Quantcast

Meningokokai plinta tik per glaudų kontaktą

  • Teksto dydis:

Nuo meningokokinės infekcijos šalies sostinėje praėjusią savaitę mirus vaikui, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai perspėja: susirgus reikia būti budriems, stebėti savo ir vaikų sveikatą bei laiku kreiptis į gydytoją.

Meningokokinė infekcija dažniausiai pasireiškia kaip ūminė viršutinių kvėpavimo takų liga: sloguojama, pakyla temperatūra, skauda galvą, raumenis, ligonis vemia, sustingsta sprando raumenys.

Išskirtinis ligos simptomas – tamsiai vyšninės spalvos su pilku atspalviu odos bėrimas.

"Meningokokinė infekcija – tai reta, tačiau pavojinga bakterinė infekcija, kurios sunkiausios klinikinės formos – žaibinis sepsis, arba kraujo užkrėtimas, ar pūlingas meningitas – galvos ir nugaros smegenų dangalų uždegimas", – aiškina Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Jolanta Kuklytė.

Ši infekcija pavojinga įvairaus amžiaus žmonėms, tačiau dažniausiai ja serga vaikai iki penkerių metų, taip pat dažni atvejai ir tarp paauglių bei jaunų žmonių iki 25 metų.

Meningokoko bakterijos plinta artimai bendraujant su ligoniu ar sveiku bakterijų nešiotoju, dažniausiai šaltuoju sezonu: žiemos ir pavasario mėnesiais. Bakterijas žmogus nešioti gali iki kelių savaičių, o imlūs asmenys artimo kontakto metu užsikrečia per kvėpavimo takus.

Inkubacinis periodas svyruoja nuo vienos iki dešimties dienų (vidutiniškai trys keturios dienos). Užkrečiamumas šia liga yra mažas. Nepaisant to, kad meningokokinė infekcija plinta oro lašeliniu būdu, ji oru neplinta taip greitai kaip kitos infekcijos – vėjaraupiai, tymai ar gripas.

Meningokokai mažai atsparūs išorinėje aplinkoje, greitai žūva nuo saulės spindulių ar įprastų buitinių dezinfekcijos priemonių.


Labai svarbu žinoti

Meningokokinė infekcija plinta tik artimo kontakto su sergančiuoju metu: bučiuojantis, valgant iš tų pačių indų, užkratui per seiles ar nosies išskyras patekus į kito žmogaus burną ar nosį.

Ligos požymiai panašūs į peršalimo: sloguojama, skauda gerklę, pakyla temperatūra. Prasidėjus karščiavimui ar atsiradus kitiems būdingiems ligos požymiams (stiprus galvos skausmas, pykinimas, vėmimas, odos bėrimai, sprando raumenų sustingimas), būtina nedelsiant kreiptis į gydytoją.

Chemoprofilaktika – antibiotikai, skiriami meningokokinės infekcijos židiniuose tik artimai bendravusiems su ligoniu asmenims. Tai šeimos nariams, asmenims, gyvenantiems ir miegantiems toje pačioje patalpoje, turėjusiems artimą kontaktą (bučiniai, kontaktas su seilėmis, valgymas iš bendrų indų, naudojimasis susirgusiojo dantų šepetuku ir pan.).

Chemoprofilaktika neskiriama asmenims, kurie neturėjo artimo sąlyčio su ligoniu arba jį turėjo prieš dešimt ir daugiau dienų.

Pagrindinė meningokokinės infekcijos profilaktikos priemonė – skiepai. Lietuvoje ir Europoje naudojamos vakcinos, kurios apsaugo nuo A, B, C, Y ir W meningokokinės infekcijos tipų. Vakcina valstybės lėšomis nėra kompensuojama. Tėvams pageidaujant paskiepyti savo vaiką ar pasiskiepyti patiems reikėtų kreiptis į savo asmens sveikatos priežiūros įstaigą.

Meningokokinės infekcijos sukėlėjas – meningokoko bakterija yra labai neatspari aplinkos poveikiui. Profilaktiškai patalpas pakanka dažnai vėdinti, valyti drėgnu būdu.

Įrodymas skaičiais

Per dešimt šių metų mėnesių, nuo sausio iki lapkričio, Lietuvoje meningokokine infekcija sirgo 68 šalies gyventojai, Kauno apskrityje – 10, iš jų vienas mirė.

Vilniaus apskrityje šiemet nustatyta 40 meningokokinės infekcijos atvejų, 62,5 proc. jų – vaikams iki 17 metų amžiaus.

Pernai Lietuvoje meningokokinė infekcija buvo diagnozuota 74 asmenims, Kauno apskrityje – 17, Vilniaus apskrityje – 40.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių