Quantcast

Medikė: turime išmokti kultūringai čiaudėti ir kosėti

  • Teksto dydis:

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras informuoja apie didesnį nei įprasta užkrečiamųjų ligų paplitimą. O štai atliktas gyventojų nuomonės tyrimas rodo, kad nors žmonės žino, kaip reikėtų saugotis nuo virusų, gripo sezono metu dažniausiai renkasi tiesiog dažniau plauti rankas.

Gydytojos epidemiologės Daivos Razmuvienės teigimu, rankų plovimas yra nors ir įprasta, tačiau labai svarbi peršalimo ligų profilaktikos dalis. „Rankas peršalimo laikotarpiu turime plauti itin dažnai. Žinoma, kas valandą plauti rankų nebūtina, bet jeigu kabinete ar kitoje vietoje esate apsupti sergančių žmonių, rankas plaukite prieš ir po valgio, išgėrus kavos ir būtinai pasinaudojus tualetu“, –  detalizuoja gydytoja.

Anot jos, virusinės ligos labiausiai plinta viešajame transporte, nes juose nėra pakankamai vietos, kad galėtume išvengti sergančių žmonių.

„Oro lašeliai, kuriais plinta peršalimo ligos, skrenda metro atstumu, todėl jei matote, kad kažkas iš aplinkinių ketina jus apčiaudėti ar apkosėti, nusisukite ir tuo metu stenkitės neįkvėpti“, – pataria sveikatos specialistė.

Jei matote, kad kažkas iš aplinkinių ketina jus apčiaudėti ar apkosėti, nusisukite ir tuo metu stenkitės neįkvėpti.

Epidemiologė atkreipia dėmesį, kad visuomenė dažnai nemoka kosėjimo bei čiaudėjimo kultūros. „Turime išmokti kultūringai čiaudėti ir kosėti. Kosėti reikėtų tik į sulenktą alkūnę, o čiaudėti – prisidengus servetėle, tačiau, jei jau nespėjote ištraukti servetėlės, pasistenkite prisidengti bent jau savo drabužiais. Taip pat svarbu prisiminti, kad vienkartinės nosinės naudojamos tik kartą, nes ant panaudotos servetėlės susikaupia begalės bakterijų“, – sako D. Razmuvienė.

Gyventojų nuomonės tyrimo duomenys rodo, kad nuo užsikrėtimo virusinėmis ligomis saugosi net 77 proc. žmonių. Remiantis rugsėjo pradžioje „Eurovaistinės“ užsakymu tyrimų kompanijos „Spinter tyrimai“ atlikta apklausa, virusinių ligų profilaktikai žmonės renkasi rankų plovimą, vėdina patalpas arba vengia čiaudinčių ir kosinčių aplinkinių, vengia žmonių susibūrimo vietų ar net reguliariai valgo česnaką.

Farmacininkė Laura Vanagaitė teigia, kad virusinės ligos į mūsų kūną dažniausiai patenka per nosies gleivinę ir akis. Jei nepavyko išvengti kontakto su sergančiuoju, grįžus į namus reikėtų išsiplauti nosį paprastu arba vaistinėje pirktu jūros vandeniu. Akis galima praplauti akių lašais.

Praleidus ilgesnį laiką su sergančiais žmonėmis, L. Vanagaitė pataria papildyti mitybą vitamino C preparatais ar vitaminų bei mikroelementų kompleksais ir praleisti daugiau laiko gryname ore.

„Taip pat būtinai vėdinkite patalpas, nes ligos sukėlėjai aplinkoje gali išlikti net keletą valandų, todėl rizika užsikrėsti aplinkiniams tampa labai didelė. O grynas ir švarus oras sukuria sveiką aplinką“, – teigia vaistinės atstovė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių