Quantcast

Meningokokinė infekcija: Lietuvos statistika išsiskiria iš visos Europos

Preliminariais duomenimis, pernai Lietuvoje užregistruoti 76 meningokokinės infekcijos atvejai, iš kurių aštuoni baigėsi mirtimi.

Lietuva sergamumu šia infekcija išsiskiria iš Europos šalių. Kurie žmonės yra labiausiai pažeidžiami ir kurie simptomai leidžia atskirti šią infekciją nuo paprasto peršalimo?

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro direktorius Saulius Čaplinskas pastebi, kad jau keli metai Lietuvoje kasmet registruojama tarp 70 ir 80 šios infekcijos atvejų. Pagal mirčių nuo jos skaičių Lietuva nedaug skiriasi nuo kitų Europos valstybių, tačiau pagal sergamumą mūsų šalis išsiskiria – anot S. Čaplinsko, sergamumas šia infekcija Lietuvoje yra „vienas iš aukščiausių, jeigu ne pats aukščiausias Europoje“. Lietuvoje 1,7 atvejo tenka 100-ui tūkst. gyventojų, Europos vidurkis – 0,7.

Anot specialisto, nuo 5 iki 10 proc. gyventojų pasaulyje yra šios infekcijos nešiotojai, ir niekada neaišku, kam ji gali išsivystyti.

„Labiausiai imlūs, pažeidžiami yra maži vaikučiai, taip pat žmonės, turintys kitų sunkių sveikatos būklių“, – sako  Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro vadovas.

S. Čaplinskas teigia, kad pirmuosius ligos simptomus žmonės kartais supainioja su peršalimu ir net nesikreipia į medikus.

Vienas iš charakteringiausių šios infekcijos požymių, pasak specialisto, yra bėrimai. Tiesa, kai jau jie atsiranda, tai reiškia, kad liga yra pažengusi.

Plačiau apie tai – įraše.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių