Quantcast

Milijonas eurų – antibiotikų testo išradėjams

  • Teksto dydis:

Europos Komisija (EK) skirs 1 milijono eurų prizą tyrėjams, kurie sukurs testą, padėsiantį greitai nustatyti, ar pacientui reikia skirti antibiotikų ar ne. Šios akcijos tikslas sustabdyti per didelį antibiotikų vartojimą ir apriboti vis augantį mikrobinį atsparumą jiems.

Atsparumas antibiotikams yra viena svarbiausių žmonių sveikatai kylančių grėsmių. Nuo vaistams atsparių bakterijų sukeltų infekcijų Europos Sąjungoje (ES) kasmet miršta apie 25 000 pacientų, o susijusios sveikatos priežiūros išlaidos bei našumo nuostoliai viršija 1,5 mlrd. eurų.

"Netinkamas antibiotikų naudojimas ir piktnaudžiavimas jais gydant žmonių ir gyvūnų bakterines ligas privedė prie didelio bakterijų atsparumo bei dešimčių tūkstančių Europos Sąjungos pacientų mirčių kasmet", – ketvirtadienį sakė už Sveikatą ir maisto saugą atsakingas komisaras Vytenis Andriukaitis.

Jis pabrėžė, kad atsparumo antimikrobinėms medžiagoms mažinimas yra aiškus jo penkerių komisaro darbo metų prioritetas. "Sieksiu koordinuotų veiksmų visose Europos Sąjungos valstybėse pradedant nuo teisingo antibiotikų naudojimo medicinoje ir veterinarijoje iki naujos kartos antibiotikų sukūrimo skatinimo", – pabrėžė jis.

Prieš kelis dešimtmečius pripažinus, jog antimikrobinės medžiagos kelia rimtą grėsmę visuomenės sveikatai, EK ėmė rengti įvairias iniciatyvas bei veiksmų planus medicinos ir veterinarijos, maisto produktų ir pašarų bei mokslinių tyrimų sektoriuose.

EK ketvirtadienį paskelbė ataskaitą, kokių veiksmų imamasi mažinant atsparumą antimikrobinėms medžiagoms. EK iniciatyva „Viena sveikata“ pabrėžia visuotinio požiūrio į šią problemą svarbą.

Komisijos 5 metų kovos su atsparumu antibiotikams veiksmų plano pagrindą sudaro 12 veiksmų: nuo tinkamo vartojimo medicinoje, veterinarijoje, pašaruose iki mokslinių tyrimų ir technologijų plėtotes.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių