Quantcast

Meningokokine infekcija susirgusį berniuką išgelbėjo mamos nuojauta

Tai, kad meningokokinė infekcija labiau puola šaltuoju metų laiku, patvirtina vis nauji faktai. Nuopelnai už keturmečio berniuko gyvybės išgelbėjimą pirmiausia priklauso jo mamai.

Užklupo netikėtai

Į Kauno klinikinę ligoninę iš Prienų atvežtas sunkios būklės ketverių metų berniukas – toli gražu ne vienintelis šiais metais Kauno klinikinės ligoninės pacientas, kuriam diagnozuota pavojinga gyvybei meningokokinė infekcija. Laimei, vaikas išgelbėtas, tik savaitę kankino galvos sopulys dėl bakterijos sukeltos komplikacijos – meningito.

Kaip ir daugumą užsikrėtusiųjų meningokoku, pavojinga infekcija  berniuką iš Prienų užpuolė netikėtai.

"Išvakarėse, prieš patenkant į ligoninę, su sūnumi žaidėme kieme, mėgavomės sniegu, dūkome", – prisimena berniuko mama Vitalija.

Po pusvalandžio lauke vaikas pasiskundė, kad šąla rankos ir jis nori namo. Mamai tai neatrodė labai keista, juk žaidė su sniegu. Grįžęs namo berniukas prigulė ir paprašė užklojamas.

"Tada ir kilo įtarimas, kad galbūt peršalome, bet kai netrukus kelis kartus supykino ir pradėjo kilti temperatūra, pamaniau, kad bus užpuolęs rotavirusas", – pasakojo Vitalija.

Nerami naktis

Naktį vaikui temperatūra pakilo iki 39,6 laipsnio.

"Daviau vaistų, ir karščiavimas tai nuslopdavo, tai vėl pakildavo. Keista pasirodė ir tai, kad vaikas skundėsi kūno maudimu, kai bandydavau jį pajudinti, pasodinti ant puoduko. Atrodė, lyg jo raumenis kas būtų sukaustęs", – sakė moteris.

Ryte temperatūra nukrito ir galima buvo pagalvoti, kad situacija gerėja. Tačiau, laimei, prieniškė pasikliovė nuojauta, kad vis dėlto reikia sūnų parodyti medikams. Nerimas kilo ir pamačius kelis spuogelius prie pažastų.

"Atrodė, kad jie atsirado dėl prakaito, kaip tik tokioje vietoje, kur jo daugiausia ir išsiskiria, todėl dar negalvojau apie baisią ligą, vis maniau, kad tai rotavirusas, bet tvirtai nusprendžiau kreiptis į gydytojus", – pasakojo Vitalija.

Mamos širdis pakuždėjo

Šeimos gydytoja tą rytą nedirbo ir mama nusprendė nerizikuoti, nelaukti popietės, o nuvyko į Prienų ligoninę.

Tai buvo išganingas sprendimas, nes meningokoko atveju laikas, kol suteikiama speciali pagalba, yra pats svarbiausias dalykas. Ligoninės personalas, pamatęs dar labiau išplitusius bėrimus, diagnozės neskubėjo sakyti, bet iškart nusprendė, kad reikia vykti pas infekcinių ligų specialistus. Jie turi patirties atpažinti ir gydyti įvairias infekcijas, taip pat ir pavojingąjį meningokoką.

Kauno klinikinės ligoninės Vaikų priėmimo, skubios pagalbos ir intensyviosios terapijos skyriaus vedėjas Darius Varaškevičius sakė, kad berniukas atvežtas stipriai karščiuojantis – temperatūra buvo net 40 laipsnių. Oda buvo papilkėjusi, bėrimai jau išplitę krūtinės, pilvo srityje.

Kaip pro rūką pamenu tą dieną, kai mano sūnus buvo prijungtas prie medicinos aparatūros.

"Iškart įtarėme meningokoką ir skubiai pradėjome taikyti intensyvią terapiją. Ši bakterija pavojinga tuo, kad labai greitai išplinta ir paveikia organizmą, svarbi yra kiekviena minutė, – pasakojo gydytojas D.Varaškevičius. – Laimei, šiuo atveju ligą pavyko sustabdyti ir vaiko būklė stabilizavosi, nepraėjus nė parai."

Ligonio mama, sužinojusi diagnozę, patyrė stiprų šoką.

"Kaip pro rūką pamenu tą dieną, kai mano sūnus buvo prijungtas prie medicinos aparatūros", – kalbėjo Vitalija.

Bakteriją pavyko suvaldyti, nors ji jau buvo išplitusi į kraują ir šiek tiek pažeidė smegenų apdangalą. Dėl to berniukas susirgo meningitu. Ši liga, laimei, nebuvo sunki ir diena po dienos vaikas jautėsi vis geriau, ėmė ilgėtis namų, vienuolikmetės sesers.

Kiti šeimos nariai yra sveiki, jiems dar tą pačią dieną Prienuose duota medikamentų. Mergaitė kelias dienas prevenciškai atleista nuo mokyklos lankymo.

Saugo skiepai

Meningogkoko infekciją sukelia bakterijos, kurių yra daugiau nei dešimt tipų. Ši infekcija yra pavojinga įvairaus amžiaus žmonėms, tačiau dažniausiai ja serga vaikai iki penkerių metų. Pavojus susirgti yra ir kitiems: užklupus virusinėms respiracinėms infekcijoms, nusilpus imunitetui, patyrus stresą ir kt.

Ankstyvieji meningokokinės ligos požymiai panašūs į peršalimo ligų: tai karščiavimas, galvos skausmas, šaltkrėtis, sprando raumenų sustingimas, vėmimas. Ligai progresuojant eiga sunkėja – išryškėja odos bėrimas.

Valstybinės ligonių kasos duomenimis, kol kas išnaudota tik penktadalis kompensuojamų vakcinų nuo B tipo meningokokinės infekcijos, todėl sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ragina tėvus paskiepyti savo vaikus.

"Vakcinos yra nupirkta pakankamai, todėl visiems naujagimiams jos tikrai pakaks. Raginame tėvus pasirūpinti savo mažylių sveikata nuo pat gimimo", – pranešime cituojamas A.Veryga.

Anot ministro, Lietuvoje sergamumas meningokokine infekcija yra gana didelis, liga – išties sunki, nusinešanti gyvybes, o vaikai turi didžiausią riziką ja susirgti.

Teigiama, kad per metus gimsta apie 30 tūkst. kūdikių. Šiuo metu išnaudota 9 800 vakcinos dozių, kuriomis paskiepyta 8 300 kūdikių. Iš viso už 2,6 mln. eurų nupirkta 45 tūkst. vakcinos dozių.

"Savo vaikus tėvai skiepija mažiau, nei buvo planuota, nors tam yra sudarytos visos galimybės", – teigia Valstybinės ligonių kasos atstovė Lina Reinartienė.

Vakcina nuo B tipo meningokokinės infekcijos yra nemokama. Kūdikiai ir vaikai yra skiepijami trimis dozėmis: pirmąją gauna trijų mėnesių kūdikiai, antrąją – penkių, trečiąją – 12-15 mėnesių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Sako kad skiepai nemokami,mano vaikas gimęs 2018 sausy ir jam nepriklauso joki nemokami nuo meningokoko skiepai ,o kaip paskiepyt kai skiepas kainuoja vienas apie 100 e,o reikia trijų,tai tagu visiem skiria tai ir paskiepysim

Žmogus

Žmogus  portretas
Žmonės, kurie perskaitėt tarp eilučių, vaikas buvo neskiepytas. Pabsigoje straipsnio parašyta, ką skiepija, kokios dozės ir kada skiriamas skiepas. Nemokami skiepai, ksip kažkas jau minėjo komentaruose, tik vaikams, gimusiems nuo 2018 metų liepos 1. Visus kitus iki 2018.07.01 gimusius skiepijasi patys tėvai sabo lėšomis. Viskas aiškiai parašyta.

omg

omg portretas
Kai kurie tarp eiluciu skaito ar ka? kur jus iskaitete, kad vaikas buvo skiepytas? ar cia save teisinate tokiu budu, kad savo vaiku nepaskiepijote? ar cia kitas variantas, ka noriu straipdnyje matyti, tai ir skaitau
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių