Quantcast

Mokslininkė: žolių yra įvairių ir ne visos jos naudojamos gydymui

Vasara jau rodosi visu gražumu – ne tik saulėtomis ir karštomis dienomis, spalvotomis gėlėmis, bet ir įvairiomis vaistažolėmis bei prieskoninėmis žolelėmis. Šis metas – ypač tinkamas rinkti ir ruošti vaistinę žaliavą, tačiau kaip vaistažolėmis sau ne pakenkti, o padėti?

„Kiekvienas mūsų gali pasiruošti vaistažolių savo reikmėms tamsiajam metų laikotarpiui, tačiau prieš pradedant ruošti žaliavą, reikia užtikrinti, kad ji žmogui turi teikti sveikatą. Ji turi būti kokybiška, saugi ir efektyvi“, – pasakoja ,Kauno botanikos sodo Vaistinių ir prieskoninių augalų kolekcijų skyriaus vedėja prof. dr. Ona Ragažinskienė.

Pasak jos, vaistinės žaliavos auginimas ir gamyba yra reglamentuotas Europos farmakopėjoje, Lietuvos farmakopėjoje, Europos Sąjungos direktyvose.

„Tinkamai paruošti vaistiniai augalai yra puiki prevencinė priemonė prieš įvairias ligas“, – pasakoja O. Ragažinskienė.

Ji sako, kad kalbant apie vaistinius augalus ir jų paruošimą reikėtų pasitikėti kompetentingais specialistais, kurie turi medicininį išsilavinimą.

„Jeigu sakoma, kad tai yra vaistinis augalas, tai kalbame apie biologiškai veikliąsias medžiagas. Apie jas kalbėti gali medicininį išsilavinimą turintis specialistas: gydytojas, vaistininkas. O jeigu sakome žodį žolininkas, [įvertinti, kas tai yra] labai sudėtinga, tikriausiai tai – vertinys iš anglų kalbos. Žolių yra įvairiausių ir ne visos jos naudojamos gydymui“, – pabrėžia mokslininkė.

Daugiau apie vaistažoles – pokalbyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių