Quantcast

Mitais apaugusi liga: vadina dievo bausme ir kaltina moteris

Penktadalis Lietuvos šeimų yra nevaisingos. Tai nėra dievo bausmė, kaip kartais sakoma, pabrėžia gydytoja akušerė-ginekologė Reda Žiobakienė. Pasak jos, iki 80-ies proc. porų, kurios baigia gydymosi kursą, per 5-erius metus susilaukia vaikų.

„Nevaisingumas yra liga. Tai nėra dievo pirštas ar dievo rykštė, kaip kartais būna paskelbiama iš tribūnos. Tai yra liga, kai vaisingo amžiaus pora, turėdama reguliarius lytinius santykius ir nenaudodama apsaugos priemonių nuo nėštumo, nepastoja per vienerius metus“, – aiškina gydytoja akušerė-ginekologė Reda Žiobakienė. Pasak jos, jeigu per metus porai nepavyksta pastoti, jau reikia kreiptis į specialistus.

Gydytojas akušeris-ginekologas Rolandas Žiobakas akcentavo, kad priežastys, kodėl nepavyksta susilaukti vaikų, būna tiek moteriškos, tiek vyriškos kilmės.

„Pas mus sklando toks mitas, kad dėl nevaisingumo lyg ir labiau kaltos moterys arba yra daugiau priežasčių, susijusių su moterimis. Iš tikrųjų yra ne taip. Apie 40 proc. visų priežasčių tenka vyrui“, – sakė ginekologas.

Pagrindinės moteriškojo nevaisingumo priežastys, pasak jo, yra sutrikusi ovuliacija, kiaušintakių pažeidimai, buvusios operacijos ir infekcijos, endometriozė, gimdos problemos ir amžius. Vyrai nevaisingi dažniausiai būna dėl vyro sprermos gamybos, judrumo ir koncentracijos sutrikimų.

Apie 15–20 proc. atvejų sudaro neaiškios kilmės nevaisingumas.

„Per 5-erius metus tos poros, kurios pradeda nevaisingumo gydymą taikant visus gydymo būdus (medikamentinį, chirurginį, dirbtinį apvaisinimą) ir jį užbaigia, pagal paskutinius duomenis, pastoja 70–80 proc. O tų, kurie tiesiog laukia, pastoja apie 5 proc.“, – pasakoja gydytoja.


Šiame straipsnyje: nevaisingumasvaikaskūdikis

NAUJAUSI KOMENTARAI

cha

cha portretas
Kai krušasi nežinia kaip ir su kuo nuo 12 metų, vaikšto nuogom šiknom žiemą ( "seksualu") , ir laka alkoholį kaip paršai- iš kur čia bus tas vaisingumas...gamtos neapgausi. .

jurga

jurga portretas
is kur visos tokios moteriskos ligos ir priezastys jauname amziuje, jeigu tokios problemos paprastai atsiranda 40-50 metu moterims , manau , kad reikia tvarkingiau gyventi jaunysteje, o ir vaikus gimdyti iki 40 metu

TAIP

TAIP portretas
MELO PASAULIS
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių