Quantcast

Mineralinis vanduo – alternatyva netoleruojantiems laktozės

  • Teksto dydis:

Pasaulyje vis daugėja žmonių, netoleruojančių laktozės ir negalinčių vartoti įprastų pieno produktų. Tačiau, pasak specialistų, organizmą nuolat papildyti kalciu būtina ir tiems, kurie netoleruoja laktozės. Tad mokslininkai siūlo alternatyvą – pieną keisti mineraliniu vandeniu su kalciu.

„Kalcis yra vienas iš svarbiausių mūsų organizmo mikroelementų, atliekantis daugelį gyvybiškai svarbių funkcijų. Daugiausia kalcio yra sukaupta kauluose ir dantyse, taip pat šio mikroelemento yra nervų ląstelėse, įvairiuose organizmo audiniuose, kraujyje“, – pasakoja šeimos gydytoja Jūratė Antanavičienė.

Kojų, pirštų, lūpų dilgčiojimas, raumenų silpnumas, silpni nagai ir plaukai gali būti kalcio trūkumo požymiai. Šis mineralas yra svarbus normaliai raumenų veiklai, širdies darbui, kraujo krešėjimui, nervinių impulsų perdavimui bei imuniteto stiprinimui. Norint palaikyti reikalingą kalcio kiekį organizme, rekomenduojama atsižvelgti ne tik į makro mitybą – maistą, bet ir į vandenį – vadinamąją mikro mitybą.

Specialistų skaičiavimais, kas trečias lietuvis netoleruoja laktozės, o visame pasaulyje pieno produktų negali vartoti dar daugiau žmonių – skirtingais skaičiavimais, tokių gali būti apie 75 procentus.

„Daug kalcio yra pieno produktuose: varškėje, jogurte, sūryje, piene. Tačiau dabar itin aktuali laktozės netoleravimo problema, tad kalcio reikia ieškoti ir kituose produktuose. Yra keletas klinikinių studijų, tyrinėjančių kaip vanduo, turintis kalcio, veikia organizmą. Tyrimai rodo teigiamą kalcio poveikį kaulams, bendrai organizmo veiklai. Mokslininkai siūlo mineralinį vandenį su kalciu vartoti kaip sveikesnę alternatyvą pienui, mat jis neturi kalorijų ir yra lengviau pasisavinamas“, – apie kalcio šaltinius kalba gydytoja J. Antanavičienė.

Renkantis mineralinį vandenį svarbu atkreipti dėmesį į etiketėse pateiktą mineralinių medžiagų kiekį. Gydytojos teigimu, vanduo su mineralais yra naudingas ne tik kalcio, bet ir magnio, kalio, natrio, kitų mikroelementų šaltinis. Nuolat geriamas natūralus mineralinis vanduo padeda susigrąžinti mineralus esant nedideliam jų trūkumui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių