Quantcast

Medikai perspėja: aštuoni iš dešimties vaikų antibiotikais gydomi be reikalo

Aštuoni iš dešimties vaikų antibiotikais gydomi be reikalo, o gripo komplikacija – bakterinis plaučių uždegimas yra pavojingesnis už žaibinę meningokokinę infekciją. Toks gydytojų verdiktas žinotinas visiems.

Baisesnis už meningokoką

Skaudžių žinių srautas apie mirštančius vaikus nesiliauja. Viena grėsmingiausių staigią mirtį nešančių ligų – žaibinė meningokokinė infekcija. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, praėjusiais metais ji diagnozuota 76 ligoniams. Aštuoni iš jų mirė.

Kauno klinikinės ligoninės Vaikų priėmimo, skubios pagalbos ir intensyviosios terapijos skyriaus vedėjas Darius Varaškevičius tramdo visuotinę baimę sakydamas, kad už meningokokinę infekciją šimtus kartų pavojingesnė pneumokokinė, bet mes jos kažkodėl bijome mažiau.

"Meningokokai sukelia meningitus. To bijoma, nes ligonius gali ištikti labai greita žūtis. Nuo pneumokokinės infekcijos miršta šimtai žmonių, ji sukelia ne tik meningitą, bet ir sunkius plaučių uždegimus. Suaugusiųjų mirštamumas nuo jų labai didelis", – gydytojas D.Varaškevičius paaiškina ir tai, kodėl skiepai nuo pneumokokinės infekcijos į vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių įtraukti anksčiau nei nuo infekcinių ligų, kurių bijome.

Nuo 2015 m. gruodžio valstybės lėšomis nuo pneumokokinės infekcijos pradėti skiepyti vaikai ir suaugusieji, priklausantys rizikos grupėms. To, anot prityrusio gydytojo, labai reikėjo, tačiau priimtas ne pats geriausias sprendimas.

"Didžioji dalis Vakarų šalių į privalomų skiepų sąrašą įtraukė trylikavalentę vakciną, o Lietuva kažkodėl – dešimtvalentę, kuri yra silpnesnė", – stebisi gydytojas D.Varaškevičius.

Galbūt silpnesnė vakcina yra pigesnė, o mes juk neturtingi? Gydytojas tvirtina, kad kaina yra ta pati. Per 20 darbo metų infekcinių ligų srityje jis pastebėjo, kad priimant sprendimus neretai vadovaujamasi ne vien ligonių interesais.

Tėvai piktinasi

Vakcina nuo meningokoko, deja, nekompensuojama. Nuo A ir C tipų mūsų šalyje jos buvo seniai, bet žaibinę meningokokemiją sukelia B tipas. Skiepijimai nuo jo pradėti 2014 m. ir nuo to laiko paskiepyta beveik 13 tūkst. vaikų.

Infekcinių ligų gydytojas D.Varaškevičius pastebi, kad dėl skiepų tikrai mažėja ligonių, juolab sunkių.

"Nuo meningokokinės infekcijos atveždavo jau mirštančius ligonius. Dabar sunkių meningokokinių ir pneumokokinių infekcijų labai sumažėję. Įvedus privalomąjį skiepijimą nuo bakterinio meningito sergamumas šia liga sumažėjo 4–5 proc.", – teigiamus rezultatus skaičiais iliustruoja gydytojas.

Mūsų valstybei vaikų gyvybė nerūpi.

Deja, už skiepus nuo pavojingo B tipo meningokoko turi sumokėti tėvai ar globėjai.

"Mūsų valstybei vaikų gyvybė nerūpi", – tuo, kad skiepai nuo grėsmingosios bakterijos nekompensuojami, piktinasi kaunietė, trijų mažamečių vaikų mama Viktorija Žaliaduonienė.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, meningokokinė infekcija pavojinga įvairaus amžiaus žmonėms, tačiau dažniausiai ja serga vaikai iki penkerių metų. Tarp mirusiųjų nuo šios infekcijos pernai – penki vaikai, jaunesni nei penkerių.

Kai gauname nemokamai

Gydytojas D.Varaškevičius, puikiai žinodamas realią padėtį kovos su infekcinėmis ligomis fronte, valstybės dėl nekompensuojamų skiepų nekaltina. Juolab kad besiskiepijančių pagal privalomą vakcinaciją gerokai sumažėjo.

"Mums įprasta apdrausti automobilį, namus, o sveikatos draudimą gavę už dyką, jo nevertiname. Tai sovietinis palikimas", – palygina gydytojas ir ignoruojantiesiems privalomus skiepus primena, kad visuomenė nuo infekcinių ligų protrūkio saugi tik tuomet, kai yra pasiskiepiję ne mažiau kaip 85 proc. populiacijos.

Gydytojas pritaria laisvei rinktis, tačiau pabrėžia, kad niekam nesuteikta teisė kelti pavojų kitiems. Jis pritaria kai kurių užsienio šalių praktikai, kai susirgus nepasiskiepijusiam žmogui tenka pačiam susimokėti už gydymą, tapusiam neįgaliam išmokos netaikomos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuomonė

Nuomonė portretas
Gydaisi pats - gydytojai šaiposi ir gąsdina pavojais; nueini pas gydytoją - rašo antibiotikus, tai jų negerti??? Į vaistinę nuėjus laisvai nesusipirksi. Antra, ar visiems pasiskiepijus žmonija nebesirgs virusinėmis ir bakterinėmis ligomis? Manau, kad ne :) Tokie straipsniai neapgalvoti - lyg nevykusi skiepų reklama. Ir cituojami gydytojai labiau panašūs į šarlatanus, nei į rimtus medikus

mėta

mėta portretas
Tas straipsnis - skiepų reklama ir tiek. Nesąmonė yra tai, kad gydytojai lengvai rašinėja antibiotikus vaikams, jie laukia iki paskutinės minutė, kol visai blogai vaikui pasidaro. Tai sakau iš savo patirties - gydo gydo žolelėmis ir čiulpinukais, kol vaikui puola plaučių uždegimas, guldo į ligoninę, skiria arklines dozes ir ne vienos rūšies antibiotikų, kuriuos reikia gerti daugiau kaip dvi savaites, po to seka reabilitacija mėnesį ir t.t. Tai kur čia tas neskyrimo antibiotikų gerumas? Jei laiku vaikas būtų jų gavęs, tai būtų užtekę namuose savaitę pasigydyti. O dėl to ligų pernešiojimo, tai taipogi gal verta nors kartą per metus, ar dvejus ir sugerti dozę antibiotikų, kad sunaikintume organizmuose prisikaupusias bakterijas, o ne vaikščioti ir užkrėtinėti šalia esančius. Be to, gydytojai turėtų dažniau siųsti išsitirti kraują dėl bakterijų jei jau kyla kokių įtarimų.

Nu jo,

Nu jo, portretas
nueinu i vaistine ir laisvai gaunu antibiotiku:DDD).////////____Nušliaužiau per išeigines iki Klaipdos Vingio vaistinės-temeratura 38.5 kosčiu kap velnias o man anie arbatas siūlo.Na dar aspirino..Pas šeimos daktara eik sako o ka aš/ dirbu ten ka maunei nagal sirgti tai kas?.Ką čia tie eskulapai vejus gamina-tikru vaistu negausi nors tose vaistinese numirk atejes.Tuo labjau antibiotiku...(juos vėsus seniai pieno gamintojai išpirke...:DDD)
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių