Tai, kas nutiko provincijos mokykloje, atskleidė baisią tiesą – tuberkuliozė gali smogti negailestingai, bet mažamečiais turinčiomis rūpintis institucijoms svarbiausia – tyla ir ramybė.

Antrąkart gimė

14-metės aštuntokės moksleivės, kurią užklupo reta tuberkuliozės forma, mama Palmira Girdžiūnienė tikino, kad dukrą tik per stebuklą pavyko ištraukti iš mirties gniaužtų.

Skuodo Bartuvos progimnazijos moksleivės pilvo organuose aptiktas tuberkuliozės užkratas mergaitei atsirūgo dviem operacijomis.

"Vilniuje medikai tikino, kad vaikas užsikrėtė nuo ilgalaikio kontakto su ligoniu. Mūsų visa šeima ir net giminės yra pasitikrinę. Mes esame sveiki. Akys nukrypo į mokyklą. O kurgi daugiausia laiko praleidžia vaikai? Paaiškėjo, kad pati mokykla darė viską, kad tik informacija nepasklistų plačiau", – prisipažino mama.

Palmiros dukra susirgo rugsėjį, mergaitei laikėsi aukšta 39–40 laipsnių temperatūra. O Skuodo gydytojai tik gūžčiojo pečiais ir negalėjo diagnozuoti ligos.

"Paaiškėjo, kad rentgeno aparato Skuodo ligoninėje nėra, jis sugedęs. Išvykome į Klaipėdą. Buvo įtarta, kad pilve kaupiasi skysčiai, baimintasi sepsio. Paaiškėjo, kad negirdima vieno plaučio veiklos. Gydytoja, tik trečią kartą apžiūrėjusi rentgeno nuotrauką, suprato, kad ten ne plaučių uždegimo židinys, o susikaupę skysčiai. Sostinės medikai po visų įmanomų tyrimų nusprendė atlikti laparoskopinę operaciją ir pamatyti, kas kaupiasi dukros vidaus organuose", – apie baisią ligą kalbėjo mama.

Sulaukė patyčių

Po operacijos paaiškėjo, kad paauglės organai pažeisti tuberkuliozės. Mergaitė tesvėrė 40 kg.

"Jai diagnozuotas tuberkuliozinis peritonitas. Visi vidaus organai buvo įkaitę, o vietoje skysčių buvo klampi masė. Gydytojai konstatavo, kad dukra gali švęsti antrąjį gimtadienį. Ji dar šešias dienas praleido reanimacijos palatoje. Tai yra labai pavojinga liga. Kaip galėjau tylėti, kai vos savo vaiką išsaugojau?" – retoriškai klausė mama.

Ūminė miliarinė tuberkuliozė su daugybiniais organų pažeidimais – su tokios diagnozės išrašu mama pasibeldė į Bartuvos progimnazijos duris.

"Maniau, kad būsiu suprasta. Juk ir kiti vaikai rūpi. Gruodžio 15-ąją sužinojome, kad ir antra mergaitė iš dukros klasės serga tuberkulioze. Kaip neieškosi židinio? Pasirodo, tik nusipelniau pykčio. O dukra kenčia baisias patyčias, mes mokyklos darbuotojai paviešino dukros ligą", – prisipažino skuodiškė.

Dirbti privertė mama?

Tai, kaip toliau dėliojosi įvykiai Skuode, turėtų sudominti Švietimo ir Sveikatos apsaugos ministerijas. Paaiškėjo, kad Skuodo gimnazijoje visuotiniai patikrinimai dėl tuberkuliozės prasidėjo tik tuomet, kai sergančios mergaitės mama kreipėsi į vaiko teisių sergėtojus.

Moteris nužingsniavo į Skuodo rajono vyriausiojo gydytojo Virginijaus Kiguolio kabinetą. Tačiau čia ji liko neišgirsta.

"Kai supratau, kad niekas nieko nesiims, nuėjau į Skuodo vaiko teisių apsaugos skyrių. Čia sušauktas skubus pasitarimas. Suprantu, kad tai pirmas atvejis Skuode, kad niekas nežino, kaip elgtis tokioje situacijoje. Tačiau vyriausiasis rajono gydytojas bent privalėjo pasikonsultuoti su Klaipėdos visuomenės sveikatos centru. Ar yra kur nors nustatyta tvarka, kokių veiksmų turi imtis mokykla, kokių medikai? Ir kaip greitai privalu reaguoti?" – teiravosi P.Girdžiūnienė.

Antrosios susirgusios tuberkulioze mergaitės mama Aušra dienraščiui taip pat patvirtino, kad Skuode niekas nenorėjo girdėti apie šią ligą.

"Iš mokyklos nebuvo jokios pagalbos. Aš iš karto nuėjau pranešti, kad serga dukra, kad jie židinio mokykloje ieškotų. Man buvo aiškinama, kad iki vasario jie neturėjo jokio pagrindo ko nors imtis. Juk antras vaikas dar gruodį susirgo. Mokyklos abejingumas yra siaubingo lygio. Beje, jie informuoti, kad dukrai reikia organizuoti mokymą namuose. Iki šios dienos iš mokyklos – jokios žinios", – šiurpo antros ligoniukės mama.

Barė už uolumą

Analizuojant įvykių chronologiją, tampa aišku, kad kone tik atkaklios mamos dėka Skuodo progimnazijoje buvo išaiškinta atvira tuberkuliozės forma serganti mokytoja.

Skuodo rajono vyriausiasis gydytojas V.Kiguolis pripažįsta, kad patikrinimų imtasi tik po sergančios mergaitės motinos žygių, tačiau aiškina, kad tai jis buvo išbartas klaipėdiečių visuomenės sveikatos sergėtojų už perdėtą uolumą.

"Net skaudu, kad esame kaltinami. Mes net viršijome savo įgaliojimus. Tai Klaipėda buvo nepatenkinta, kad mes puolėme daryti tyrimus. Apie antrąjį susirgimą sužinojome gruodžio 15-ąją. Nusprendėme patikrinti visą 8-ąją klasę, kurioje mokėsi abi mergaitės. Tai įvyko iki gruodžio pabaigos. Po to nusprendėme patikrinti ir mokytojus. Buvo įtarimų, kad serga viena mokytoja", – prasitarė V.Kiguolis.

Pirmiausiai tikrinti tie, kurie dėstė aštuntokams, ir tie, kurie tikrinosi senokai.

Paklausus, kas turėtų prisiimti atsakomybę už tai, kad iki vasario pradžios po mokyklą vaikštinėjo atvira tuberkulioze sergantis pedagogas, o visos institucijos aiškino tėvams, jog nekeltų erzelio, V.Kiguolis gūžčiojo pečiais.

"Klauskite Klaipėdos visuomenės sveikatos centro, kaip čia turėjo būti. Gal ir esame kažkiek kalti. Na, taip, paaiškėjo tik vėliau, kad yra atvira ligos forma mokykloje. Bet juk rajonuose nebeliko tuberkuliozės kabinetų, viskas numesta ant šeimos gydytojų pečių. Kai viskas išplaukė į paviršių, tik tuomet imta ieškoti, kas kur nesudirbo", – aiškino V.Kiguolis.

"Kam tas ažiotažas?"

Bartuvos progimnazijos direktorius Virginijus Jokšas įsitikinęs, kad jis, kaip ugdymo įstaigos vadovas, padarė viską šioje istorijoje, nors nuo pirmosios mokinės susirgimo iki išaiškinto fakto, kad mokykloje dirba serganti mokytoja, praėjo kone keturi mėnesiai.

"Mokytojai medicininis patikrinimas buvo atliktas pernai lapkritį. Aš mačiau jos dokumentus. Parašyta, kad dirbti gali. Ne, aš neklausiau, ar ji tikrai švietėsi plaučius. Man, kaip vadovui, užtenka, kad yra medicininė pažyma, yra antspaudas", – aiškino V.Jokšas.

Progimnazijos direktoriaus požiūriu, be reikalo mažame miestelyje kilo skandalas dėl plintančios itin pavojingos ligos.

"Kam tas ažiotažas? Mes negalėjome kelti jokio triukšmo, nes nežinojome tikros informacijos. Vieno susirgimo neužtenka, kad reikėtų šaukti. Mes neslepiame, bet tylime. Mes neskleisime informacijos, kurios neturime. Juk tai nieko tokio ypatingo, na, susirgo žmogus. Kai antra susirgo, va tada patikrinome. Net medikai sakė nekelti ažiotažo. Nuo gripo daugiau miršta", – kalbėjo direktorius.

Patikrino trečdalį

Iš 600 šios mokyklos vaikų patikrinti yra 236 mokiniai. Nustatyta, kad, be dviejų 14-mečių mergaičių, kurioms jau patvirtinta tuberkuliozė, toje pačioje klasėje trims vaikams rekomenduota papildomai išsitirti, nes jie yra infekuoti. Jiems patvirtintas teigiamas Mantu (Mantoux) mėginys.

Tas pats išaiškėjo ir penktokų klasėje – čia penkiems vaikams nurodyta kreiptis į Klaipėdos tuberkuliozės ligoninę. Tačiau vakar keturi iš penkių vaikų buvo parvežti į Skuodą. Vaikų gydymas gali vykti namuose. Tyrimus teks atlikti ir dar dviem septintokams.

Šie vaikai nėra pripažinti sergančiais, tačiau jie gali būti ligos nešiotojai. Infekuotumas nereiškia, kad jie susirgs.



NAUJAUSI KOMENTARAI

TO bevardė

TO bevardė portretas
Geriau Mantu testas ir 50procentų išaiškint,negu nieko nedaryt ir turėti 0 proc.

Fui

Fui portretas
80 procentu infekuotu. O ta infekcija ir patenka su skiepu - negi neaisku dar kazkam?

Plepiai

Plepiai portretas
vienoj Kauno šulėj,sklido gandas,kad dyro dukra gydėsi tbc,gRĮŽO,DIRBA TOLIAU,VISIEM PO---.
VISI KOMENTARAI 29

Galerijos

Daugiau straipsnių